Saveti i konsultacije



Priština

Iako lokalni lideri stranaka Albanaca sa juga Srbije tvrde da njihovi kontakti sa strankama na Kosovu imaju samo savetodavnu funkciju, poznavaoci prilika u regionu tvrde da uticaj prištinskih političara značajno nadilazi nivo pružanja sugestija.






Albanski politički lideri sa juga Srbije ne kriju da održavaju kontakte sa strankama sa Kosova, ali oštro odbacuju da su uticaji iz Prištine presudni u kreiranju njihove politike.

To isto čine i njihove srpske kolege, objašnjavajući da su im centrale u Beogradu.

PrištinaU Srbiji je veliku buru izazvala ne tako davna izjava predsednika Skupštine Kosova Jakupa Krasnićija, koji je rekao da su Albanci sa juga Srbije spremni da se pripoje Kosovu ukoliko Srbi sa severa Kosova razmišljaju o otcepljenju i pripajanju Srbiji.

 

KONTAKT GRUPA

 

Albanski lideri sa juga Srbije ne poriču da sarađuju sa kolegama iz Prištine, pre svega u oblasti obrazovanja, kulture i informisanja, dok se politički kontakti svode na savete i sugestije, posebno u situacijama kada među njihovim strankama nema jedinstva oko određenih pitanja.

Riza Halimi, jedini albanski poslanik u srpskom parlamentu, kaže da je u ovom momentu neproduktivno razgovarati o bilo kakvim promenama granica i razmeni teritorije:

– U trenutku kada se ide ka evropskim integracijama, neprihvatljivo je govoriti o bilo kakvoj promeni granica u regionu – rekao je Halimi, lider Partije za demokratsko delovanje, dodaući da Albance Krasnićijeva izjava ne motiviše da o toj temi razmišljaju.

On je podsetio i na Deklaraciju koju su 2006. doneli politički predstavnici Albanaca i koja se zasniva na stavovima Kontakt grupe. U toj Deklaraciji navodi se da rešenje statusa Kosova ne podrazumeva promene granica i razmene teritorija.

I predsednik Demokratske unije doline Skender Destani, komentarišući Krasnićijevu izjavu, podseća da su Albanci još 2006. odlučili da više ne sme biti promena granica i razmene teritorije:

– Ja imam samo protokalarne susrete sa politićčarima na Kosovu i oni ne utiču na naše odluke – kaže Destani.

Ragmi Mustafa, predsednik opštine Preševo, kaže da sa vlastima u Prištini postoje stalni kontakti, ali da se oni ne mešaju u njihove odluke. Mustafa, međutim, kaže da izjava Jakupa Krasnićija ima za cilj konačno rešavanje problema u regionu:

– Njegova izjava predstavlja jasnu poruku Beogradu da počne da rešava probleme Albanaca u Srbiji – kaže Mustafa.

Prema njegovim rečima, pripajanjem juga Srbije Kosovu zauvek bi se rešili svi problemi koji postoje u regionu:

– Uostalom, 90 odsto Albanaca se 1992. izjasnilo za pripajanje Kosovu. Ukoliko se to ostvari, biće rešeni svi problemi ne samo između Srbije i Kosova, već na čitavom Balkanu – kaže Mustafa, lider Demokratske partije Albanaca.

Jonuz Musliju, predsenik lokalne skupštine u Bujanovcu priznaje da on lično i njegova stranka Pokret za demokratski progres kontaktiraju sa svim parlamentarnim strankama na Kosovu. On, međutim, dodaje da Albanci u Srbiji imaju potpunu autonomiju u političkom delovanju i odlučivanju:

– Mi poštujemo institucije Republike Kosovo i imamo redovne susrete sa njihovim predstavnicima, sve u cilju izgradnje mostova koja vode ka evropskim integracijama. Zahvaljujući ovoj saradnji mi smo uspeli da dobijemo zagarantovanu kvotu upisa studenata iz Preševske doline na Univerzitet u Prištini jer je poznato sa albanski studenti nemaju mogućnost da u Srbiji steknu visoko obrazovanje na maternjem jeziku – kaže Musliju, jedan od komandanata pobunjenih Albanaca u sukobima na jugu Srbije.

Musliju, međutim, odbija svaku pomisao da zvaničnici u Prištini donose odluke koje se tiču Preševske doline:

– Mi imamo potpunu autonomiju političkog delovanja, ali to ne znači da odbijamo njihove savete. Međutim, kada se desi da izostane saradnja među ovdašnjim partijama, uticaj kosovskih lidera za jačanje saradnje i tolerancije je od nemerljivog značaja– kaže on.

 

POLITIČKE VEZE

 

Međutim, zvaničnici i analitičari u Beogradu veruju da je saradnja kosovskih stranaka sa političarima sa juga Srbije, daleko dublja nego sto je tamošnji političari prikazuju.

Milan Marković, šef Koordinacionog tela za jug Srbije, izjavio je kako izjave poput Krasnićijeve nanose veliku političku štetu i izrazio sumnju da su „Albanci sa juga Srbije samostalni u odlučivanju“:

– Situacija na jugu Srbije je veoma komplikovana i svakako postoje veze između dešavanja u Bujanovcu i Preševu i politike u Prištini – rekao je Marković.

Sa njim se slaže i Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose i odličan poznavalac prilika u regionu. On kaže da među Albancima na Kosovu i jugu Srbije postoje veoma jake političke veze.

– Odavno postoji ideja da se Albanci sa juga Srbije pripoje Kosovu. Zbog jakih veza koje postoje, Albanci sa juga Srbije nisu sigurni da li su, zapravo, građani Kosova ili Srbije – kaže Janjić.

– Međutim, bilo kakva razmena teritorije danas nije moguća, a Krasnićijevu izjavu treba shvatiti kao zauzimanje pozicija ukoliko je aktuelizuje priča o podeli Kosova – kaže Janjić.

 

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar