Čekajući napredak



Srbi i Albanci

Generalna skupština Ujednjenih nacija aklamacijom je usvojila rezoluciju o Kosovu koju su zajedno podnele Srbija i 27 zemalja, članice Evropske unije. Redefinisani predlog rezolucije o najbolnijoj tački srpske diplomatije, Kosovu, koji je od sada usaglašen sa EU, otvoriće novo poglavlje u odnosima Beograda i Prištine . Zajedničko nastupanje Srbije i EU znači da formalno po prvi put u istoriji imamo podršku svih 27 članica Unije oko nekog pitanja





Galip Bećiri, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca kaže da je Srbija nakon ove rezolucije Srbi i Albancipokrenula ulazak u Evropsku uniju,

– Prihvatanje Rezolucije od strane velikih sila i Srbije je odlična stvar. Stvorili su se uslovi za dobar dijalog Beograda i Prištine, što je i obostrani interes. Očekujem rešavanje mnogih pitanja na međuinstitucionalnom i međunarodnom nivou. Ne samo da će se diplolmatski sporovi rešiti, nego ćemo i mi Albanci u Srbiji biti u boljem položaju nego što smo sada. Smatram da će se rešiti puno problema koji se tiču obrazovanja, kulture, prelaska granice. Mi želimo da imamo sva prava koja trenutno nemamo kao Albanci u Srbiji – rekao je Bećiri.

 

TRENUTAK ZA DIJALOG

 

Ilir Deda direktor Instituta za politička istraživanja “KIPRED” u Prištini, i politički analitičar smatra da je rano govoriti o stvarima koje će Rezolucija doneti.

– Mislim da je prerano govoriti o ukupnim dometima ovog zaokreta Srbije. O njemu će vreme dati najbolji sud. Ipak, Rezolucija je bez sumnje snažan zaokret i zato mislim da je ona izazov za političke elite i u Beogradu i u Prištini. Za početak biće interesantno videti kada će i kako početi srpsko-kosovski dijalog i kakav će mu biti dnevni red, s obzirom da su polazišta Prištine i Beograda dijametralno suprotna. Ja bih najpre želeo da naše političke elite izađu iz stanja decenijskog nepoverenja i sukoba Srba i Albanaca. Ovo je pravi trenutak za početak izgradnje poverenja, trenutak za dijaloga kojim će početi da se rešavaju životna pitanja oba naroda. Osim toga, mislim da moramo jedni drugima pomoći na putu evropskih integracija i našem zajedničkom cilju – evropskoj budućnosti, kaže Deda.

Nedžmedin Spahiu, profesor političkih nauka Univerziteta u Prištini još jedan je od političkih analitičara koji smatra da je trenutno za Srbiju izuzetno povoljna diplomatska šansa.

– Ovom rezuluciom Beograd je prvi put posle 20 godina stao na stranu Brisela i Vašingtona. Rezolucija će, naravno, ojačati položaj Beograda, a Prištinu dovesti u velike probleme, jer je ona do sada imala komotnu poziciju. Beograd je uvek imao drukčiju poziciju naspram Brisela i Vašingtona, a za Prištinu je bilo dovoljno samo da bude poslušna pa da dobije sve političke bitke. Utoliko će nama biti teže. Sve zavisi od pristupa koji će izabrati Beograd, odnosno od njegovog stava da li će hteti da pomogne ili odmogne političke procese na Kosovu. Ako odluči da pomogne te procese, onda će doći do naglog poboljšanja situacije ne samo na Kosovu, već u regionu. Time će položaj Srbije na međunarodnoj sceni znatno ojačati. Ako odluka Beograda bude da odmogne političke procese, onda se lako može dogoditi da Kosovo bude druga Bosna – procenjuje profesor Spahiu.

 

Škeljzen Malići, kosovski novinar i politički analitičar kaže da se radi o evropskoj, a ne srpskoj Rezoluciji.

– Ovo nije srpska Rezolucija. Ona je više evropska. Mislim da je pozitivno što se Srbija polako približava nekom potpuno realnom odnosu prema nezavisnom Kosovu. Ali nije dobro što zbog ustavnih ograničenja nikada neće priznati nezavisnost Kosova. Mislim da ćemo mi biti dobri susedi ili ćemo barem pokušati da to budemo i da zaboravimo prošlost. Ali, u ovom prelaznom periodu svašta može da se desi – od nekih zaoštravanja do kriza na severu Kosova. Ali, to je nešto što je normalno i što će biti pod kontrolom. Dakle, neće biti nekih nevolja, već više, kako bih rekao, nekih zaoštravanja. Neposredno nas očekuje da napravimo okvir za ove razgovore od kojih obe strane mnogo očekuju – smatra Malići.

 

ODNOS PREMA NEZAVISNOSTI

 

Ragmi Mustafa, predsednik Opštine Preševo i lider Demokratske partije Albanaca nada se konstruktivnom dijalogu zavađenih strana.

– Uz pomoć Evropske unije sastavljen je tekst koji ne utiče na pogoršanje stanja između Beograda i Prištine. Očekujem konstruktivne pregovore koji će doprineti poboljšanju života Srba i Albanaca, rekao je Mustafa.

Halil Matoši prištinski novinar najvljuje duge i kompleksne pregovore između sroskih i kosovskih vlasti.

– Mislim prvo da je to rezolucija Srbije sa Briselom i Evropskom unijom. Drugo, ovo je prvi put u istoriji Balkana, u istoriji srpsko-albanskih odnosa da je urađeno nešto za dobrobit obeju strana, za dobrobit i Srba i Albanaca. Mislim da ova rezolucija otvara jednu novu eru u odnosima ove dve dve susedne države.

Normalno je da će sada uslediti razgovori, koji će trajati duže nego što se očekuje. Ti razgovori će biti jako kompleksni. Ali, što je najvažnije, tenzija i konflikata neće biti jer to više nikome ne ide u prilog – ističe Halil Matoši.

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar