Malo li je na ovu skupoću



Stojan Dimčić - DIREKTORSKE PLATE

Među najpaćenije spadaju Stojan Dimčić i Dragan Stojković, koji zarađuju skoro dvostruko više od direktora u ustanovama kulture



«Kriza je velika, ne valja ništa ova situacija» – mantra je koju ponavljaju privrednici, Stojan Dimčić - DIREKTORSKE PLATEpolitičari, prolaznici na ulici, radnici i inteligencija, kafanski mislioci i ostali eksperti, iako je premijer najavio da izlazimo iz krize u kojoj nismo ni bili. Pa ipak, teško je poslednjih dana pronaći nekoga ko se neće požaliti i kome je sve potaman. Ekonomija u svom izvornom značenju ovde u Vranju odavno ne funkcioniše, a konstataciju sa početka teksta potvrđuju i novinski naslovi, kao preslikani iz „zlatnih“ devedesetih za kojima ovde mnogi iskreno pate. Crne hronike pune su potresnih izveštaja o porodičnim zločinima i suicidu, nasilje je u porastu, očajnici seku delove tela ili se penju na krovove fabričkih hala tražeći pravdu i novac…



PLATA JE PLATA

Ako je za utehu, direktorske plate u Vranju pretrpele su tek neznatne izmene u odnosu na prošlu godinu, a isto važi i za gradsko rukovodstvo. Kao što je i red, gradonačelniku, predsedniku Skupštine i njihovim zamenicima na platama može da pozavidi svaki direktor. Gradonačelnik Miroljub Stojčić i dalje, sa svim dodacima, mesečno zarađuje oko 130.000, njegov zamenik Igor Andonov nešto iznad 110.000, predsednik parlamenta Slobodan Stamenković oko 118.000 a Zoran Antić, njegov zamenik 107.000 dinara. Za njima slede direktori javnih preduzeća, a iza njih direktori kulturnih i drugih institucija i ustanova.

– Plate nisu povećavane ni u Gradskoj upravi ni u javnim preduzećima, odnosno Gradska uprava nije povećavala iznos koji se za plate prebacuje preduzećima i ustanovama. Nažalost, tako je, troškovi živata se povećavaju a plate miruju – kaže Nebojša Ljubić, načelnik Gradske uprave.

Najplaćeniji direktor u Vranju, bar što se javnih preduzeća tiče, i dalje je Stojan Dimčić, prvi čovek JP „Vodovod“ koji, ne računajući topli obrok i ostale dodatke, mesečno zarađuje 93.000 dinara.

– Plata je plata, dodaci se ne računaju. Uostalom, te koeficijente sam nasledio – kaže Dimčić.

Iza Dimčića je grupa direktora čija se mesečna plata u proseku kreće između 80.000 i 90.000 dinara i tu spadaju Goran Petrović, prvi čovek „Novog doma“, Dragan Stoković iz „Direkcije“, direktor „Skijališta Besna kobila“ Zoran Velinović, Nebojša Stojanović iz Uprave Banje i Petar Milosavljević, direktor „Komrada“.

KO TREBA DA SE STIDI

Iako može zvučati demagoški, prosečni upošljenik „Jumka“ za jednu direktorsku platu mora da radi bar osam meseci. Novica Mitić, regionalni lider sindikata Nezavisnosti već je već je poznat po svom stavu o direktorskim platama.

– Treba da se stide svi direktori i funkcioneri koji se bogate u vreme dok radnici bukvalno umiru od gladi – kaže Mitić.

Drastično manju platu od navedenih primaju direktori u preduzećima pod patronatom lokalne samouprave koje se bave kulturom i informisanjem. Pa tako Nebojša Cvetković u Pozorištu mesečno prima 52.500 a Dragan Veličković, direktor RTV Vranje 43.000. Na istom nivou kao prošle godine su i plate ostalih direktora u srodnim institucijama i ustanovama (vidi tabelu).

U Vranju i okolini više nema klasičnih društvenih preduzeća, a kod velikih privatnih kompanija teško je doći o podataka o direktorskim platama koje su strogo čuvana poslovna tajna. Ipak, prema nezvaničnim informacijama, direktori dobrih firmi adekvatno su nagrađeni za svoj rad, a najbolje plaćen direktor mesečno prima oko 360.000 dinara.

 

  • Nebojša Cvetković, Pozorište 52.500
  • Miroslav Simonović, ŠAF 57.000
  • Slađan Ivanović, Narodni muzej 49.000
  • Suzana Petrović, Istorijsaki arhiv 52.000
  • Dragan Stančić, TO Vranje 49.000
  • Toma Stefanović, Crveni krst 76.000
  • Dušan Tomić, Sportski savez 52.000
  • Jagoda Djorđević, Predškolska ustanova 54.000
  • Nebojša Stojanović, Uprava Banje 80.000
  • Petar Milosavljević, Komrad 74.000
  • Zoran Velinović, Skijališta 75.000
  • Zoran Veličković, RTV Vranje 42.000
  • Stojan Dimčić, Vodovod 100.000
  • Goran Petrović, Novi dom 73.000
  • Dragan Stojković, Direkcija 87.000

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar