Nevaspitane vaspitačice i isfolirani manekeni



Nevaspitane vaspitačice i isfolirani manekeni

Razmena baražne vatre između glavnog socijalističkog operativca i naprednjačkog poverenika pretvorila se u lični, gotovo ulični sukob sa do sada nečuvenim uvredama i čašćavanjem najpogrdnijim imenima





Ovih dana vranjsku javnost potresa jedan pomalo neočekivan, ali svojom žestinom ipak krajnje ozbiljan sukob. Naime, razmena baražne vatre na relaciji Zoran Antić – Dragan Nikolić prerasla je medijske okvire i pretvorila se u pravi lični, gotovo ulični sukob između glavnog socijalističkog operativca u Vranju i poverenika Srpske napredne stranke za Pčinjski okrug i Vranje. Reči se ne biraju, pa je tako Antić „vaspitačica poganog jezika“, a Nikolić „politička bitanga, ološ i prevarant“. Ovako oštar javni sukob ne pamte ni najbolji poznavaoci lokalnih političkih prilika, i sva je verovatnoća da je sadašnja medijska buka samo priprema za dane koji slede, a u kojima će javnost moći da vidi i potpuno direktan i nimalo nežan sukob dve strane. Reči koje su razmenjene, stavovi koji stoje iza nih, svakako su garant i ozbiljnijih budućih sukoba, u koji će neminovno da budu uvečene stranke na čijem se čelu Nikolić i Antić nalaze. Naravno, osim lične ravni, sukob nosi i značajnu političku težinu, budući da SNS raste, a to svakako ne čini recimo na račun LDP-a, nego baš SPS-a i sličnih stranaka. Nevolja u kojoj se vranjski odbor SNS našao (vidi okvir) dobro je došla socijalistima da još malo zategnu stvari, a lična čašćavanja najpogrdnijim imenima, nebiranje reči i otvoreno „hejtovanje“ Antića i Nikolića dođe kao vranjski papreni začin bez koga bi jelo bilo bljutavo. Bilo kako bilo, čaršija uživa dok dva stranačka prvaka ne biraju reči, trudeći se da što više jedan drugom nanesu ono što se u najmanju ruku zove duševna bol.

GREH VLASINSKOG PRASETA

Sve je počelo prilikom jedne od konstatnih afera u lokalnom povereništvu SNS za Vranje. Priča oko vlasinskog praseta („Vranjske 699.) mnogo je koštala određene ljude, a poslužila ko šlagvort Nikoliću da se u stranačkoj hijerarhiji podigne za još jednu stepenicu. No, treba se setiti, u priču je umešan direktno i Zoran Antić, jer je navodno on bio na Vlasini, probao prase, i, opet navodno, mešetario sa naprednjacima dogovorio buduću saradnju čim se završi Nikina era u toj stranci. Ovakva uloga svakako se nije svidela Antiću, pa je on brže bolje udario tamo odakle mu se učinilo da duva hladan vlasinski vetar.
– Ne rušim SNS kako me optužuju, rušim Dragana Nikolića – parafraza je onoga što je Antić rekao prošle nedelje.
Naravno, poimenično obraćanje Nikoliću nije moglo da prođe bez odgovora. Na slavodobitnoj konferenciji za novinare, koju je Nikolić zakazao da bi javnosti objavio svoju pobedu, i još više, poraz njegovih oponenata u SNS, na „penal“ pitanje novinara šta misli o navedenoj Antićevoj izjavi, Nikolić je bio krajnje direktan.
– On je dugo u politici, i očekivao sam od njega suvislije izjave. Ovo je jedna od najstupidnijih izjava koje sam za 20 godina bavljenja politikom čuo. Ako rušite prvog čoveka stranke, to znači da rušite i tu stranku. Kad bi Dačić rekao da ruši Nikolića a ne SNS, to bi bila potpuna politička glupost i nepismenost – ocenio je Nikolić.
Dačić, naravno, tako nešto nikada nije rekao, ali Antić jeste, i to mu svakako nije oprošteno. Proračunato, i očigledno unapred pripremljeno, Nikolić kreće u kanonadu.
– Znate kako je, čovek koji je jedva završio srednju školu, i koji je vaspitačica po zanimanju, prosto mogu da kažem da je nevaspitano kako se ponaša u zadnje vreme. Apelujem na njegove stranačke šefove da malo povedu računa i da taj njegov jezik, koji je više nego pogan, bude malo skraćen – rekao je Nikolić, svestan da je razapeo crvenu maramu i da njome direktno maše pred Antićevim očima.
Ipak, svestan situacije u kojoj živi, Nikolić je izrazio spremnost da nastavi ovaj medijski rat.
– Nemam čega da se stidim i šta da krijem. Samo neka nastavi da me ruši. Ako to i dalje radi na isti način, verujem da ću biti ministar u sledećoj vladi – kaže Nikolić.
Naravno, Antić nije ostao dužan. Čaša je prelivena, maske skinute, ušlo se u otvoren fajt.
– Dragan Nikolić alijas Nika je jedna obična politička bitanga, demagog, prevarant, politički ološ, isfolirani maneken prljavih ruku. Njegov najveći životni i politički uspeh je to što je upropastio sve čega se dohvatio. Za razliku od njega, običnog „liliputanca“ i nekog povereničića, ja sam u svojoj stranci visoki funkcioner. Dobro znam šta pričam, a iza mene stoji moja stranka. Čovek kome je zbog zelenašenja u vreme najveće patnje našeg naroda džip dignut u vazduh, nema moralno pravo bilo šta da kaže. Menjao je stranke češće nego kurva gaće. On je tako smešan lik da ću sa njim obrisati politički asfalt uz jutarnju kafu. On je potpuno nebitna persona u politici grada, koja mora da shvati da ga ovde niko ne zarezuje. Apsolutno nemam ništa protiv SNS, ali protiv njega da. No, dok je on na čelu te stranke, to je garant uspeha SPS u gradu – u dahu rezmira Antić.

JUTARNjA KAFICA

Naravno, ovako oštar napad, zaista nečuven na lokalnoj političkoj sceni, nije mogao da prođe bez reakcije druge strane. Nikolić, zatečen i ljut ovakvom komunikacijom, ipak nije bio preterano uzbuđen.
– Od nevaspitane vaspitačice nije moglo, niti će moći ništa bolje da se očekuje. Ovde je za komentar potreban lekar određene specijalnosti, a ne advokat. Celog života sam živeo od svog rada, a od poreza koji plaćam plate primaju ljudi poput Antića. Ali, sada će deo tog novca biti vraćen, jer ću na sudu potražiti dokaze za iznete tvrdnje. Ako ih nema, za delo klevete moraće da plati pravičnu nadoknadu – kaže Nikolić, uz tvrdnju da dok „je takav čovek na čelu SPS-a, SNS nikada neće u koaliciju sa tom strankom“.
Nikolić smatra da je kod Antića možda „prasetina na Vlasini izazvala ovakvu reakciju“, kao i da „SNS nikada neće postati ekspozitura SPS, a svi njihovi kadorvi biće im ekspresno vraćeni“.
– Ili je, možda, Antić ovako reagovao zbog isključenja četvorice članova SNS za koje se sumnja da su bliski SPS-u – pita Nikolić i nastavlja sa optužbama:
– Imam za Antića nekoliko pitanja, ali za početak neka odgovori samo na jedno – gde su 42.000 evra „Dinamovih“ para od transfera Dejana Stefanovića? Ima li račun o tome kako su one potrošene? Što se tiče jutarnje kafe, bojim se da će vaspitačica da se od nje zagrcne. Posle narednih izbora Antić će čistiti ulice u gradu, ili hvatati pse lutalice. Spreman sam da mu za svakog uhvaćenog malog psa plaćam 50, a za velikog 100 dinara, iz svog džepa preko plate koju će imati kao komunalac – kaže Nikolić, uz obećanje da će se politički angažovati sve dok socijaliste ne skine sa vlasti, „a neke od njih smesti i u zatvor“.
– Moj je rejting 22 odsto kod građana, a njega nema ni kao statističke greške. Vreme je da zapeva „Oj drugovi jel vam žao, rastanak se primakao“ – kaže Nikolić.
Druga strana je još žešća:
– To će on da peva sa svojim drugarima kriminalcima. Ja nikada, kao što on radi, rejting kod novinara nisam kupovao pljeskavicom i pivom. Prasetina mi prija, al na Vlasini nisam bio, što njega posebno boli. Razumem ga, jer ni on sam ne zna gde se nalazi, pa ću sada, posle prve jutarnje kafe, da ga na uzici kao kučence prošetam gradom – otrovan je i Antić.
I tako, rat počinje a obe strane najavljuju sudski epilog. Fajt je ozbiljan, maske su pale, i priča oko novog lično – političkog sukoba je otvorena. E sad, ko bi u njoj mogao da trjumfuje? Za sada, reklo bi se, nerešeno. A za dalje, ne zna se.


VELIKO SPREMANjE U SNS
Sukobi u SNS dobili su svoj pomalo i neočekivani epilog. Dragan Nikolić je na konferenciji za štampu potvrdio da je poverenik Gradskog odbora SNS-a Dušan Petrović dao ostavku, a da je Tomislav Nikolić imenovao svog prezimenjaka Dragana na tu funkciju. Uz to, ne bez trijumfa u glasu, Nikolić je obelodanio da su rešenjem Tomislava Nikolića, i to bez prava žalbe, iz stranke isključeni Nebojša Zupančić, Božidar Djorđević, Radivoje Djedović i Miloš Nikolić.
– Mi do danas nismo dobili nikakvu zvaničnu odluku stranke. Ne verujemo da će bilo ko iz vrha stranke da krši Statut i istera nas iz partije bez ikakvog postupka, a da nas ništa i ne pita. Sada se vidi ko stoji iza kampanje protiv nas i ko, skrećući pažnju na druge, pokušava da prikrije sopstvenu nesposobnost – jedini je komentar jednog od isključenih, Božidara Djorđevića.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar