Kapitalizam u praksi



Kapitalizam u praksi, Miroljub Aleksić, Velin Ilić

 



Reč je o poslu vrednom 4,4 miliona evra, najvećem u lokalu posle prodaje DIV-a i svakako najvećoj transakciji u poslednjih dvadesetak godina koja je čisto lokalna

 



Vranjska „Alfa“ kupila je deo imovine nekadašnje fabrike „Koštana“ za oko 4,4 miliona evra, Kapitalizam u praksipotvrdili su za „Vranjske“ učesnici ovog posla. Ta kupovina, obavljena bez mnogo pompe 1. septembra ove godine, nema iza sebe, čini se, nikakve repove, ali u simboličkoj ravni može predstavljati kraj vladavine jedne pogubne ekonomsko – političke pameti i osvit nove ere u kojoj se kapitalizam i na delu, a ne samo u idejama i namerama, nameće kao vladajući sistem ekonomskih odnosa. Informaciju o kupovini nekadašnje „Koštane“ bez imalo okolišanja potvrdio je generalni direktor „Alfe“ Velin Ilić.

– „Alfa“ je kupila deo „Koštanine“ imovine – proizvodnu halu, magacin gotove robe i magacin ambalaže. Radi se o 23.500 kvadratnih metara, od kojih je pod krovom 11.500 kvadrata. Cena je bila 4,4 miliona evra – kaže Ilić.

 

EKONOMSKA LOGIKA

 

Vlasnik „Koštane“, firma „Amasis“, koja je deo sistema „Alko grup“, na ovoj prodaji je višestruko zaradiila, „Alfa“ je uštedela veliki novac na godišnjem nivou, pa ispada da su svi zadovoljni, što po sebi ovu kupoprodaju izdvaja iz mora sličnih. Ovde treba reći da možda jedina falinka ove transakcije može biti činjenica da je „Amasis“ sa 25 odsto najveći pojedinačni vlasnik akcija „Alfe“, pa ispada da je „Amasis“ istovremeno i prodavac i kupac. Međutim, ova neobičnost bila bi sumnjiva samo da nije 4,4 miliona evra koji su prešli sa računa na račun, na koje su plaćeni porezi i koji nisu fiktivni nego stvarni. Ekonomska logika svakako je na strani ove transakcije, jer su svi našli korist u ovom poslu, pa se sumnje javnosti završavaju na niovu zlomisleće čaršije koja ovog puta, i pored velikih apetita, ipak neće naći mnogo prostora da zluradi. Na kraju, valja istaći da je ovo najveći lokalni posao posle prodaje DIV-a 2003, a svakako najveća transakcija u poslednjih 20 godina koja je čisto lokalna.

Prema Ilićevim rečima,“Alfa“ je kupila prostor koji se nalazi prema Donjem Vranju, a „Amasisu“ je ostala imovina koja gravitira Sportskom centru – Upravna zgrada, „Kosport“ i obližnji objekti. „Alfa“ je i do sada koristila kupljene objekte, ali za cenu koja nije ni malo naivna.

– Tri godine mi za taj prostor plaćamo zakup, a pored toga imamo i magacine u Sremskoj Mitrovici i dva u Nišu. Sada će sva naša roba biti u Vranju, i samo po tom osnovu uštedećemo između 250.000 i 300.000 evra na godišnjem nivou. Da li će se tu, u dogledno vreme, razvijati i neka proizvodnja, o tom potom – kaže Ilić.

On posao sa „Amasisom“ naziva „čistom kupovinom“, u kojoj je, kao veštak, učestvovala i firma „Niš projekt“ iz Niša, koja je kao nezavisni procenitelj odredila cenu.

Velin Ilić„Alfa“ je, dakle, raznim vlasnicima „Koštane“ od 2005. godine platila nešto manje od 1,5 miliona evra na ime zakupa prostorija. Kako objašnja direktor Velin Ilić, namera „Alfe“ da se proširi nije od juče, jer ova firma još od 2000. godine traži prostor od oko 10.000 kvadrata na kome bi mogla da zida poslovne prostorije.

– Zemljište preko puta „Koštane“, koje je kupio „Tuš“, nije nam odgovaralo, pa smo pokušali na Bunuševcu, ali tamo nema velikih parcela. Ideja je bila da se kupi plac između „Jumka“ i „Lukoila“, ali ni to nije bilo realno zbog nerešenih vlasničkih odnosa. Ovako smo, nadam se, za duži period rešili problem sa našim smeštajnim kapacitetima – ocenio je Ilić.

„KOŠTANA“

Centar za stečaj Agencije za privatizaciju je u julu 2006. godine prodao proizvodne hale „Koštane“, ukupno oko 19.000 kvadrata, „Amasisu“, članu „Alko grupe“, za oko 110 miliona dinara. Ostatak imovine nekadašnje fabrike obuće prodat je „Eko paku“ za 9,4 miliona dinara. Tako je na tu ružnu epizodu vranjskog privrednog buma, posle skoro decenijske neizvesnosti, stavljena tačka.

 

POSLOVNI NERV

 

Sa druge strane je prodavac, beogradski „Amasis“, firma koja se nalazi na šestom mestu po profitabilnosti među srpskim preduzećima. Vlasnik firme, Vranjanac Miroljub Aleksić, koji se nalazi na čelu poslovne imperije zvane „Alko grupa“, među najuspešnijim je srpskim biznismenima, čovek koji je pažljivo investirao u ovdašnju privredu i da dočekao vreme u kome će ubirati plodove svoga rada.

Naime, 11. jula 2006. godine oko 19.000 kvadrata „Koštane“ prodati su „Amasisu“ za oko 110 miliona dinara, čime je praktično prebijen dug koji je „Koštana“ imala prema ovoj firmi. Aleksić je želeo da ovde otvori fabriku čokolade, budući da je već bio vlasnik subotičkog „Pionira“, ali mu to nije pošlo za rukom pa je otišao je u Paraćin kupivši tamošnju „Paraćinku”. Na lokalno tržište Aleksić se, preko „Amasisa“, vraća 2008. godine, kada intenzivno kupuje akcije „Alfe“, za ukupno 2,4 miliona evra.

– Pozvali smo još nekoliko firmi da kupe akcije kako bismo na taj način imali značajan vlasnički udeo. Osim ovih motiva, postoji još jedan: „Alko grupa“ je vlasnik „Koštane“, koja je odmah pored „Alfe“. „Alfi“ je za dalji razvoj i širenje potreban prostor, a to upravo dobijamo od „Koštane“ koja ima 20.000 kvadratnih metara – rekao je marta 2009. godine Aleksić za „Blic“, i još tada najavio razvoj događaja čijem epilogu sada prisustvujemo.

Danas, Aleksić kaže da je „Amasis“ samo jedan od akcionara „Alfe“, i to skoro dve godine.

– U skladu sa tim odnosom, kao i drugi akcionari, „Amasis“ učestvuje i u upravljanju. Ipak, za sve informacije o poslovanju „Alfe“, o mogućim programima i planovima razvoja, treba se obratiti rukovodiocima „Alfe“ – jasan je Aleksić.

„ALKO GRUP“

Miroljub AleksićMiroljub Aleksić vlasnik je „Alko grupe“ u čijem sastavu radi i „Amasis“. Ovaj poslovni sistem po profitu je šesta srpska firma, na listi koju predvodi „Telenor“ a „Delta“ je na trećem mestu. Prema dostupnim podacima, „Alko grupa“ je vlasnik subotičkog „Pionira“ koji ima ispostave i u Beogradu, Paraćinu i Temerinu, potom firmi „Hissar“ (Prokuplje), „Tipoplastika“ (Gornji Milanovac), hotela u Aranđelovcu, Šapcu, na Zlatiboru, u Novom Sadu i Vrnjačkoj Banji. U ovaj sistem ulaze i „Koštana“ (Vranje), FOS (Surdulica), „Autopromet“ (Niš), i Cobex export-import, „Naš stan“, „Intersilver“, „Jugotehna“ i „A Broker“, svi iz Beograda.
Po Vranju je kružila informacija da je „Alfa“ spremna da već ove godine u „Koštani“ pokrene takozvani letnji program, koji joj nedostaje u ponudi, ali za sada ni „Alfa“ ni „Amasis“ nisu želeli da komentarišu ovakva nagađanja.

– Kao privatna firma i kao vlasnici kapitala, ne obaveštavamo javnost o našim poslovnim planovima, tako da je i kupovina i prodaja odluka procene menadžmenta i okolnosti na tržištu. U jednom dinamičnom privrednom okruženju, ne vidimo razloge za interesovanje bilo koga zašto je npr. TUŠ ili BAT ili „Simpo“ ili bilo ko, nešto kupio ili prodao ili investirao! Mi smo u kapitalizmu, zar ne? – opominje Aleksić.

Ovo se, dakle, mora priznati, sada i do daljeg – Srbija jeste u kapitalizmu, i poslovni potezi vlasnika, ako su po zakonu, nikoga ne smeju da čude. Treba reći i da se na ovom poslu vidi poslovni nerv Aleksića – „Koštana“ je plaćena 110 miliona, prodata za 462 miliona dinara, a u periodu od četiri godine na ime zakupa tog prostora inkasirano je oko 1,2 miliona evra. To se zove posao, i njegovu veličinu ni na koji način ne tamni činjenica da je Aleksić vlasnik „Amasisa“ i jedan od šest članova UO „Alfe“. Naprotiv.

 

 

 


 

 

KO SU VLASNICI „ALFE”

U lokalnoj javnosti ozbiljno se spekulisalo o tome ko je zapravo većinski vlasnik „Alfe“, i na koji način je došao do tog vlasništva. Ali, i ovde su stvari prilično jasne. Prema podacim Centralnog registra hartija od vrednosti ovako izgleda poredak prvih devet vlasnika akcija „Alfe“ po veličini:

1. AMASIS 24,7 odsto
2. A AUTO VANERO 24,2 odsto
3. EAST KAPITAL ASSET 8,1 odsto
4. ERSTE BANK CASTODI 6,2 odsto
5. VOJVODjANSKA BANKA KASTODI 1,9 odsto
6. HYPO CASTODI 1,7 odsto kapitala
7. EMG HOLDING LTD CYPRUS 1,5 odsto
8. CENZAL KAPITAL 0,9 odsto
9. DELTA GENERALI 0,7 odsto kapital

Po velični kapitala, prvi je „Amasis“, koji je u „Alfu“ uložio 290 miliona, slede „Auto vanero“ sa 284 miliona, pa „East kapital“ sa 95 miliona, „Erste“ sa 72, „Vojvođanska“ sa 22 miliona… Ovo „kastodi“odnosi se na kupovinu akcija preko banke za ulagača koji je poznat samo banci. Tako, ispada da „Amasis“ može da ima puno vlasništvo nad „Alfom“ da to za javnost ostane tajna, ako bi, recimo, bio i vlasnik akcija koje je nominalno vode na kastodi računima navedenih banaka.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar