I policajce biju, zar ne



I policajce biju, zar ne, Marjan Petrović

Prema podacima Policijske uprave Vranje, u 2009. godini izvršeno je ukupno 60 krivičnih dela ometanja i sprečavanja policijskih službenika u vršenju poslova bezbednosti. Ako 365 dana u godini podelite sa brojem tih krivičnih dela doćićete do računice da se na svakih šest dana jedan policajac brani od onih koje čuva



 



 

U toku 2008, 2009. i prvih osam meseci 2010. godine povređeno je 19 policajaca PU Vranje, a I policajce biju, zar neometanje i sprečavanje vršenja službene dužnosti izvršilo je 153 lica.

Marijan Petrović, predsednik Nezavisnog sindikata policije Vranje kaže da će ubuduće u slučaju napada na njih, policajci koristiti sve zakonom dozvoljene načine da se odbrane, što, po njegovim rečima, do sad nije bio slučaj.

BRANIĆEMO SE

– U mnogim slučajevima napada postojao je zakonski osnov da policajci koriste vatreno oružje u samoodbrani, što oni nisu učinili rizikujući svojie živote. Ubuduće će praksa biti malo drugačija pa će policijski službenici u samoodbrani koristiti sve što im zakon dozvoljava, pa ovom prilikom upozoravam sve potencijalne napadače. Više nećemo bespotrebno izlagati sebe i svoje živote radi uspostavljanja narušenog poretka. Šta više, MUP Srbije još uvek nije doneo podzakonski akt kojim se reguliše plaćanje pravne pomoći svojim zaposlenima. Apelujem i na organe pravosuđa da na sve ovakve situacije reaguju u skladu sa svojim ovlašćenima, da se ne bi dešavalo da policajci budu šikanirani, tučeni, ometani i napadani, jer oni su zaštitnici ustavnog poretka ove zemlje kao i imovine i života svih njenih građana – kaže Petrović.

Prema njegovim rečima, napad na policajca je napad na državu, pa u skladu s tim treba preduzimati mere zaštite. Policijske akcije moraju biti adekvatno podržane od strane sudova i tužilaštava kako se ne bi događale situacije da izrvšioce krivičnih dela ne stigne adekvatna kazna.

Petrović navodi da Sindikat nije zadovoljan radom inspekcija koje kontrolišu rad ugostiteljskih objekata.

– Raspolažem nezvaničnim informacijama da gradska vlast dajući pojedinim kafićima dodatnu dozvolu za prekovremeni rad krši Odluku Skupštine, a samim tim dovodi policijske službenike u ozbiljne probleme prilikom uspostavljanja narušenog javnog reda i mira. Tada, Marjan Petrovićuglavnom, dolazi do tuča po kafićima i napada na policiju. Takođe, nismo zadovoljni radom portparola Policijske uprave Vranja. Lošom saradnjom sa medijima ne sazna se dovoljno detalja o napadima na policajce, čemu su razlog pisana saopštenja koja se iz ove institucije šalju novinarima. Takav način obaveštavanja je jednosmeran jer su onemogućeni da odmah dobiju dodatne informacije – objašnjava Petrović.

POD DEJSTVOM ALKOHOLA

Dragan Stamenković, portparol Policijske uprave Vranje ističe da je u ovoj godini došlo do smanjenja broja ometanja službenika u odnosu na prošlu, ali da je uprkos tome potrebno sprovoditi rigoroznije sudske mere.

– Lica koja ometaju, sprečavaju i vrše napade na pripadnike policije su većinom povratnici u vršenju krivičnih dela i prekršaja ili su pod dejstvom alkohola. Ono što je većini napadača zajedničko je što to rade pod dejstvom alkohola, ali su različite starosne dobi i socijalnog statusa. Razlozi napada su nepoštovanje zakonskih ovlašćenja policije. U 2008. je bilo 45 napada, dok je u narednoj godini taj broj povećan na 60. Ova godina je nešto mirnija, tako da je u prvih osam meseci izvršeno 30 krivičnih dela ometanja i sprečavanja policijskih službenika u vršenju poslova bezbednosti – kaže Stamenković.

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar