A, sad investicije



Šaip Kamberi - Prohodnost ka fondovima, Stojanča Arsić - Dugoročan potez

Dve srpske grupacije dobiće mesta zamenika predsednika parlamenta, pomoćnika predsednika opštine, četiri od 11 mesta u opštinskoj vladi, tri načelnička mesta u opštinskoj upravi, dva direktorska mesta u javnim preduzećima i mesto zamenika direktora u Domu zdravlja






Šaip Kamberi - Prohodnost ka fondovimaU trenutku kad ovaj broj Vranjskih budete imali u rukama, srpski i albanski lideri trebalo bi da potpišu Sporazum o multietničkoj vlasti. Političari iz obe zajednice priznaju da je na sklapanje dogovora presudno uticala želja da se dođe do političke stabilnosti, koja je osnovni preduslov za investicije, domaće i strane, u ovaj region opterećen međuetničkim tenzijama. Međutim, niko od njih nije umeo da objasni zašto se na ovakvu odluku čekalo dve i po godine, koliko je prošlo od poslednjih izbora maja 2008, iako su na zajedničkoj vlasti insistirala i Vlada u Beogradu, i predstavnici međunarodne zajednice u Srbiji.

Šaip Kamberi, predsednik Opštine Bujanovac kaže da će zajednička vlast Srba i Albanaca unaprediti međunacionalne odnose i doneti ekonomski napredak čitavom regionu:

– Zajedno ćemo imati bolju prohodnost ka međunarodnim fondovima i sredstvima iz republičkog budžeta – kaže Kamberi i dodaje da je „dosadašnje stanje bilo neodrživo“.

Lokalna skupština u Bujanovcu ima 41 mesto, a tri albanske stranke koje čine većinu su posle izbora maja 2008. dobile 23 mandata. Partije koje okupljaju Srbe dobile su 17 mesta u parlamentu, dok je jedan mandat pripao Romima.

Prilikom dogovora o zajedničkoj vlasti, albanska strana ostala je dosledna u svom stavu da ne želi da sarađuje sa SPS, SRS i DSS, tako da će u multietničku vlast ući će samo po tri odbornika Demokratske stranke i Grupe građana „ Stojanča Arsić – Miodrag Milković“, pošto je srpska strana odustala od zahteva da dobije 40 odsto vlasti, koliko su na izborima dobile sve srpske liste.

Iako sporazum o zajedničkoj vlasti još nije potpisan, javnosti su poznati njegovi detalji. Dve srpske grupacije dobiće mesta zamenika predsednika parlamenta, pomoćnika predsednika opštine, četiri od 11 mesta u opštinskoj vladi, tri načelnička mesta u opštinskoj upravi, dva direktorska mesta u javnim preduzećima i mesto zamenika direktora u Domu zdravlja.

Stojanča Arsić, predsednik opštine u vreme oružanih sukoba, kaže da je srpska strana dobila maksimum u ovom trenutku:

Stojanča Arsić - Dugoročan potez– Dugoročno gledano uradili smo dobar posao jer će sporazum o multietničkoj vlasti važiti i posle budućih izbora.To je dobra vest za srpsku zajednicu jer će i u buduće imati predstavnike u vlasti, što je veoma bitno ako se zna da Albanci ovde imaju – kaže Arsić.

On objašnjava da obe strane snose podjednaku odgovornost što do sporazuma nije došlo ranije:

– I Albanci i mi bili smo tvrdi u stavovima, ali je to sada iza nas. Spremni smo da radimo za dobrobit svih – kaže on.

Kamberi podseća da je zajednička vlast deo sporazuma sa OEBS-om o ulasku Albanaca u Koordinaciono telo za jug Srbije, institucije formirane da ublaži posledice oružanih sukoba:

– Sada očekujemo da država pokaže dobru volju kada je reč o integraciji Albanaca u njene strukture. Tu pre svega mislim na potpunu, a ne selektivnu integraciju kao što je do sada bio slučaj – kaže Kamberi.

Prema njegovim rečima, Albanci su nezadovoljni prisustvom u pravosuđu, komandnom policijskom kadru, državnim preduzećima i službama pod njenom ingerencijom.

– Kao većina u ovom regionu, pokazali smo visok stepen tolerancije kada smo napravili dogovor sa srpskom stranom. Očekujem da nam država uzvrati istom merom – kaže Kamberi.

Saša Pešić, povedenik DS za Bujanovac izjavio je medijima kako pre svega očekuje da nova vlast privuče domaće i strane investitore, kako bi se obezbedio ekonomski oporavak ove sredine. Miodrag Milković iz grupe građana koju predvodi Stojanča Arsić, kaže da nakon potpisivanja sporazuma sa Albancima očekuje veći priliv investicija u ovu siromašnu opštinu:

– Grupa ambasadora zapadnih zemalja koji često dolaze na jug Srbije najavili su nam, u direktnom razgovoru, dolazak investitora posle formiranja multietničke vlasti – kaže Milković.

Predsednik lokalne Skupštine Jonuz Musliju, predsednik Pokreta za demokratski progres, takođe pozdravlja formiranje multetničke vlasti, a na pitanje zašto se do sada čekalo, odgovara:

– Dobre stvari se ne dešavaju brzo.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar