Pritvor za Runija i Peru



Pritvor za Runija i Peru

Miška Manasijeva Runija iz Vranja, uhapšenog početkom meseca pod sumnjom za rušenje restorana „Kubura“, i Petra Ivkovića Peru iz Niša, policija sumnjiči da su 7. oktobra prošle godine, maskirani i naoružani, u po bela dana pretukli dvoje staraca i iz njihovog stana odneli 78.000 evra





Za prebijanje Mare (68) i Stevana Stamenkovića (66) i pljačku 78.000 evra iz njihovog stana u soliteru „A“ u centru grada osumnjičeni su Miško Manasijev Runi (21) iz Vranja i Petar Ivković Pera (24) iz Niša, saopštila je Policijska uprava Vranje. Policija u saopštenju precizira da su Ivković (sa fantomkom na glavi) i Manasijev (navodno nosio naočare i kačket) ti koji su došli 7. oktobra prošle godine u jutarnjim časovima pred stan dvoje oštećenih. Zazvonili su, a kada im je Mara Stamenković otvorila vrata, fizički su napali nju i supruga, a potom iz stana odneli njihovu višegodišnju ušteđevinu.
To je, zasad, epilog osmomesečne policijske istrage koja je pomenutu dvojicu, saopštava policija, dovela pod sumnju za izvršenje krivičnog dela „razbojništvo“ (član 206 Krivičnog zakonika: „Ko upotrebom sile protiv nekog lica ili pretnjom da će neposredno napasti na život ili telo oduzme tuđu pokretnu stvar u nameri da njenim prisvajanjem sebi ili drugom pribavi protivpravnu imovinsku korist“).

„ĆUTI, UBIĆU TE“

Prema svedočenju dvoje staraca, koje je u oktobru objavljeno u „Vranjskim“, maskirani razbojnici su ih opljačkali uz primenu fizičke sile i korišćenje vatrenog oružja. Starci kritičnog jutra nisu bili sumnjičavi kada se oglasilo zvono na ulaznim vratima jer je to bilo uobičajeno vreme kada radnica iz menjačnice njihovog sina dolazi po novac. Svakog jutra u hodniku stana Stamenkovićevih čekale su je spremne torbe sa novcem koji je potom odnošen u pet menjačnica u vlasništvu njihovog sina Saše.
„Ćuti, ubiću te“, bila je rečenica koju je jedan od napadača šapnuo na uvo nemoćnoj starici čim je udarcem pištoljem u glavu oborio na pod, a drugi, pošto je savladao Stevana koji je pokušao da mu se suprotstavi, kroz zube je procedio: „Ubiću te, govori gde su pare“. Pritom ga je udarao pištoljem u predelu glave. Stevan je zaradio osam kopči na temenu i više podliva po glavi i telu, a njegova supruga zadobila je povrede u predelu desne strane lica.
Stamenkovići su neposredno nakon ovog razbojništva izneli sumnje da su maskirani pljačkaši znali za tajming „menjača“ koji dolaze po novac i trasu kojom se kreću torbe sa parama. Pretpostavljali su i da je ljudima koji su planirali napad neko otkrio mesto u stanu gde drže ostatak novca jer su razbojnici, osim 50.000 evra u torbama, pronašli i 28.000 evra u plakaru spavaće sobe.
Mara i Stevan pretpostavljali su da su razbojnici umakli stepeništem. Nije snimljen njihov izlazak iz zgrade, jer nijedna od kamera okolnih banaka ne pokriva prostor oko ulaza u soliter „A“.

DNK KAO DOKAZ

Prema nezvaničnim informacijama iz policijskih izvora, na licu mesta pronađena je perika koju je navodno nosio jedan od maskiranih razbojnika i u njoj su pronađene vlasi kose. DNK analizom navodno je pouzdano utvrđeno da pripadaju jednom od osumnjičenih.
Istražni sudija je dvojici osumnjičenih odredio pritvor do trideset dana. Policija na kraju saopštenja podseća i da je Manasijev već u pritvoru zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično delo „teško delo protiv opšte sigurnosti“ prilikom navodnog učešća u rušenju restorana „Kubura“. Policija nije iznela podatak da li su njih dvojica prilikom izvršenja krivičnog dela razbojništva možda imali pomagača ili više njih.
Krivični zakonik Srbije za ovo delo propisuje kaznu od dve do deset godina zatvora, s tim što kazna može ići i do petnaest godina ukoliko vrednost ukradenog novca prelazi milion i po dinara.


DRAGAN ANTIĆ RECKO
Moj sestrić nema veze s tim

Legenda vranjskog fudbala Dragan Antić Recko javio se telefonom redakciji „Vranjskih“ uoči zaključenja ovog broja našeg lista i stao u zaštitu svog sestrića Petra Ivkovića, tvrdeći da ima pouzdana saznanja o tome da ovaj nema veze sa izvršenjem krivičnog dela za koje se sumnjiči.
– Pera u to vreme uopšte nije bio u Vranju i nečuveno je da on odgovara sa ovo krivično delo. U policiji pouzdano znaju ko je u ovome učestvovao, pa bi trebali da odgovorne potraže na drugoj strani, a ne da „pakuju“ mom sestriću i prikrivaju pravu istinu. Čujem da je na licu mesta pronađena nekakva perika i da ona, navodno, nešto dokazuje. A ja pitam, zar ta perika nije mogla biti ukradena? Znam, na primer, da moja sestra ima perike koje su mnogi ljudi, pa čak i ja, stavljali na glavu u raznim situacijama kada smo zbivali šalu. Takvi dokazi su neozbiljni – mišljenja je Antić.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar