Vratite nam knjige, viljuške i kašike



Ovo je sramota za Surdulicu, Došli smo do kraja, Lopovi, lopovi

Radnici koji štrajkuju od 4. maja, sve zahteve su sveli na jedan: da Agencija raskine ugovor o privatizaciji, a sadašnji gazda da ide odakle je došao






Ovo je sramota za SurdulicuSurdulica, sreda, 13. oktobar oko pola pet popodne. Prohladan dan. Na trgu ispred zgrade lokalnog parlamenta oko 70 nezadovoljnih radnika fabrike „RS Partners PES“, koji su u štrajku od 4. maja ove godine. Galama, uzvici, pištaljke, transparenti. Okolo znatiželjni građani. Andrej Dimitrijević, jedan od dvojice suvlasnika fabrike i njegova pravna zastupnica Mirjana Rančić iz Beograda, u zgradi opštine čekaju novinare na press konferenciji.

LOPOVI, LOPOVI…

 

Radnike od zgrade opštine odvaja pedesetak policajaca.

– Lopoviii, lopoviii,…mafijooo, mafijooo, – uzvikuju radnici.

Na transparentima: „Zastava PES je naša“, „Vratite nam knjige, viljuške i kašike“, „Surdulica je Srbija“. Kompanija „RS Partners PES“ je „Zastava PES“ iz one nam Jugoslavije. U to vreme za Surduličane je bilo privilegija raditi u tom preduzeću, koje je proizvodilo elektro motore za automobilsku industriju. Onda, 2007. godine, preduzeće je, na sva zvona privatizovano. Na svečanosti je prisustvovao vrh Srpske radikalne stranke sa visokim gostom – Aleksandrom Konuzinom, ambasadorom Ruske federacije. Profitabilnu kompaniju sa 175 radnika, za samo 90 miliona dinara, kupili su izvesni bankar iz Moskve, Sergej Kištimov i beogradska firma „Junajted partners grup“ koju zastupa Andrej Dimitrijević. I sve je bilo „u redu“ do 4. maja ove godine, kada je 120 radnika stupilo u generalni štrajk koji i danas traje. Šta traže radnici? Čime su nezadovoljni?Došli smo do kraja

U proteklih skoro šest meseci, bilo je bezbroj sastanaka, dogovora, čak incidenata. Sada radnici traže samo jedno: raskid privatizacije i odlazak dvojice vlasnika.

– Sve naše zahteve sada smo formulisali u jedan: da Agencija raskine ugovor o privatizaciji,a da gazda ide odakle je došao. Što pre mu vidimo leđa, to bolje za Surdulicu, za fabriku i za nas stradalnike – kaže predsednik Štrajkačkog odbora Dragan Stojković.

Na sve radničke zahteve, suvlasnik Andrej Dimitrijević novinarima je ovako odgovorio:

– Ispunili smo sve obaveze i prema radnicima i prema Agenciji. Ja ne znam šta oni u stvari hoće. Ugovorili smo poslove za tri miliona evra i obezbedili repro materijal. Oni sada neće da rade, traže raskid ugovora o privatizaciji, što je u nadležnosi Agencije. Sa nekih 40 radnika uz velike napore održavamo likvidnost fabrike. Nismo otpuštali radnike, nismo davali otkaze, jer bi to pogoršalo situaciju. Ipak, iza štrajka stoji jedna mala ali uticajna i agresivna grupica, koja je jednog direktora oterala, drugog prebila. Sada prete i meni. Nadam se da će me policija zaštititi. Za danas smo zakazali novi razgovor ovde u zgradi opštine, želeći da se u rešenje spora uključe i funkcioneri lokalne vlasti, a štrajklači su nas evo ovako dočekali – objašnjava Dimitrijević.

 

KAD PRORADE JAJA

 

Okupljeni radnici su pred zgradom opštine uzvuikivali parole i protiv predsrdnika Novice Lopovi, lopoviTončeva, jer im je neko navodno rekao da će na press konferenciji i on učestvovati. On je to demantovao, a za „Vranjske“ je rekao:

– Pratim šta se događa i sve što mogu da kažem jeste da lokalna vlast čini sve da dođe do mirnog rešenja situacije, jer je jedini interes opštine da ova fabrika počne što pre da radi – kaže Tončev.

Dok su Andrej Dimitrijević i Mirjana Rančić razgovarali sa novinarima, sa trga su sve vreme dopirali pokliči gnevnih štrajkača. Po završetku razgovora oboje su pokazali vidnu zabrinutost jer su znali da neće biti lako bezbedno napustiti zgradu, ući u automobil koji ih je čekao ispred i napustiuti mesto dešavanja. Pokazalo se da su bili upravu.

Kada su se vlasnik i advokatica pojavili na vratima zgrade opštine, bio je to znak za policiju da napravi špalir koji će sprečiti njihov kontakt sa štrajkačima. Kordon je izdržao nekoliko juriša, ali su zato „proradila“ jaja, pa su Dimitrijević i Rančićeva bukvalno uleteli u automobil i pobegli iz centra Surdulice.

 

 

 

 

ŠTA KAŽU RADNICI

DRAGAN STOJKOVIĆ, predsednik Štrajkačkog odbora

– Došli smo do kraja. S nestrpljenjem očekujemo izveštaj Agencije za privatizaciju čiji su ljudi ovde bili, sve videli i sve čuli.

VIOLETA DjORDjEVIĆ

– Nema ugovorenih poslova, nema proizvodnje, nema plata, jer Dimitrijeviću to odgovara. E, neće moći. Otići će milom ili silom, a mi ćemo nastaviti da radimo u našoj fabrici.

DRAGAN MILIČEVIĆ

– Mogu da kažem da smo pre privatizacije radili. Sada je sve stalo. Što je najgore, trajno smo izgubili poslovne pertnere iz Egipta, Poljske…

MIRJANA PETROVIĆ

– U štrajku smo šest meseci, ali to gazdu i lokalnu vlast ne zanima. Sramota za Surdulicu.

ZARE MLADENOVIĆ

-Pravda je na našoj strani i zato mi dostojanstveno štrajkujemo već šest mseci, s jednim jedinim ciljem: da oteramo ovu mafiju.

DRAGAN DjORDjEVIĆ, predsednik sindikata „Nezavisnost“ i rukovodilac Sektora za razvoj:

– Svi naši problemi su u fabrici i tamo ih treba rešavati, a ne ovde u opštini. Dimitrijević je toga svestan i zato beži. On laže i vlast i Agenciju i opštinu i nas. Vrhunac kriminalnih radnji je što sada naši vlasnici jedan drugome prodaju imovinu Fabrike.

 

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar