Košarkom za život



KK SIMBA iz Vladičinog Hana je osnovan 2001. godine, a 2005. godine počeli su da se bave humanitarnim radom. Tada je KK SIMBA na deset dana ugostio 15 deteta i njihovog vaspitača iz poplavljenog mesta Jaša Tomić. Obezbedio im prevoz, smeštaj, hranu, sportsku opremu i sve ostalo ne bi li na deset dana zaboravili sve ono što ih je snašlo.





– Sa istom praksom smo nastavili i 2006. godine kada su naši gosti bili deca iz Bogdanja kod Trstenika, sela poznatog po klizištu. Iste godine, ugostili smo na deset dana sestre Ribać sa Kosova koje su ostale bez majke. Sledeće, 2007. godine KK SIMBA je odeljenju dece zaostale u razvoju pred zimu obezbedio sedam pari čizama, a u 2008. godini gosti KK SIMBA, su deset dana, bile, ponovo, sestre Ribać – kaže Vladan Vučković, predsednik KK SIMBA i nastavlja.

Uz pomoć Ministarstva za omladinu i sport smo 2007. uspeli da organizujemo košarkaško-humanitarnu akciju, gde smo na terenima SC Kunjak u Vladičinom Hanu izveli oko 750 deteta uzrasta od 6 do 11 godine i uključili ih u košarkaško – sportske aktivnosti pod sloganom “ Košarkom protiv droge”.

Pored sportskih terena je bila postavljena i ekipa zavoda za transfuziju iz Niša, tako da su se u akciji pridružili i roditelji dece koja su se takmičila i pri tom uspeli da sakupe 40 jedinica krvi.

Ministarstvo za omladinu i sport bilo je zadovoljno organizacijom ove manifestacije, tze su KK SIMBA u maju 2008. godine pomogli organizaciju sličnog karaktera, “ Pobedimo drogu – daj krv budi srećan“. Tada je učestvovalo oko 500 dece, a klub je zajedno sa roditeljima i transfuzijom iz Niša uspeo da sakupi 27 jedinica ove tečnosti .

– Naš klub nastavlja sa sličnom akcijom i 2009. godine i na sportske terene Kunjak izvodi ponovo decu, njih oko 500 a uz pomoć Zavoda za transfuziju iz Niša uspeva da prikupi 30 –ak jedinica krvi, a slogan akcije je bio “ Košarkom za život“. I ove 2010. godine, 24. septembra organizovali smo sličnu akciju pod sloganom “ Košarkom za život“, gde su učesnici bila deca koja su ove godine pošla u prvi razred, a biće postavljeni stolovi gde će svi roditelji koji to budu hteli pored davanja krvi moći svojim potpisom donorske kartice zaveštati svoje organe i tako se priključiti akciji koju u zadnje vreme promovišu svi mediji i VMA iz Beograda – ističe Vučković.

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar