Čija je „komiteja“



Slavoljub Stajković, Tončev

U Surdulici žestok sukob između Novice Tončeva, predsednika opštine i Slavoljuba Stajkovića, narodnog poslanika, ne prestaje a pravi mali rat vode i njihove stranke, koalicioni partneri – SPS i DS. Ovoga puta predmet spora je zgrada komiteta



 



Posle niza drugih konflikata, sada je na redu jedan sudski spor. Naime, juna ove godine Slavoljub Stajkovićsurdulički odbor SPS poveo je pred Osnovnim sudom u Vranju spor protiv odbora DS tražeći da se demokrate isele iz komiteta. Do pre pola godine, demokrate su u zgradi komiteta imale stranačku prostoriju. U međuvremenu su pronašle drugu, veću, tamo se preselile, ali su u staroj kancelariji zadržali svoju omladinu i deo tehničkih pomagala. Međutim, u SPS su procenili da je vreme da povrate deo imovine, pa su tu kancelariju dali pod kiriju Zemljoradničkoj zadruzi „Pobeda“ iz Surdulice.

 

NA KRILIMA REVOLUCIJE

 

Demokrate kažu da su otuda prisilno iseljene i smatraju da im pripada prostorija u „komiteji“. Ipak, ovaj spor će rešavati Osnovni sud u Vranju a glavni akteri ove priče imaju svoju verziju događaja.

– Na krilima DOS- i kriznog štaba, Stajković i demokrate su nasilno i vandalski, pre sedam-osam godina, zauzeli tu prostoriju, koja je vlasništvo Glavnog odbora SPS koji na nju ima tapiju. Do iseljenja pre šest meseci, za kiriju nisu platili ni jedan jedini dinar – tvrdi Novica Tončev.

– U toj zgradi je bilo više slobodnih prostorioja, a mi smo ušli kao i svi drugi, tako što nam je bagra dala ključ. Inače, zgrada nije njihovo, već vlasništvo svih tadašnjih društveno-političkih organizacija. Njen status i danas je nejasan mada oni tvrde da su je povratili u vreme Živkovićeve Vlade – odgovara Slavoljub Stajković.

Tončev dalje kaže da su demokrate sami izašli, izneli stvari i preselili u veće, privatne prostorije, jer je „stranka narasla i uvećela profit“. Nameravali su da spornu kancelariju ustupe LDP, ali su to socijalisti sprečili tužbom, pošto za njeno korišćenje nisu imali nikakav ugovor. Stajković priznaje da DS, za sve vreme boravka nije plaćala kiriju, uostalom kao ni svi drugi stanari, jer nije imala nikakav ugovor. Ali primećuje da su u SPS podneli tužbu kada su demokrate izašli i tražili da im se retroaktivno plati pet-šest stotina hiljada dinara.

STAJKOVIĆ

TONČEV BACIO OKO NA KOMITEJU

– Ta zgrada bivšeg komiteta je u strogom centru. Surduličani znaju da su njen investitor bile Vlasinske HE. Ona ima četiri sprata i po slobodnoj proceni nekoliko hiljada kvadrata. Vidite, na nju je oko bacio Novica Tončev i sada pravi strategiju kako da je kupi za što manje para – kaže poslanik Stajković.

– On (Tončev) je prevazišao sve metode i političke ludorije Miloševića – kaže Stajković za Vranjske.

– Ja ne mogu da verujem da tako razmišlja jedan narodni poslanik iz partije evropske orijentacije. Ja gospodina Stajkovića doživljavam samo kao političkog neistomišljenika. On jeste školovan čovek, ali je definitivno zalutao u politiku – odgovara Tončev.

 

TUŽBA I KONTRATUŽBA

 

Na tužbu SPS, DS odgovara svojom tužbom i traži privremenu meru, što je sud i prihvatio. Ipak, u ovom trenutku na sud i njegovu ulogu u sporu, obe strane razločito gledaju.

– Sudija je usvojila privremenu meru, ali je nije sprovela u delo. Tončev je verovatno sudu pretio, pa sada, kao u ono „divno“ vreme Slobodana Miloševića, sud traži da dokaže da smo mi tamo zaista bili sve ove godine. To je katastrofalna slika našeg reformisanog pravosuđa, u čijim promenama sam i ja učestvovao – žali se lider demokrata Slavoljub Stajković.

– Smešno. Stajković ide okolo, izigrava silu, preti vlašću, preti inspekcijama, pa su njegove pretnje stigle i do suda i sudija. Kako i ne bi, kada se reformom suda bavi baš njegova stranka. Šta se onda događa? Njegov sud i njegov sudija donose privremenu meru, koristeći kao dokaz jedan telefonski račun. No, ja ipak verujem u sud i zakone zemlje Srbije – odgovara Tončev.

TONČEV

SVAKOM ČITAOCU NAGRADA 1.000 EVRA

Tončev– Tražim od novina „Vranjkih“ da zakupim dve strane na kojima ću objaviti oglas. Svakog vašeg čitaoca, koji mi na validan način dokaže da je narodni poslanik iz Surdulice Slavoljub Stajković za govornicom Skupštine Srbije proveo samo jedan minut, darujem 1.000 evra. Eto, hoću da investiram i u taj projekat da svi u Surdulici i na jugu Srbije znaju ko je naš narodni predstavnik u vlasti i koliki su njegovi kapaciteti.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar