Osumnjičeni za otmicu i iznudu



Dušan Panajotović, Ivan Ljubić

Ivan Ljubić i Dušan Panajotović navodno su bili članovi organizovane kriminalne grupe čiji su članovi planirali ili izvršili više krivičnih dela – otmice, nedozvoljenu proizvodnju, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, navodi MUP



 



Vranjanac Ivan Ljubić (30) i Dušan Panajotović (32) iz Gnjilana koji je posle oružanih sukoba na Dušan PanajotovićKosovu 99. nekoliko godina živeo u Vranju, uhapšeni su prošle nedelje u Beogradu kao članovi šestočlane kriminalne grupe koju MUP Srbije sumnjiči za otmicu V.P, vlasnika beogradskog splava „Pirana“. Od njega su, navodno, tražili 50.000 evra na ime odštete zbog ranjavanja njihovog prijatelja Milorada Raduškog (34) iz Beograda (takođe učestvovao u otmici) na splavu oštećenog. U kidnapovanju i iznudi učestvovali su još i Beograđani Dejan Vučinić Šiptar (46), inače vlasnik kluba „Nana“, Dragan Mirković Mirke (49) i Vinko Daradan (46).

 

NA METI SAJ-A

 

Policija šestoricu uhapšenih sumnjiči da su oštećenom nakon otmice „stavljali cev pištolja u usta i okidali bez metka u cevi, a tukli su ga po glavi i telu nanevši mu teške telesne povrede u vidu preloma rebara i leve podlaktice“. MUP precizira da su otmičari 21. maja ove godine oteli oštećenog V.P. i odveli ga u kancelariju u sklopu kafića „Lazaro“ u beogradskom naselju Žarkovo. Tamo su, navodno, uz pomeute pretnje, od oštećenog zahtevali da pripremi 50.000 evra zbog ranjavanja Raduškog u butinu leve noge 19. maja na već pomenutom mestu, navodi MUP. Navodno se sve desilo dva dana nakon što je Raduški izašao iz bolnice. Policajcima koji su ga saslušali u bolničkoj postelji Raduški je prethodno kazao da ne zna ko je pucao u njega i da je ranjen u gužvi na nekom splavu. Prema nekim izvorima, sami otmičari su navodno oštećenom svojevremeno iznajmili jedan splav kod Sajma, a potom mu svakog meseca dizali kiriju. Ostao je, međutim, nepoznat motiv za pucnjavu na splavu, kao i ko je pucao u Raduškog.

Policija je saopštila da je prilikom hapšenja (snimak prikazan na televiziji) kod bivšeg Vranjanca Panajotovića pronašla pištolj i municiju u ilegalnom posedu, dok su kod Vučinića pronađena tri paketića kokaina. MUP je saopštio da će protiv osumnjičenih biti podneta krivična prijava „zbog udruživanja radi vršenja više krivičnih dela – otmice, nedozvoljene proizvodnje, držanja i stavljanje u promet opojnih droga, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija“. Još je saopšteno da je akciju hapšenja sproveo SAJ i da su osumnjičeni, uz krivičnu prijavu, privedeni istražnom sudiji Višeg suda u Beogradu.

Panajotović, koji je nakon završetka rata na Kosovu, došao u Vranje i ovde relativno mirno živeo pet, šest godina, poznati je džudista i ultimat fajter. U Vranje je tada stigao sa reputacijom člana obezbeđenja lidera SPO Vuka Draškovića. Po odlasku odavde bavio se poslovima obezbeđenja u Beogradu. Zajedno sa još nekoliko zvučnih imena iz sveta ultimat fajta i borilačkih sportova imao je primat u poslovima obezbeđenja novobeogradskih splavova i klubova. U poslednje vreme, kažu, bavio se i građevinskim poslovima kao preduzimač.

Beogradski list “Alo“ pisao je prošle godine da su nepoznati napadači krajem januara 2009. pokušali da ubiju Panajotovića u blizini stadiona FK Čukarički na Banovom brdu, ali da su promašili, te da Panajotović slučaj nije prijavio policiji. On je, međutim, demantovao takve navode: „Ja sam ugledni sportista i poslovan čovek poznat u poslovima građevinskog profila. Moji prijatelji i ja bavimo se građevinskim i poslovima obezbeđenja“, kazao je novinama.

 

DžUDISTA I GRADjEVINSKI PREDUZIMAČ

 

On i Raduški su osumnjičeni da su u martu 2009. godine, kao radnici jedne agencije za Ivan Ljubićobezbeđenje, sa još sedmoricom kolega pretukli i šrafcigerom izboli Nebojšu Ivanovića (41) iz prokupačkog sela Donja Stražava. Posle tog brutalnog napada grupa je uhapšena u Merošini i protiv njih je podneta krivična prijava za nasilničko ponašanje i pokušaj iznude. Sve se desilo kada je preduzeće „Pan inženjeing“, koje je trebalo da gradi deponiju u tom mestu, angažovalo pripadnike obezbeđenja zbog protivljenja meštana među kojima je najglasniji izgleda bio Ivanović.

U Vranju se, posvedočiće mnogi, Panajotović ponašao korektno, osim što je u par navrata naučio pameti neke lokalne krimose kada bi se previše osilili. U Beogradu je njegova „ekipa“ poslednjih godina važila za jednu od najopasnijih u svetu kriminala.

Vranjanac Ivan Ljubić poslednjih je godina radio kao pripadnik obezbeđenja po beogradskim klubovima i splavovima. pre toga imao je sukob sa nekim lokalnim opasnim momcima, dvojicu izboo nožem, pa se sklonio u Beograd. Izgleda da se u međuvremenu spanđao sa Panajotovićevom ekipom.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar