Žive li u kompjuteru mali ljudi



Dejan Rusimović - Hvatam ljudske reakcije

“Guglanje” korespondira sa teorijama filozofa Gi Debora i Žan Bodrijara o “Društvu spektakla” gde slika preuzima primat nad realnošću



 



Dejan Rusimović - Hvatam ljudske reakcijeDva vranjska umetnika, Slobodan LjUBIĆ i Dejan RUSIMOVIĆ, stvaraoci različitih generacija, ali sličnih senzibiliteta, došli su na veoma zanimljivu ideju koju su, pretočenu u umetnički projekat “Guglanje”, predstavili ovdašnjoj publici. Multimedijalnu izložbu, gde se Ljubić predstavio sa osam digitalnih printova, a Rusimović sa video radom, pratila je i zanimljiva debata sa publikom, na temu “Uticaji interneta, reakcije u umetnosti”. Kako su došli na ovu ideju, šta ih spaja, te šta žele da postignu projektom “Guglanje”, saznajemo kroz razgovor sa autorima izložbe.

– Umetnički koncept “Guglanje” korespondira sa teorijama filozofa Gi Debora i Žan Bodrijara o “Društvu spektakla” odnosno “Simulakruma”, po kojima je slika preuzela primat nad realnošću i često upravlja njome. Mene je to nateralo na razmišljanje iz koga je proistekao ovaj video rad, koji se sastoji u montiranju snimljenih materijala sa otvaranja izložbi – kaže Rusimović.

Dodajući da ova vrsta umetničkog rada ima za cilj da snimak samog događaja, odnosno reakciju publike na umetnička dela, stavi u umetničku formu, on iznosi veoma zanimljive podatke do kojih je došao, a koji su potom na njega uticali da uradi rad na ovu temu.

– U Srbiji ima više od dva miliona Fejsbuk korisnika, a 75 odsto internet korisnika kao pretraživač koristi Gugl. Da su ovi servisi deo svakodnevnog života vidi se i po terminologiji mladih, koji svakodnevno koriste izraze: guglanje, lajkovanje, tagovanje… Izložba nosi naziv „Guglanje“ po terminu koji je danas sinonim za pretragu na internetu, a može se reći i sinonim za traženje informacije u 21. veku – zaključuje Rusimović.

Autori su pronašli inpiraciju za izložbu proučavajući ljudsko ponašanje, kako pred umetničkim delom, tako i u načinu na koji se oni, korisnici interneta u Srbiji, predstavljaju svom okruženju na mreži.

Ljubić kaže da je sakupio preko šest hiljada fotografija “profila korisnika” sa Fejsbuka, koje su uređene u vidu printa, u pravougaonoj formi, propraćene kratkim prigodnim tekstom.

– Prenošenjem fotografija u drugi medij i njihovim grupisanjem na jedan format, stvorena je distanca koja nam pruža mogućnost objektivnog sagledavanja – navodi Ljubić.

Da su ova dva umetnika pronašla sasvim originalnu, savremenu temu, zanimljivu mnogima, pokazuje i podrška koju su dobili od “Zlatnog rudnika”, organizacije koja se bavi izgradnjom kapaciteta aktera lokalne kulturne politike u jugoistočnoj Srbiji, ali i pozivi koji su usledli za gostovanja u Leskovcu, Nišu i Beogradu.

Svi zainteresovani Vranjanci izložbu mogu pogledati u Američkom kutku do 29. oktobra. Dođite da proverite da li ste i vi deo “Guglanja”.

 

 

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar