Traganje za izgubljenim vrednostima



ZekaArt

 



Za moj slikarski izraz, za ono šta i kako sredini saopštavam, za moju komnunikaciju sa okruženjem, krivi su moja priroda i moja unutrašnjost



ZekaArtOn je rođeni Bujanovčanin, odskora živi i stvara u Nišu, a radi u Surdulici. Za sebe kaže da je “samouki slikar” koji sopstveni život ne može da zamisli bez ulja, platna i ateljea. Njegovu slikarsku, ali i ljudsku “prirodu” su odredila tri porodična peha i dobar posao u surduličkim “vlasinskim hidroelektranama”.

KRIVAC: Kao i mnogi klinci i klinceze, Srđan je počeo da slika u srednjoj školi. Na papiru su se ređali skice, crteži, portreti. Onda je shvatio da na taj način nešto saopštava svetu oko sebe. Sa 23 godine latio se izazova koji se zovu ulje i platno .

– Za moj slikarski izraz, za ono šta i kako sredini saopštavam, za moju komnunikaciju sa okruženjem, krivi su moja priroda i moja unutrašnjost – počinje priču o sebi slikar Srđjan Jovanović.

– Moje slike su za publiku čudne i zagonetne. Ja umem da kažem da su one moje traganje, moj vapaj za izgubljenim ljudskim vrednostima, moja molitva koju na platnu saopštavam portretom, aktom, viziurama grada. I sve se to pretvara u potragu u prostoru gde ljudi žive i borave, potragu kojoj su ciljevi čovek, njegovi karakteri, vera, nada, ljubav.

On radi svim bojama. Kaže, cilj mu je da ih u sebi “posvađa”, da bi one potom na platnu našle svoju ravnotržu. A na pitanje da li neka boja ipak mora da prevagne u njegovom svetu, on odgovara:

PROFIL

Srdjan Jovanović je rodjen 1967. godine u Bujanovcu.
Sa manje od godinu dana ostao je bez majke, a po povratku iz JNA i bez oca.
Zbog potreba očeve službe školovao se u Bujanovcu i Surdulici.
Radi kao mašinista turbinovodja na hidricentrali “Vrla 1”
Razveden je i otac je dve ćerke.
Odskora živi u Nišu.
Aktivno slika od 1990. godine.
Pokretač je slikarskog udruženja „ZekaArt“ koje radi u Nišu.

– Pa, neka to bude crvena, ali ona jaka, koju retko upotrebljavam, kada želim da na nešto skrenem pažnju.

PRAVAC: Ja o tome nikada ne razmišljam. Ja tragam za smislom da na platnu izrazim svj stav. Moj prevashodni cilj je da ono što čuvam u duši, ono što nosim u sebi, sopštim na platnu. Mislim dakle da traganje za pravcem nije moj posao.

UZORI: Van Gog, zbog vere u sebe, zbog načina i vremena u kome je uljem i platnom saopštio to što je želeo. Na domaćoj sceni Mića Popović koji na mene ostavlja impresivan utisak.

IZLOŽBE: Jovanović je imao tri samostalne i više kolektivnih izložbi. Samostalno je izlagao u Surdulici, Vranju i Kragujevcu. Pored više mesta u Srbiji, kolektivno je izlagao i u Bugarskoj. Tom spisku dodaje i kolonije u Takovu, Kragujevcu i na Vlasini. Ipak, najjači utisak na njega je ostavila Smotra likovnih amatera Srbije, 2005. godine u Zaječaru.

O SVOJIM DELIMA: U Nišu sam sebi priuštio atelje. Radim da pobedim sebe, da sebi izborim mesto o nekoj od brojnih galerija, u kojima je za sada jedina ulaznica zvanje akademski slikar. Smatram da svojm kapacitetima to mogu da postignem.

Kaže da prodajom nije toliko opsednut, koliko činjanicom da se njegova platna nađu u nekoj od galerija. On je ubedjen da mu je tamo mesto.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar