Jedva čekam da opet budem sa ćerkom



Branka RISTIĆ, majka

Policajca Bobana Ristića, osumnjičenog da je posle razvoda bivšoj supruzi Branki na prevaru oteo ćerku, suspendovale starešine – Majka uočava da otac, koji joj još nije vratio dete, vrši sve veći pritisak na devojčicu – Nadležni organi usvojili plan koji će pratiti izvršenje sudske presude i postupak vraćanja deteta majci



Branka RISTIĆ, majkaNa sastanku u Centru za socijalni rad održanom juče (sreda, 20.oktobar) konačno je napravljena strategija izvršenja pravosnažne sudske presude po kojoj Boban Ristić, kriminalistički inspektor u Policijskoj upravi Vranje, treba da bivšoj supruzi Branki vrati maloletnu, devetogodišnju ćerku koju je na prevaru odveo od majke na vikend još 9. juna 2006. godine i nikada je više nije vratio. Na tom sastanku, tzv. „konferenciji slučaja“ koja se sprovodi po instrukcijama i smernicama Ministarstva rada i socijalne politike, konačno su se pojavili predstavnici svih relevantnih, nadležnih organa i institucija, potvrdila nam je supervizor stručnog tima Centra za socijalni rad (CSR) Julija STOŠIĆ, što je vrlo značajno da bi se plan sproveo.



– Bitno je da je „konferencija slučaja“ održana, da su učestvovali svi relevantni organi, institucije i pojedinci, da je postignut konsenzus i usvojen plan zaštite koji treba da realizuju nadležne institucije u predviđenom roku – bilo je sve što je u ovoj fazi mogla da nam kaže Stošićeva.

 

SUSPENDOVANI POLICAJAC

 

Kada je reč o planovima za zaustavljanje bilo kog oblika nasilja, pravilo je da se kod vremenske ograničenosti za izvršenje plana daju vrlo kratki rokovi. To, praktično, znači da bi se izvršenje pravosnažne sudske presude Osnovnog suda, čije izvršenje, inače, otac opstruira od septembra 2007. godine (pre toga godinu dana nije hteo da postupi po privremenoj meri za poveravanje deteta na na čuvanje, negu i vaspitavanje majci izrečenu od strane istog suda u junu 2006. godine), moglo uskoro očekivati.

Tragično je, međutim, što državni organi nisu reagovali na vreme i što su tek medijsko eksponiranje majke (koje nikako nije dobro za dete, ali nije bilo druge posle četiri i po godine), te pojačani pritisak i angažovanje CSR, psihologa koji prate razvoj deteta, pa i republičke kancelarije Zaštitnika građana Saše Jankovića, dali nekakve konkretne rezultate. To nam potvrđuje i zamenica Zaštitnika građana Tamara LUKŠIĆ-ORLANDIĆ.

– Imam informaciju da je policija suspendovala Bobana Ristića, dakle svog inspektora prema kome je godinama imala tolerantan stav uprkos tome što je nezakonit oduzeo dete majci kojoj je ono povereno na staranje pravosnažnom sudskom presudom. Nadam se da će i zaključci sa „konferencije slučaja“ konačno doprineti da stvari krenu u dobrom smeru po dete, što je ipak najvažnije u ovom osetljivom slučaju koji mi i dalje aktivno pratimo – ističe Orlandićeva.

No, da sačekamo reakciju suda koji se dosad nije baš proslavio po ovom pitanju, pa da onda donosimo zaključke. U međuvremenu, majka Branka RISTIĆ opravdano strahuje da bi ovakav razvoj situacije, započet suspenzijom supruga na poslu i mogućim skorim vraćanjem ćerke, mogao da rezultuje povećanom presijom oca na dete.

– Ne znam šta bivši suprug radi ćerki, ali ona gotovo ne sme da izađe na školski odmor. Vidimo se samo na pet minuta, uzme to što joj kupim i onda moramo da se krijemo u školi da je tata ne bi video sa mnom – kaže Branka.

Ona dodaje da sa bivšim mužem, koji je pravosnažno osuđen za „nasilje u porodici“ jer je maltretirao Branku, nije imala nikakav kontakt u poslednje vreme.

– Međutim, apsolutno sam sigurna da on maltretira i dete. Ćerka nikada gore nije izgledala. Više joj ne dozvoljava ni da ide kod drugarica kod kojih smo se s vremena na vreme nalazile i viđale – objašnjava majka.

 

DEVOJČICA POD STRESOM

 

Ona dodaje da devojčica uglavnom ćuti ili jedva da nešto progovori, te da je u vezi sa takvom situacijom morala da se konsultuje sa školskim psihologom.

– Nadam se samo da ću konačno, posle četiri i po godine, opet biti sa ćerkom i da će pravda pobediti – nada se Branka.

Nezvanično saznajemo da bi Boban, ukoliko u roku od šest meseci ne vrati dete majci, mogao ostati bez posla. Navodno su mu takav uslov postavile starešine u Policijskoj upravi.

 

ZA I PROTIV

 

Boban je u izjavi našem listu pre mesec dana negirao da je oteo dete i da opstruira sudska izvršenja. Ubeđivao nas je da dete ne želi majku. Međutim, stručni tim Centra za socijalni rad kao i više stručnjaka različitih institucija (Centra za socijalni rad, psihologa škole, psihologa Dispanzera Doma zdravlja, Ministarstva rada i socijalne politike i Zaštitnika građana, napravili su procenu detetovih potreba i interesa koja je pokazala da su u ovom slučaju ugroženi razvojni interesi deteta, kao i da autentičan otpor devojčice prema majci ne postoji, već da je plod manipulacije oca.

 

Muž, policajac, oteo mi je dete
Na njenom licu vidi se strah

 

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar