JAJA NA PALANZI

Eko Taxi Vranje

Jesen stiže, i gazeći po već opalom lišću, vranjska omladina može da sumira leto koje je, po svojoj nesreći, provela u rodnom gradu. Ko je imao sreće pa mu je tatko političar, ili direktor (što mu dođe na isto, jer je prvo conditio sine qua non za drugo), video je nešto sveta, i to kod istorijskih dušmana vaskolikog srpstva – u Turskoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, pa čak i u Albaniji. Grčku tu ne ubrajam, ali i oni su propali, k’o Grčka.

Oni, pak, koji su letovali “na vranjskoj kaldrmi”, mogu samo da se podsete jevrejske kletve – “dabogda imao pa nemao”. Legenda kaže da su i Jevreji zbrisali iz Vranja, kad su im ovde merili jaja na palanzi.Svestan sam svoje jadne patetičnosti, mada u mojim godinama i uslovima to može da se uzme kao olakšavna okolnost – naime, gde je ono što smo imali, pa sada, u “Švajcarskoj na jugu Srbije” nemamo? Kako je to ovom gradu i u leto potreban hleb, voda, vazduh, novine, đuvečke i banice, grejanje “zdrva”, a nije mu potrebna duhovna hrana? Gde je Ćoška, gde je bazen “Delfin”, gde izložbe, ko to odredi da pozorište Vranju u leto nikome ne treba, gde je bioskop, bar jedan od tri koja smo imali, gde su koncerti, književne večeri, šta bi sa ambicioznim programima u amamu, posle onolikih para koje su za njegovo renoviranje uložene, da ne upotrebim adekvatan termin?

I tako je većina vranjske omladine provela leto u “Brankovoj”, uz umilne zvuke turbo folka, tuče, drogu, u beskrajnoj palanačkoj ništini. Ko je to utupio oštricu mladog intelekta? Ne znam. Žbevc zna.

Jesen stiže, i gazeći po već opalom lišću, vranjska omladina može da sumira leto koje je, po svojoj nesreći, provela u rodnom gradu. Ko je imao sreće pa mu je tatko političar, ili direktor (što mu dođe na isto, jer je prvo conditio sine qua non za drugo), video je nešto sveta, i to kod istorijskih dušmana vaskolikog srpstva – u Turskoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, pa čak i u Albaniji. Grčku tu ne ubrajam, ali i oni su propali, k’o Grčka.  • Ostavi komentar