Vlasinsko prase i „Trojanski konj“



Vlasinsko prase i „Trojanski konj“

Na Vlasini se, kažu, zavrtelo i pojelo prase, koje je položilo svoj život na oltar buduće saradnje





Među vranjskim naprednjacima nema mira, sasvim dovoljno da se zatalasa letnjom žegom obamrla lokalna politička scena. Posle fizičkih obračuna u prostorijama gradskog Povereništva prošlog meseca, o čemu su „Vranjske“ već pisale, u kolo koje igraju ovdašnji stranački prvaci uhvatila se i centrala stranke. Sa mesta kontrolora u Radnoj grupi za pripremu stranačkih izbora smenjen je Nebojša Zupančić, a umesto njega imenovan je Miodrag Janjić Čatlajac. Odlukom centrale SNS član Radne grupe više nije ni Dragan Nikolić Nika, okružni poverenik stranke, ali su retki oni koji smatraju da je Nikolić na taj način degradiran. Ipak, ovi događaji ostali su u senci vesti koju je u etar pustila jedna lokalna televizija, očigledno uz insajdersku pomoć iz same stranke, o približavanju dela SPS i SNS, na tajnom sastanku koji je održan na Vlasini, u vikendici jednog od naprednjačkih prvaka.

BILO JE TO PRIVATNO DRUŽENjE

Pozivajući se na izveštavanje te lokalne televizije, grad bruji o nekakom sastanku na Vlasinskom jezeru, na kome je došlo do približavanja Zupančićeve struje i SPS, i na kome je, navodno, dogovoreno nekoliko detalja iz buduće saradnje dve stranke. Sastanku su, navodno, prisustvovali, osim Zupančića, i Radivoje Djedović i Božidar Djorđević iz SNS-a, kao i socijalisti Zoran Antić i Dragan Popović Pop. Medijator skupa bio je, navodno, izvesni Miša Veselinović, inače suprug rođene sestre Antićeve supruge. Jelo se, pilo, i dogovorilo da SNS kad dođe vreme podrži SPS, a da zauzvrat dobije mesto direktora „Vodovoda“ za bivšeg socijalistu Božu Djorđevića i još nekoliko ustupaka za samog Zupančića. Iz ovoga se, kao, vidi da je „Djorđević ubačen element iz SPS-a“, koji isključivo radi na razbijanju svoje nove stranke i njenom potčinjavanju SPS-u. Zupančić odbija da govori o ovoj temi, ali Djorđević kaže da se na Vlasini zaista pojelo prase, koje je on uzgred i slikao, ali u krugu prijatelja, u koje nikako ne spada i Antić.
– Bila je to privatno druženje, i nikakve politike tu nije bilo. Pa zar ja, iskusan političar, koji je iz SPS isključen sa onakvim kvalifikacijama, treba da pristanem na ulogu „Trojanskog konja“? I ja se slažem da neko razbija SNS, ali će vreme pokazati ko to i za čiji račun radi – kaže Djorđević.
I Zoran Antić, glavni socijalistički operativac u Vranju odlučno demantuje svoje prisustvo na nekakvom „Vlasinskom samitu“, kao i svako mešetarenje na razbijanju SNS. Antić tvrdi da je od 26. maja do 7. jula bio na „studijskom boravku u Beogradu“, dok glasine kažu da se prase na Vlasini zavrtelo na ražnju 3. jula, što je i nekakav matematički dokaz da Antić, ukoliko govori istinu, nije, kako bi naprednjaci očito voleli, mogao u isto vreme da se nađe na dva mesta udaljena 400 kilometara.
– Ne razbijam ja SNS, i te glupe insinuacije me ne interesuju. Ipak, neka se zna, radim na razbijanju Dragana Nikolića – ne krije Antić.

SVI ŽELE DA RAZBIJU SNS

Da ima razbijanja smatra i poverenik Petrović, samo stvari sagledava sa svoje strane.
– Tačno je da postoje sumnje da druge partije rade na slabljenju SNS. Simptomatično je da SPS ni na jedan način nije demantovao da se to na Vlasini dogodilo. Postoje ogromne sumnje da određene stranke pokušavaju da uzdrmaju naše redove, zbog bojazni da ćemo im postati ozbiljan politički protivnik – kaže Petrović.
Bilo kako bilo, SPS svakako nije bez interesa da ima dobre veze sa SNS. U tom smislu, socijalistima je potrebna zamena za Novu Srbiju, koja se nalazi u slobodnom padu. Ko bi mogao biti novi domaćin iz koga bi SPS nastavio da crpe životodavne sokove? SNS je najozbiljniji kandidat, ali samo pod uslovom da se njihovi kadrovi ne pokažu preterano alavi, dakle da se Stojčić podrži po svaku cenu, i da je predsednik Skupštine najviše što se ima dati za parlamentarnu podršku. Ono, SPS odbija bilo kakvo svoje učešće u ovim igrarijama ali nije daleko od pameti da socijalisti računaju na mnogo glasova SNS-a, pa je za njih svakako bolje da je ova partija slaba. A što je dobro za socijalista, pokazala je praksa, dobro je i za sve ostale.


CENTRALA SMENILA ZUPANČIĆA
Nebojša Zupančić Zupe za sada je jedini kažnjen zbog dešavanja u stranci, i to isključenjem iz Radne grupe kontrolora koju sada, pored poverenika za Vranje Dušana Petrovića, čine još i Petar Stanojević i, na Petrovićev predlog, Miodrag Antić, bivši član DSS i doskorašnji direktor Arhiva „31. januar“. Sam Zupančić nije želeo da komentariše najnoviji razvoj situacije, spremajući se na odmor. Ipak, prema nezvaničnim informacijama, neko je odavde rešio da prekine agoniju, pa je intervenisao u centrali stranke i tražio makar kakvo rasčišćavanje situacije. Kada je Petrović, priča se, pozvan u Beograd, na stolu ga je već čekalo rešenje po kojem je on najodovorniji za stanje u stranci i ima pravo da bira svoje saradnike. Ali, Zupetova struja, predvođena Radivojem Djedovićem, drži ključeve od lokala gradskog Povereništva stranke, a sa njima i sva dokumenta, spiskove članova, elektronsku poštu… Sve. Petrović, i pored očigledne nemogućnosti da upravlja strankom u čije prostorije ne može da uđe, ipak smatra da je situacija danas daleko bolja nego što je to bila pre 25. juna, kada je Tomislav Nikolić, lider SNS, potpisao rešenje o formiranju nove grupe kontrolora.
– Nesporazum između Zupančića i mene nastao je oko ingerencija Radne grupe. Naime, on je mogao da nadzire, a ne da sprovodi izbore, što je ostalo moje izvorno pravo. Zato je reagovao Tomislav Nikolić i formirao novu grupu kontrolora. Ne bih rekao da je i Dragan Nikolić smenjen, jer on po funkciji ima pravo da kontroliše sve što se u svih sedam odbora u okrugu radi – kaže Petrović.
On priznaje probleme koje ima oko ulaska u Povereništvo, i kaže da je tim povodom protiv Radivoja Djedovića podneo krivičnu prijavu zbog ometanja poseda. I sad, kako stvari stoje?
Pošto okružni poverenik, advokat Dragan Nikolić ne želi da komentariše najnovija dešavanja, ostaje da se kontemplira da je nekakav mir u stranci trenutno postugnut, te da se sada polako kreće u formiranje mesnih odbora, koji će dati delegate za Skupštinu koja će pak izabrati legalno rukovodstvo stranke. Ipak, po gradu se priča da je jedan od kontrolora, Petar Stanojević, i dalje blizak Zupančiću, pa sve i dalje ostaje otvoreno i neizvesno.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar