Bogataši najveći dužnici



Bogataši najveći dužnici

U proseku svaki vlasnik brojila za struju duguje 26.000 dinara. U vranjskoj Elektrodistribuciji kažu da su najneurednije platiše imućni ljudi, direktori i političari





Čelnici lokalne vlasti, članovi rukovodstava političkih partija, direktori i javnih Bogataši najveći dužnicipreduzeća, vlasnici privatnih preduzeća, vlasnici raznih samostalnih radnji, doktori, advokati i druge javne ličnosti, najveći su dužnici vranjske Elektrodistribucije (EDB). Mediji u Vranju se već nedelju dana, na osnovu podataka iz Elektrodistribucije, bave top listom najvećih neplatiša.

 

LIGA ŠAMPIONA

 

Na toj listi „elektro lige šampiona“ trenutno vodi jedan direktor javnog preduzeća iz Vranja. Njegov dug je dostigao iznos veći od 700.000 dinara. Usput, njegova plata je veća od 80.000 dunara. Na drugom mestu je, kažu u Elektrodistribuciji, jedan istina doskorašnji lokalni lider političke partije čiji dug iznosi 600.000 dinara. Za treće mesto „izborio“ se predsednik jedne siromašne opštine Pčinjskog okruga. Njegov dug je 540.000 dinara, odnosno 22 prosečne zarade zaposlenih u toj opštini. Ne bez razloga, na ovoj listi je i jedan sudski izvršitelj od koga Elektroprivreda Srbije potrražuje 320.000 dinara. Uglavnom, lista dužnika skoro da nema kraja.

Nebojša Stojanović, direktor JP „Uprava Banje“, za koga se spekuliše da je lider ove liste, za beogradsku „Politiku“ je rekao da taj podsatak jednostavno nije tačan i da njegov ukupan dug iznosi oko 10.000 dinara.

– Navodi da za utrošenu struju u kafiću i kući u kojoj živom dugujem 700.000 dinara su „podmetačina“ političkih protivnika koji su krenuli u kampanju protiv mene. A kafić se ne vodi na moje ime, što se može proveriti u Agenciji za privredne registre – kategoričan je Stojanović.

On i u izjavi za naše novine demantuje da je dužan za utrošenu struju:

– Ništa od toga što se piše nije tačno. Dokazaću to jer sam advokata iz Beograda pokrenuo spor protiv medija koji su objavili neistinu – kaže Stojanović.

Oči običnih gradjana najviše bode podatak da je na ovoj listi i jedan predsednik opštine. Biće da je to Darko Tomić, predsednik opštine Trgovište. Kada je „dešifrovan“, Tomić je rekao:

NE IGRAJTE SE GLAVOM

U toku pisanja ovog teksta, vaš novinar dobio je telefonski poziv. Sa druge strane poznati gradski lik, predsednik odbora jedne uticajne stranke, jedan od onih koji u džepu ima privremenu meru sa pečatom Opštinskog suda u Vranju.
– Ne igrajte se glavom, ne pravite budalaštine. Ako mi objavite ime sa ovim montiranim podatkom, biće svašta – reče on i zalupi slušalicu. Posle pola sata javlja se njegov politički oponent.
– Proverite. On za struju u kući duguje 212.000, a u lokalu 153.000 dinara.
Proverismo. Sve je tačno.

– Moj dug je moja lična i privatna stvar. Ja sam trenutno na čelu jedne od najsiromašnijih opština na jugu Srbije i poput mojih sugrađana imam finansijske probleme. Najpre moj dug nije toliki kako se navodi, a mislim da je to privatna stvar i da niko nema razloga da se time bavi, samim tim što je sud naložio privremene mere znači da nešto nije u redu, i da postoji razlog zašto računi nisu izmireni – kaže Tomić.

Ovi i drugi ugledni prvaci javne scene juga Srbije, pozicije na tabeli najvećih naplatiša obezbedili su uz pomoć legalnih instrumenata države Srbije. U Vranjskoj Elekrodistribuciji kažu da se taj „instrumen“ zove – privremena sudska mera.

KAKO DO PRIVREMENE MERE

Elektrodistribucija prvo neurednog platišu opominje. Posle nekoliko opomena, sledi prinudno isključenje. Ugledni građanin tada angažuje advokata. Ta usluga ga košta 50 evra. Advokat se obraća sudu tužbom protiv Elektrodistribucije. Tužba je sročena protiv ometanja prava korišćenje električne energije sa predlogom usvajanja „privremene mere“. Na poleđini tužbe advokat istog trenutka u sudu dobija privremenu meru i pečat. Tim aktom se Elektrodistribuciji nalaže da, bez prava na žalbu, u roku za 24 sata priključi neurednog platišu. Sledeća faza je redovna tužba. Time je problem okončan jer neki predmeti kod suda traju godinama, neki se nikada ne završe, a neki se završe u – kafani. Ovim gubi Elektrodistribucija, a njene gubitke plaćaju svi građani. A naša pravna država sve to gleda sa strane jer je to apsolutno ne zanima.

– Izbegavanje plaćanja za utrošenu električnu energiju postalo je zanimanje nekoliko hiljada vlasnika brojila, odnosno naših potrošača. Ipak, svi su oni pravno zaštićeni, tako da u ovom poslu država radi za račun sopstvene štete – kaže Zoran Knežević, direktor vranjske Elektrodistribucije.

Knežević nerado dodaje da jug Srbije ima ubedljivo najviše „privremenih sudskih mera“ u državi. Bolje rečeno, u sudskim pisarnicama sa područja koje pokriva preduzeće „Jugoistok“ (od Dđerdapa do makedonske granice), gde pripada i vranjska Elektrodistribucija, više je privremenih sudskih mera nego u ostatku Srbije zajedno.

 

KONjI SU ZA JAHANjE

 

Da nije tragično, bilo bi smešno – u vranjskoj Elektrodistribuciji potvrđuju da na spisku velikih neplatiša nema takozvanih običnih građana. Šta više, kažu da su oni sa manjim primanjima najuredniji i najrevnosniji.

– Sa penzionerima i svim drugim kategorijama koje su bliže socijalnim slučajevima, mi skoro da nemamo problema – kažu u EDB.

– Šta tu ima čudno? Da je samo sa strujom tako pa da čovek pređe preko toga. Ipak je ovo država Srbija, a u ovoj našoj državi uvek su ovce bile za šišanje, a konji za jahanje. Da budem jasan, ja ne krivim profitere, ja krivim građane koji sve to gledaju i ćute. I još su srećni što im se to događa – kaže Dejan Ilić iz naselja Farma u Vranjskoj Banji.

Za Mirjanu Popović iz Vranja adresa za rešenje ovog problema su najviši funkcioneri vlasti.

– Zašto vi o tome pitate nas građane. Vama novinarima su bliži oni koji su tako nešto i dozvolili – predsednik države, predsednik vlade i predsednik opštine. Njih pitajte, jer su to oni dozvolili. Ako vam to nešto znači ja ću samo reći da je to sramota.

Inače, oko 65.000 fizičkih i preko 6.000 pravnih lica, trenutno vranjskoj Elektrodistribuciji duguju 2,5 milijarde dinara. Za distributere problem su fizička lica od kojih se trenutno potražuje 1,7 milijardi dinara. Tako izlazi da prosečan vlasnik brojila duguje za struju više od 26.000 dinara.

 

 

KOLIKI JE DUG JAVNIM PREDUZEĆIMA

Elektrodistribucija: svi potrošači u okrugu duguju 2,5 milijardi dinara. Od tog iznosa na Vranje otpada blizu milijardu dinara.
Vodovod: ukupan dug potrošača je nešto manji od 100 miliona dinara, s tim što pravni subjekti duguju čak 70 miliona dinara.
Novi dom: trenutni dug je 40 miliona dinra, a fizička lica u tom dugu učestvuju sa oko 60 odsto.
Komrad: ukupan dug pravnih i fizičkih lica je oko 45 miliona dinara.

 

 

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar