Aktuelni Selimović



Meša Selimović

Izložba objektivom uhvaćenih scena iz najznačajnijih dramatizacija i inscenacija romana “Derviš i smrt” i “Tvrđava”, kojima ova dela žive i svoj drugi, pozorišni život, otvorena je u Galeriji Narodnog muzeja, u prisustvu mnogobrojnih poštovalaca dela Meše Selimovića.





Meša Selimović– U godišnjici koja se obeležava važno je baš to što nam izložene fotografije dovode u sećanje davne predstave od kojih su neke nestale, ali neke još žive, što znači da Selimovićevo delo i dalje traje. Za mene lično, to trajanje je je veoma dugo, jer sam se prvi put u pozorištu ogledao režirajući upravo “Derviš i smrt”, pre 22 godine u Narodnom pozorištu u Tuzli. To je jedan blizak susret koji svedoči o posebnom ličnom afinitetu, a bez knjige “Sjećanja” Meše Selimovića, osnovna nit koja se provlači u njegovim romanima ne bi mogla da nam bude jasna i bliska. Interpretacija “Derviša i smrti” u prvim inscenacijama bliža je folkloru, a onda se ona polako transferiše i približava našem vremenu, da bi danas ovde postala sasvim prepoznatljiva. To je dobar dokaz da ova literatura živi i da će sigurno inspirisati i one koji dolaze da se stvaralački suoče sa onim što Selimović nama danas poručuje u svojim knjigama – rekao je otvarajući ovu izložbu u muzeju pozorišne umetnosti Srbije, ministar Nebojša Bradić.

Izložbom “Meša Selimović“ Pozorište “Bora Stanković” se uključilo u obeležavanje sto godina od rođenja jednog od naših najistaknutijih književnika.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar