Tapkanje u mestu



Jasmina Arsić

Ne nazire se kraj postupcima u kojima se direktorka Apoteke sumnjiči ili optužuje za nesavestan rad u službi, zloupotrebu službenog položaja i poresku utaju. Zbog nepreduzimanja mera za njeno razrešenje, anonimni radnici Apoteke podneli krivične prijave protiv predsednika Skupštine grada Slobodana Stamenkovića i predsednika UO Apoteke Gorana Arsića



 



Iako se očekivalo da će reformisano pravosuđe biti ekspeditivnije u pojedinim „osetljivim“ Jasmina Arsićkrivičnim predmetima protiv lokalnih javnih ličnosti, slučaj Jasmine Arsić, direktorke Apoteke Vranje, pokazuje suprotno. Naime, nekoliko aktuelnih sudskih postupaka pred Osnovnim sudom i Osnovnim tužilaštvom u Vranju, ili tapka u mestu, ili se toliko prolongira da im se kraj ne nazire, što se može zaključiti iz odgovora na naša pitanja koje smo dobili iz Osnovnog tužilaštva koje ima kontrolu nad aktuelnim predmetima. Ako ništa drugo, iz pismenog dopisa koji je potpisao Miodrag Mitić, rukovodilac tog tužilaštva, vidi se barem da su neki postupci i dalje vrlo aktuelni i da su daleko od konstatacija „to je sve odbačeno“, koje često čujemo od nadležnih iz Apoteke.

ZLOUPOTREBA SLUŽBENOG POLOŽAJA

U predmetu KT.br 213/08 i dalje postoji zahtev Osnovnog javnog tužilaštva za sprovođenje istrage protiv Arsićeve. Ona se sumnjiči za krivična dela „nesavestan radu u službi“ i „zloupotreba službenog položaja“. Imajući u vidu da iz tužilaštva kažu da je ovaj postupak još uvek u fazi istrage (a pokrenut je još 24. decembra 2008), šta onda reći o ažurnosti onih kojima je dodeljen ovaj predmet. A slučaj nije nimalo naivan.

Naime, inspektori Policijske uprave izneli su sumnje da je nesavesnošću Arsićeve u periodu od 1. januara 2005. do 31. decembra 2007. godine, pričinjena šteta toj ustanovi od 6 miliona dinara. Sumnja se da je ona, kako stoji u zahtevu za istragu, „prikrivala manjkove prebijajući ih viškom na godišnjim popisima“.

U predmetu sa oznakom KT.br 874/08 Osnovnom sudu podnet je optužni predlog osnovnog tužilaštva protiv Arsićeve još 30. decembra 2008. u kome se ona tereti za krivično delo „nedozvoljeno skladištenje robe“ iz člana 176a, stav 1, Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji. Arsićeva je u međuvremenu oslobođena, potvrđuju nam iz Osnovnog tužilaštva, ali je predmet u Apelacionom tužilaštvu u Nišu po žalbi tužilaštva u Vranju i po njoj još nije odlučeno.

Podsećanja radi, Arsićevoj u tom slučaju tužilaštvo stavlja na teret da je u periodu od 29. septembra 2007. do 23. marta 2008. godine od veledrogerija „nabavila lekove u velikim količinama i skladištila ih u prostorijama Apoteke u ulici Cara Dušana koje, navodno, nisu bile registrovane za tu namenu.

PORESKA UTAJA

Krivični postupak protiv Jasmine Arsić još u toku i u predmetu KT.br. 926/08 i to po optužnici Osnovnog tužilaštva od 17. februara 2009. godine za krivično delo „zloupotreba službenog položaja“. Ona se u tom optužnom aktu tereti da je u periodu od 27. marta 2006. do avgusta 2008. godine, iskorišćavanjem službenog položaja, „omogućila Agenciji „Aktor“ Gorana Jovanovića pribavljanje protivpravne imovinske koristi od 926.000 dinara“, plaćajući vlasniku na osnovu računa i propratne dokumentacije. Tužilaštvo nam, međutim, u pismenom dogovoru nije naznačilo dokle se stiglo sa tim procesom.

Za predmet KT.br 590/09 samo nam je rečeno da je u toku krivični postupak protiv Arsićeve za krivično delo „porska utaja“ iz člana 229 Krivičnog zakonika, ali nam nije otkriveno u kojoj je fazi slučaj. Reč je o postupku koji je otpočeo krivičnom prijavom Sektora poreske administracije Ministarstva finansija u Vranju gde je direktorka pod sumnjom da je u priodu od 1. marta 2007. do 10. juna iste godine „u nameri da delimično izbegne plaćanje PDV-a, dala lažne podatke“ na osnovu kojih se utvrđuje pomenuti porez.

 

KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV STAMENKOVIĆA I ARSIĆA

Po anonimnim krivičnim prijavama radnika Apoteke, potvrđeno nam je u Osnovnom tužilaštvu u Vranju, pokrenut je pretkrivični postupak protiv Slobodana Stamenkovića, predsednika Skupštine grada za krivično delo „nesavestan rad u službi“, i Gorana Arsića, predsednika Upravnog odbora Apoteke, zbog sumnje da je počinio krivično delo „zloupotreba službenog položaja“.
Stamenković se sumnjiči da, navodno, uprkos nekakvom službenom zahtevu Zdravstvene inspekcije za razrešenje sa dužnosti direktorke Apoteke, neusvajanju finansijskog izveštaja ove ustanove za 2008. godinu, te niza krivičnih postupaka protiv direktorke, nije na dnevni red Skupštine stavio zahtev za smenu Arsićeve. Navodi se i da član 24 Statuta Apoteke, u tački 5 i 7, propisuje da osnivač (grad Vranje) može razrešiti direktora pre isteka mandata u sledećim situacijama: ako je nalazom zdravstvene inspekcije ustanovljena povreda propisa i opštih akata zdravstvene ustanove ili nepravilnosti u radu direktora; ako je protiv njega pokrenut krivični postupak za delo koje ga čini nedostojnim za obavljanje te funkcije.
– Mi smo dobijali te zapisnike i rešenja o prekršajnim prijavama zdravstvene inspekcije. Od pravosuđa smo dobili i informaciju da ima krivičnih prijava koje se ispituju. Zatražili smo mišljenje Ministarstva zdravlja i oni su dali preporuku da se direktorka ne razrešava dok joj se krivična dela ne dokažu. Mi bismo kao skupština reagovali adekvatnom merom na prvi pouzdani dokaz o njenoj krivičnoj odgovornosti – kaže Stamenković.
Predsedniku UO Apoteke se, takođe, zamera što nije pokrenuo postupak za razrešenje Arsićeve.
– Radio sam sve po zakonu i ne osećam se odgovornim. Moj rad je proverljiv i dostupan svima. O svim dešavanjima u Apoteci sam obaveštavao funkcionere grada kao osnivača, skupštinu, gradsko veće i gradonačelnika. A zna se ko pokreće postupak za smenu ili postavljanje lokalnih funkcionera ukoliko za to ima osnova – kaže Arsić.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar