Svi smo mi naši



Svi smo mi naši

„Južna pruga“ nekadašnje Jugoslavije, transverzala jug Srbije – Kosovo – Makedonija, teritorija je na kojoj svi pate od istih ili sličnih boljki. Ekonomska zaostalost, socijalni nemiri, bolna tranzicija, zavisnost od EU zajednički su imenitelj balkanskih komšija



 



Zoran Najdić član Gradskog veća Vranja zadužen za kulturu i informisanje kaže da njegov resor trpi zbog političkih nesuglasica između lidera Kosova i Srbije.

Svi smo mi naši– Na relaciji jug Srbije – Kosovo nekada je saradnja u oblasti kulture bila na zadovoljavajućem nivou. Međutim, zbog političkih odnosa ta saradnja je na minimumu, skoro da i ne postoji. Niti je ko koči, niti je ko održava. Potrebna je veća podrška Grada i Ministarstva kulture, na prvom mestu finansijska. Grupe „Sevdah“ i „Izvor“ su imale koncerte na Kosovu, ali bi to trebalo da bude češće. Kosovo su takođe posećivali i vranjski književnici i likovni umetnici. Trudimo se da svaki proizvod kulture predstavimo van našeg grada, ali nekad smo jednostavno ograničeni. Kada bi pozivi sa strane bili češći, bila bi češća i saradnja, jer imamo želju da sarađujemo – kaže Najdić.

 

FUDBAL

 

Međutim, pošto želja za takmičenjem i borbeni duh nikada nisu manjkali na ovim prostorima, sport, a posebno fudbal, probijaju barijere tamo gde je diplomatija zatajila. Dejan Ivanović, Najdićev kolega zadužen za sport i omladinu kaže da se sportska međuregionalna saradnja ostvaruje punom parom.

– Na najbolji mogući način ostvarujemo saradnju sa Kosovom i Makedonijom. Možda je najbolji primer fudbalski klub Ropotovo (Opština Gnjilane) čiji se igrači spremaju kod nas koristeći naš stadion i svlačionice, jer je njihov sportski teren u izgranji. U našoj ligi imamo i kosovske klubove koji, između ostalog, i uredno isplaćuju svoje obeveze prema Sportskom savezu. Nema nikakvih prepreka za održavanje sportskih priredbi, jer je želja za saradnjom obostrana. Mi smo prvi na najbolji način pokazali da je saradnja moguća. Ubuduće ćemo raditi na ostvarivanju bolje sardanje i sa Kosovom i Makedonijom, jer za to postoji još prostora – ističe Ivanović.

 

TRGOVINA

 

Dobrila Tašković, sekretar za industriju u Regionalnoj privrednoj komori Leskovac (RPKL) kaže da je robno-trgovinska razmena između juga Srbije i Kosova u konstantnom porastu.

– Uprkos problemima koji opterćuju poslovanje (sivi kanali prometa, visoke marže, komplikovane i neuslaglašene administrativne procedure…) ekonomija na relaciji jug Srbije – Kosovo sve više jača. Sa područja RPKL ostvarena spoljnotrgovinska razmena sa KiM u prvoj polovini 2010. godine iznosi 6,6 miliona američkih dolara, što je za 48 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Roba koja je izvezena odnosi se na prehrambene proizvode, građevinski materijal, hemijske proizvode kao i trajna potrošna dobra ( proizvodi za domaćinstva). Međudržavna saradnja sa Makedonijom je na zavidnom i najvišem nivou. Ostvarena spoljnotrgovinska saradnja sa Makedonijom iznosi 44,6 miliona dolara, a ta cifra se iz godine u godinu povećava – navodi Taškovićeva.

 

ADMINISTRATIVNI PROBLEMI

Predrag Stanojković, vlasnik “Pegazusa” privatne kompanije za proizvodnju nameštaja iz Vranja kaže da brojne administrativne prepreke otežavaju saradnju.
– Pošto Makedonija, a pogotovo Kosovo imaju slabu bazičnu proizvodnju oni više uvoze našu robu nego mi njihovu. Sa Kosovom i nemam neku saradnju. Glavni razlog je to što mi za saradnju sa Kosovom treba garancija banke koja se teško dobija. Bez te garancije potraživanja mogu ostati nenaplaćena, a onda priča gubi smisao. Što se tiče ostalog, u mojoj branši nema nikakvih averzija prema tim tržištima, šta više, veoma nam je atraktivno. Na žalost, zbog političkih prilika ne postoji dovoljna međusobna saradnja privrednih komora Srbije i Kosova – ocenjuje Stanojković.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar