Spasilac iz “carinske mafije”



Spasilac iz “carinske mafije”

Kontrola Agencije za privatizaciju u „Vodogradnji“ zakazana je za četvrtak, 15. jul; do donošenja konačne odluke proći će još nešto vremena, ali ono što radnicima uliva neku nadu je činjenica da u firmi više nema likova kao što su „Gokče“, „Miki“, „Stepa“… No, iza krivine čeka Dragan Ćurčić





-Ja sam novi vlasnik „Vodogradnje“ – kaže biznismen Dragan ĆURČIĆ, vlasnik preduzeća „Eurokop“ iz Raške – već sam se dogovorio sa članovima konzorcijuma, Časlavom Ilićem i Miodragom Mojsilovićem, i sve je pod kontrolom Agencije za privatizaciju. Samo čekam da za koji dan prođe njihova kontrola, a već sam uplatio radnicima jednu platu, dao svoju gotovinu za otplatu njihovih kredita i sklopio posao vredan 30 miliona dinara.
-Po informacijama kojima raspolažem – kaže Sanja ĆELIĆ, samostalni stručni saradnik Agencije za privatizaciju – ime Dragan Ćurčić mi ništa ne znači. Ono što je izvesno, to je da Ćurčić u ovom trenutku nije vlasnik „Vodogradnje“; jedini vlasnik je, što se Agencije tiče, konzorcijum fizičkih lica. Dragan Ćurčić se nigde ne pojavljuje kao vlasnik i kao kupac u ovom trenutku.
Iako se, sudeći prema ovim izjavama, stiče utisak da se radnja odvija negde u Somaliji ili sličnoj destinaciji, ona je odraz konfuzije koja vlada u nekada uglednoj firmi koja je, zahvaljujući likovima koji su se muvali oko nje, u poslednje vreme stekla neke druge epitete. Štrajk u „Vodogradnji“, započet 1. juna, još uvek traje, a zaposleni ne znaju ni protiv koga štrajkuju, niti ko je pravi vlasnik ove firme. Protekle tri godine, kroz ovo preduzeće prohujalo je više likova, većinom opskurnih, pa je jedna solidna firma spala na niske grane, i sada se došlo u svojevrsnu pat poziciju.

LIK I DELO

Ko je Dragan Ćurčić, lice koje se predstavlja kao novi vlasnik „Vodogradnje“, i koje, po sopstvenim tvrdnjama već ulaže značajan kapital u preduzeće? Ono što je sigurno, to je da je Ćurčić vlasnik firme „Eurokop“ iz Raške, a po nekim informacijama i „Južne Morave“ iz Niša. Njegovo ime se prvi put pojavljuje u široj javnosti u okviru znamenite afere „carinska mafija“ iz novembra 2006. godine, kada je i on uhapšen u paketu sa još 16 osoba. Članovi „carinske mafije“ tada su osumnjičeni za primanje i davanje mita, zloupotrebu službenog položaja i šverc robe, nanevši državi štetu od oko pet miliona evra. Hapšenje Dragana Ćurčića tada je pomenuto u kontekstu da je pripadnicima „carinske mafije“ davao novac kako bi mu omogućili da na Kosovo i Metohiju prošvercuje robu vrednu 1.250.000 evra.
I u „Vodogradnji“ su se u međuvremenu raspitali o liku i delu navodnog budućeg vlasnika.
-Ćurčić je – kaže jedan od aktera ove storije, koji je želeo da ostane anoniman – vlasnik „Eurokopa“, velike autoprevozničke kuće iz Raške. Mislim da ima suđenje pred Specijalnim sudom, u vezi sa „carinskom mafijom“. On priča da je vlasnik „Vodogradnje“ protekla dva meseca, i da će to uskoro i zvanično postati, ali se ne pojavljuje u firmi, samo priča iz dana u dan da će uplatiti pare i rešiti probleme u preduzeću. Pojavio se samo jednom, ali akcije „Vodogradnje“ još niko nije preuzeo.
To potvrđuje i Sanja Ćelić:
– Što se Agencije za privatizaciju tiče, vlasnik „Vodogradnje“ je Konzorcijum sastavljen od Časlava Ilića i Miodraga Mojsilovića. Kod nas je to u postupku kontrole, a kupcima je dat naknadni rok za ispunjenje određenih obaveza iz kupoprodajnog ugovora. Mi smo već obavili nekoliko kontrola, i Agencija 15. jula, po proceduri, ponovo dolazi u kontrolu u „Vodogradnju“, da bi dobila izveštaj od kupca da li je postupio po uputstvu, odnosno onome što je definisano kupuprodajnim ugovorom. Nakon toga zaseda komisija, i Agencija donosi odluke i preduzima mere koje su u skladu sa zakonom i ugovorom, odnosno trenutnim stanjem koje vlada u preduzeću.
Agencija, dakle, deklarativno pokazuje dobru volju, ali štrajkači nisu zadovoljni njenim angažmanom, pa je došlo do prepiske između sindikata „Vodogradnje“ i Agencije. Sindikat je još 23. marta Agenciji uputio dopis upozorenja, u kome iznosi probleme sa kojima se firma suočava. Na dan stupanja u štrajk, 1. juna, sindikat šalje još jedan dopis Agenciji, u kome poziva ovu instituciju „da hitno raskinete kupoprodajni ugovor sa kupcem AD „Vodogradnja“, jer „od našeg dopisa 23. marta i vaše kontrole 14. aprila, stanje je još gore, i problemi se samo nagomilavaju“.
Agencija za privatizaciju, pak, svojim dopisom sindikatu „Vodogradnje“ od 16. juna, između ostalog odgovara: „U toku postupka praćenja privatizacije, a u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja, Centar za kontrolu Agencije za privatizaciju u okviru svojih nadležnosti obavio je šest kontrola izvršenja ugovornih obaveza kupca u sedištu subjekta privatizacije. U kontroli koja je izvršena 14. aprila, utvrđeno je da nisu plaćeni porezi i doprinosi na zarade zaključno sa junom 2009, i dalje se duguju porezi i doprinosi za nezaposlenost, kao i doprinosi za zdravstveno osiguranje“.

ŠEST KONTROLA

-Agencija je – nadovezuje se Sanja Ćelić – već izlazila u kontrolu u „Vodogradnji“, ustanovila to što jeste, obavila ono što je po zakonu njena obaveza, dala kupcima rok, i sada je u obavezi da čeka da taj naknadni rok prođe, pa tek onda da utvrdi kako stoje stvari uvažavajući apsolutno stav radnika. To nije neuobičajena situacija za Agenciju, s obzirom da ona vrlo često izlazi u vanredne kontrole, na zahtev ili zaposlenih ili akcionara. To su neki ugovorni odnosi koji moraju da se poštuju, uz puno uvažavanje i stava i prava radnika, i to je smisao kontrole – da se ne zaštiti samo preduzeće, nego i radnici.
No, radnici nisu zadovoljni učinkom Agencije, pa predsednik sindikata „Vodogradnje“ Radomir Stanković, 23. juna otpisuje Agenciji: „Vi ste u vaših šest kontrola dolazili do podataka da se kupac ne pridržava aneksa ugovora po kome treba primenjivati opšti i pojedinačni kolektivni ugovor, koji se najviše tiču prava radnika, a koja nisu ni delimično ispoštovana. Dozvolili ste da u vaših šest kontrola prođe još jedna godina u kojoj nisu plaćani porezi, doprinosi i plate radnicima, a šta sa godinom koju ste vi produžili nudeći kupcu rokove koje nije zaslužio, a radnike vašom krivicom doveli u današnju bezizlaznu situaciju. Današnji nazovi većinski vlasnici svesno vode firmu ka likvidaciji, jer po ugovoru kupac stiče pravo na povraćaj sredstava koja je uložio kupovinom iz likvidacione mase, a do sada su izvršili povraćaj svojih sredstava više puta na štetu radnika. Ovakvim postupcima omogućeno je pojedincima enormno bogaćenje na štetu radnika i same države“.
-Kupac „Vododgradnje“ – kaže na ovo Sanja Ćelić – dobio je naknadni rok za ispunjenje određenih obaveza koje se tiču socijalnog programa, i sve neispunjene obaveze koje stoje u kuporodajnom ugovoru, mogu sutra biti povod za raskid ugovora. Ne mogu da prejudiciram kakva će odluka biti, to zavisi od stava komisije, od sveukupnog stanja u preduzeću i postupanja po ugovoru, po kome je svaka stavka jednako značajna za odluku.
Kontrola Agencije za privatizaciju u „Vodogradnji“ zakazana je za četvrtak, 15. jul. Do donošenja konačne odluke proći će još nešto vremena, ali ono što radnicima uliva neku nadu je činjenica da u firmi više nema likova kao što su „Gokče“, „Miki“, „Stepa“… No, iza krivine čeka Dragan Ćurčić.


STOJAN DIMČIĆ,
NEMAM POJMA KO JE ĆURČIĆ

– Za „Mikija“ znam da je vlasnik , ali mislim da je u poslednje vreme bila neka gužva tamo. A za tog Dragana Ćurčića niti sam čuo, niti sam čoveka u životu video. Inače, sednice UO su održavane redovno, do pre dva-tri meseca, kad je sve ovo počelo, ali ja sam u to vreme bio na bolovanju. Kako sam čuo, konzorcijum je hteo da otkupi i ostatak od 73 posto akcija kojima trenutno raspolaže, pa im u tom slučaju UO ne bi ni bio potreban. Ali, kad su počeli ovi problemi, sve je to palo u vodu. Sad samo znam da su im pre nekog vremena dali platu ili platu i po, pa su onda prestali da daju, i radnici su stupili u štrajk. Nemam pojma kako će sve to da se završi, stvarno nisam u toku – kaže u karakterističnom tonu za današnji trenutak „Vodogradnje“, u kojoj vlasnici ne znaju da su vlasnici, akcionari da raspolažu akcijama, radnici ko im je gazda, predsednik UO Stojan DIMČIĆ, inače direktor JP „Vodovod“.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar