Andonov kupio stan u Nišu, Stefanović „pežo 407“



Andonov kupio stan u Nišu, Stefanović „pežo 407“

Zamenik gradonačelnika je stan od 45 kvadrata pazario pre mesec dana, a narodni poslanik novi automobil prošle nedelje





Lidere Demokratske stranke (DS) u Vranju baš je krenulo, a epitet „lepih, mladih i uspešnih“, koji ih je kao lajtmotiv pratio kroz izbornu kampanju 2008, i kasnije, kada su pre nešto više od dve godine po prvi put došli na vlast u gradu, pokazao se sasvim opravdanim. Ne budimo maliciozni: i najveći zlobnici moraće da priznaju da su „žuti“ udahnuli neki novi vetar u već oborena jedra našeg palanačkog broda, a svojim pregalaštvom, ako ništa drugo, makar ulili nadu Vranjancima da na svetu postoje i druge boje osim crne i sive, uz ovde podrazumevajuću crvenu.

MLADI I USPEŠNI

Na drugoj strani, nekim svojim potezima ozbiljno prete da ugroze poverenje koje imaju ne samo kod svojih glasača. Igor Andonov, potpredsednik Gradskog odbora DS je, pre otprilike mesec dana, a dve godine pošto je postao zamenik gradonačelnika, pazario stan u Nišu, i to ne na nekoj periferiji tipa Durlan ili Zvezda, već u „širem centru“.
– Stan sam kupio pre mesec dana. Polovinu novca sam dao u kešu, a za drugu polovinu sam podigao kredit kod KBC banke od 20.000 evra – kaže Andonov.
Njegov stranački šef, narodni poslanik Goran Stefanović prebrinuo je stambene probleme obzirom da je prošle godine u Beogradu kupio stan koji se, kako kaže, vodi na ime njegove supruge. Ali, ispostaviće se, ovaj vranjski advokat slab je na automobile pa je prošlog četvrtka imao razlog da časti društvo jer je svoj „pežo 307 HDI“ iz 2002. zamenio novijim automobilom istog proizvođača, ali sa oznakom 407. Ovu moćnu mašinu u karavan verziji, proizvedenu 2005. godine, Stefanović je, kako kaže, platio 8.000 evra, doduše na lizing:
– Proširila mi se porodica, pa mi je zbog toga bio neophodan veći automobil – objašnjava Stefanović.
Da ne bude zabune, a i da ne bismo pravili neumesne komparacije, u ovoj zemlji svako može da kupi kuću, stan ili automobil. Ipak, Andonov, rođen 1974. i Stefanović, koji je dve godine stariji, uspeli su da u tim godinama steknu status kakvim se može podičiti mali broj njihovih vršnjaka u Srbiji. Stefanović je poslanik od 2007. a u imovinskoj karti, koju je podneo Agenciji za borbu protiv korupcije, piše da kao narodni poslanik mesečno zarađuje 90.000 dinara, da poseduje po polovinu od dva lokala (jedan od 18 a drugi od 39 kvadrata), i da nema ušteđevinu u banci. U ovom dokumentu piše i da je vlasnik automobila marke „pežo 307 HDI“, a na pitanje hoće li i kada uneti novi podatak, glede francuskog četvorotočkaša, Stefanović kaže:
– Ne ide to tako. Automobil je kupljen na lizing i dok ga ne otplatim ne vodi se na moje ime – pojašnjava Stefanović.
U njegovoj imovinskoj karti, međutim, ne piše koliko zarađuje kao advokat, što nije ni bio dužan da prijavi, ali tu nema ni stana u Beogradu, iako je u izjavi za naše novine (Vranjske 674.) rekao da je i tu nekretninu, koja se vodi na njegovu suprugu, prijavio Agenciji. Imovinska karta njegovog zamenika u stranci Igora Andonova, još uvek nije istaknuta na sajtu Agencije www.korupcija.gov.rs), a u ovoj instituciji kažu da zbog velike gužve još uvek nisu stigli da na sajt „okače“ sve funkcionere u zemlji koji su dužni da javnosti prezentuju svoju imovinu. Vranjske su ranije pisale da su ovdašnji lokalni funkcioneri među najplaćenijima u Srbiji, pa tako Andonov, kao zamenik gradonačelnika, prema poslednjim podacima mesečno zarađuje oko 112.000 dinara, ili nešto preko 1.000 evra po sadašnjem kursu. U prevodu, to je za četiri i po puta više od prosečne plate u Vranju, a na zaradi Andonovu mogu pozavideti i premijer i predsednica republičke Skupštine. U broju 674. naših novina od 21. januara ove godine, Andonov je kazao da od imovine ni on ni supruga ne poseduju ništa na svoje ime, da nema ušteđevinu ni u banci ni u slamarici, da se ni automobil koji vozi ne vodi na njegovo ime, dodajući da je vlasnik porodične imovine njegov otac. O načinu na koji je pre mesec dana kupio stan u Nišu, Andov najpre nije želeo da govori, pravdajući se da je u pitanju krajnje lična, porodična stvar; uostalom, mnogi anonimni Vranjanac ima poneku nekretninicu u prestonici, Nišu ili makar na Vlasini. Ovo bi svakako bilo na mestu do pre dve godine, kada je Andonov za život zarađivao kao stomatolog zaposlen u Zdravstvenom centru, a politički mu angažman bio sveden na opoziciono delovanje, dakle kao čovek koji nema javnu funkciju. Ovako, kao funkcioner koji platu prima od poreskih obveznika, Andonov je i po zakonu dužan da javnosti obznani sve što se tiče njegovog imetka. Ipak, posle izvesnog vremena on je pristao da objasni kako je došao do stana, dodajući da na taj način, protiv svoje volje, otkriva i deo familijarne intime:
– Moja supruga imala je polovinu stana u Nišu. Druga polovina bila je u vlasništvu njenog brata, a stan je kupljen pre desetak i više godina. Posle porodičnog dogovora, ona je bratu prodala svoju polovinu za 20.000 evra, a ja sam podigao stambeni kredit u istom iznosu kod KBC banke, pa smo kupili novi stan od 45 kvadratnih metara u širem centru Niša. Kredit je sa rokom otplate od 15 godina a mesečna rata je oko 170 evra – otkriva Andonov.
– Stan ću u početku da rentiram, obzirom da mi je dete još uvek malo za fakultet, pa planiram da mi kirija pokrije ratu kredita – kaže Andonov, ali dodaje:
– Supruga uskoro kreće na specijalizaciju, navikla je da ima stan u Nišu, a svakako je isplativije plaćati ratu za kredit nego kiriju.

RENTA I SPECIJALIZACIJA

Inače, Andonov vozi „pasat“ 1,9 TDI iz 2002. koji je, kako je svojevremeno izjavio „Vranjskim“, dobio od oca na poklon i „nema nameru da ga menja u skorije vreme“. Stefanović, međutim, mnogo češće menja automobile (pre „pežoa 307″ vozio je „škodu oktaviju“ iz 2001.), a marke za čijim je volanom sedeo poslednjih godina najbolja su paradigma njegovog političkog i profesionalnog uspona.
– Stari „pežo“ 307 prodao sam za 5.500 evra. Ovaj novi, dizelaš, platio sam 8.000 evra, tako što sam uzeo lizing za preostalih 2.500. „Pežo“ 407 koji sam kupio je siguran, porodični auto od 2000 kubika, i ne vodi se na moje ime jer je uzet na lizing – kaže Stefanović.
O moralnom aspektu ovakvog poteza, u vreme kada većina njegovih glasača na kredit kupuje hranu, a o novom automobilu ne može ni da sanja, Stefanović rezonuje racionalno:
– Da li ja, kao narodni poslanik, treba da u starom automobilu poginem negde na putu? Da li Vranje treba da ostane bez poslanika, da me sakupljaju u nekom jarku – pita Stefanović.
I, šta sad da pomisli, kada krene na put, čovek koji je od njega za 5.500 evra kupio „pežo 307 HDI“ iz 2002. godine?


AUTOMOBILI
Prema podacima sa sajtova specijalizovanih za prodaju polovnih automobila (www.polovni automobili.com zavisno od pređenih kilometara i očuvanosti, „pežo 407″ dizel karavan iz 2005, kakvim se podnovio poslanik Goran Stefanović, u Srbiji košta u proseku oko 9.000 evra. „Pežo 307 HDI“ iz 2002, koji je, kako kaže, prodao za 5.500 evra, prema istom izvoru, košta upravo toliko- između pet i šest hiljada evra.
Inače, Stefanović nije jedini iz lokalnog političkog establišmenta kome su dobri automobili slaba tačka. Član GrO DS, mlađani zamenik direktora Direkcije za izgradnju Aleksandar Trajković, ove je zime sebi priuštio „golfa peticu“, a da bi udovoljio svom praktičnom duhu izdvojio je 8.000 evra. Dejan Ivanović iz DS, gradski ministar sporta od ranije vozi džip BMW X5 iz 2004, njegov kolega u stranci i gradskoj vladi Perica Janković model Folksvagenove „džete“ iz 2007. Čast socijalista, što se automobila tiče, brani Zoran Antić, zamenik predsednika Skupštine svojim nedavno 10.750 evra plaćenim „audijem“ iz 2003. Istu marku, samo noviji model, od skoro vozi i lider vranjskog DSS Dejan Stanojević. On je „audi A6″ iz 2004. platio 12.000 evra, a pre toga je vozio „golf 5″ plaćen 10.000.

MILIONI OD ELEKTRODISTRIBUCIJE
Zaključno sa septembrom prošle godine, advokat Goran Stefanović od Elektrodistribucije Vranje (EDV) potraživao je 1.936.550 dinara, na ime advokatskih usluga za zastupanje ovog javnog preduzeća u sporovima koje ono vodi sa građanima na ime neisplaćenih usluga isporuke električne energije.
Politički oponenti DS i njenog predsednika u Vranju, tvrde da je Stefanović poslove za Distribuciju dobio po partijskoj liniji.
Tadašnji direktor EDV Miodrag Zdravkoviće rekao je za naše novine da je Stefanović tek jedan od desetoro vranjskih advokata sa kojima je ovo državno javno preduzeće potpisalo ugovor o zastupanju još 2006, dakle u vreme kada DS nije bila deo lokalne vlasti a Stefanović narodni poslanik, kao i to da je ugovor sa njim potpisan posle uredno raspisanog javnog poziva.
Stefanović je septembra 2009. (Vranjske 656.) rekao da je posao, sklopljen 2006. bez političkih urgencija, odradio po advokatskoj tarifi, i da je on samo jedan od zastupnika kojima je Distribucija ostala dužna.

STAN U BEOGRADU
Vranjske su juna prošle godine (broj 643.) objavile da je posalnik Stefanović kupio stan na Vračaru, jednom od najelitnijih beogradskih naselja. Zapravo, kredit za stan podigla je njegova supruga, a Stefanović je rekao da se radi o strateškoj porodičnoj odluci, poručivši da je sve što ima zaradio pošteno.


PROFIL

Goran Stefanović rođen je u Vranju 1972. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Prištini 1998. godine. Počeo kao pravni referent u „Jumku“, od 2001. godine radi u sopstvenoj advokatskoj kancelariji. Član je DS od 1996. godine, a od 2005. je predsednik vranjskog i član Glavnog odbora stranke. Od 2007. godine je poslanik u Skupštini Srbije, član tri skupštinska odbora. Oženjen je Marijom i ima sinove Luku i Vuka.
Igor Andonov rođen je 26. marta u Skoplju. Diplomirao je na Stomatološkom fakultetu u Nišu, a posle diplomiranja zaposlio se u vranjskom Zdravstvenom centru. Od 2008. kada je postao zamenik gradonačelnika, miruje mu radni odnos u ambulanti ZC u Vranjskoj Banji. Bio je član Otpora i učesnik studentskih demonstracija devedesetih. Oženjen je lekarkom Jelenom sa kojom ima sina Konstantina

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar