Investitor iz raja izašao



Investitor iz raja izašao

Firma kupovinom na Beogradskoj berzi uspela je da dođe do paketa akcija za koji je platila blizu 282 miliona dinara ili 2,8 oko miliona evra





Najbolja vranjska kompanija, „Alfa plam“, koja poslednjih godina konstantno beleži profite od više stotina miliona dinara, dobila je novog suvlasnika. Firma „A auto vanero“ registrovana na Britanskim devičanskim ostrvima, kupovinom na Beogradskoj berzi uspela je da dođe do paketa od 24,05 odsto akcija vranjskog preduzeća, za šta je platila blizu 282 miliona dinara ili oko 2,8 miliona evra.

NIŠTA (NE)OBIČNO

Šta tim povodom kažu u „Alfa plamu“? Generalni direktor Velin Ilić smatra da se ništa neuobičajeno i spektakularno nije dogodilo i dodaje da kompanija „A auto venero“ nije povezana sa drugim akcionarima „Alfe“.
– Nema nikakvih novina. „A auto vanero“ je u maju imao ispod 10 odsto akcija, a posle je nastavio sa kupovinom. O tome su obavešteni akcionari, a predstavnik te firme bio je nedavno i na Skupštini. Koliko znam, oni deluju samostalno i nisu povezani sa drugim akcionarima „Alfe“ – kaže Ilić.
Ipak, prema važećim propisima, kada neko lice stekne 25 odsto akcija nekog akcionarskog društva, obavezno je da objavi ponudu o preuzimanju, i to za sve akcije, a na preostalim vlasnicima je tada da odluče hoće li prodati svoj kapital ili neće. To bi, drugim rečima, značilo da za 75 odsto željenog kapitala, prema aktuelnim tržišnim cenama, ponuđač mora da deponuje bar osam miliona evra, kako bi bilo novca u slučaju da svi preostali vlasnici žele da prodaju svoje akcije. Sudeći, međutim, prema Ilićevim navodima, to se neće dogoditi, odnosno „A auto vanero“ će stati tu gde je sada – ispod 25 odsto vlasništva nad „Alfa plamom“.
Ovde valja podsetiti čitaoce da se nešto slično dogodilo početkom prošle godine, kada je firma „Amasis“ Miroljuba Aleksića kupovinom akcija „Alfa plama“ na Beogradskoj berzi postala najveći pojedinačni vlasnik vranjskog preduzeća, što je i danas sa paketom od 24,7 odsto. Aleksić, jedan od najbogatijih srpskih biznismena, tada je odustao od preuzimanja, ali sada nije jedini koji ima zakonsku mogućnost da postane većinski vlasnik „Alfa plama“. Aleksić kaže da se sa ljudima iz „A auto vanero“ već sretao na Berzi i da se, po njegovom mišljenju, radi o „razumnim, poslovnim i solidnim investitorima“ (vidi okvir).
A da su se Aleksić i „A auto vanero“ sretali, potvrđuje i podatak da su suvlasnici u nekoliko srpskih firmi, kao što su „Autopromet“, „Naš stan“, „Tipoplastika“ i „Intersilver.
„A auto vanero“, dakle, nije nepoznato ime, ali u vazduhu i dalje lebdi pitanje o kakvoj se, zapravo, firmi radi?
Prema podacima Agencije za privredne registre, „A auto vanero“ ima predstavništvo u Zemunu, koje je registrovano za prodaju automobila. Dalja pretraga podataka, međutim, pokazuje da zemunska filijala u poslednje tri godine zapravo ničim nije trgovala, jer je prema dostupnim finansijskim izveštajima ukupan ostvareni prihod u tom periodu nula dinara.
Kao zastupnik „A auto vanero“ naveden je izvesni Veljko Mirović, ali na internetu ništa ne možete da pronađete o osobi sa tim imenom, a da se bavi nekakvim biznisom vezanim za metaloprerađivačku industriju ili makar za prodaju automobila, što je, priznaćete, čudno za predstavnika firme koja je iskeširala za akcije „Alfa plama“ 2,6 miliona evra.
Najzanimljivije je to što uz pomoć poslovne adrese „A auto vanero“, navedene na sajtu Agencije za privredne registre, putem „Telekomovog“ telefonskog imenika dolazite jedino do privatnog Mirovićevog broja. Probali smo nekoliko puta da ga kontaktiramo, ali se niko nije javljao.

KO SU VLASNICI „A AUTO VANERA“

Ovde valja napomenuti da u čitavoj operaciji kupovine akcija „Alfa plama“ za sada nema ničeg nezakonitog, ali je problem to što se ne zna ko su, zapravo, vlasnici firme „A auto vanero“, tj. da li su povezani sa nekim od ostalih suvlasnika „Alfa plama“.
Novi investitor vranjskog preduzeća registrovan je na Britanskim devičanskim ostrvima, ili u tzv. poreskom raju (bolje rečeno – poreskom skrovištu). Danas je uobičajeno da se tako nazivaju mesta gde su porezi, odnosno sve javne dažbine niske ili ih uopšte nema, procedure jednostavne, a pri tome vas niko mnogo ne zapitkuje ko ste, odakle ste i kako ste stekli kapital. Ova činjenica ohrabruje mnoge investitore da tamo registruju (off shore) kompanije, a njihovih filijala u Srbiji sada ima na stotine (samo sa Kipra ih ima blizu 700, dok ih je sa Britanskih devičanskih ostrva 163). Osnivanje takvih firmi ne može se zabraniti sve dok u svetu postoje takvi „rajevi“, a njihova suština je u tome da se otkloni plaćanje raznih vrsta poreza (na dividendu, recimo), izbegnu kontrole i da se prikrije identitet i imovina stvarnih vlasnika.
Ko, dakle, stoji iza „A auto vanera“ i kakve su mu namere? Na to pitanje nema pouzdanog odgovora, tako da zaposleni i vlasnici akcija „Alfa plama“ ne mogu da znaju da li su žrtve pokušaja tzv. neželjenog preuzimanja, odnosno koncentracije vlasništva mimo propisa, čime se zapravo izbegava javna ponuda.
Kontrolom tog procesa bavi se Komisija za hartije od vrednosti, a PR ove institucije Vesna Vujić kaže da je do sada bilo sankcija zbog neprijavljivanja zajedničkog delovanja, odnosno prikrivanja stvarnog vlasništva nad firmama koje su kupovale akcije pojedinih preduzeća. Ona, međutim, dodaje, da je konačna odluka ipak u rukama akcionara.
– Komisija ima ograničen domet delovanja, jer su za neke stvari zaduženi drugi organi. A, vlasnici kapitala samostalno donose odluku o trgovanju i na njima je da procenjuju, jer oni na kraju odlučuju hoće li prodati akcije ili neće – kaže Vujić.


MIROLJUB ALEKSIĆ
NE RAZMIŠLJAM O PREUZIMANJU ALFE

Miroljub Aleksić navodi da su osnivači „A AUTO VENERO“ finansijski fondovi „Real financial menagment“ i „Delta quest“, te da je sedište firme u Zemunu. Prema njegovim rečima, radi se o razumnim, poslovnim i solidnim investitorima.
– Već nekoliko puta smo se sa ljudima iz „A auto vanero“ sreli na Berzi kada su kupovali akcije pojedinih firmi, uvek po povoljnim cenama, što znači da dobro procenjuju! A o njihovim daljim namerama zaista ništa ne znam – kaže Aleksić za „Vranjske“.
On potvrđuje da je zadovoljan procentom vlasništva i dividendom u „Alfa plamu“, tako da ne razmišlja o preuzimanju.
– Drago nam je da menadžment uspešno vodi firmu, a ono što dobro radi ne treba menjati! Nas više zanimaju, razvoj, perspektiva i dalja ulaganja, i, naravno, kako to sve funkcioniše iznutra – kazao je vlasnik „Amasisa“.


Redosled prvih 10 akcionara po vrednosti akcijskog kapitala
Rbr
Akcionar
Ukupna vrednost u din.
% od ukupne emisije
1.
AMASIS DOO
290,076,500.00
24.76661
2.
A AUTO VANERO DOO
281,634,500.00
24.04583
3.
EAST CAPITAL ASSET MANAG.
95,783,200.00
8.17793
4.
ERSTE BANK CUSTODY 00001
70,604,600.00
6.02819
5.
VOJVODjANSKA BANKA-KASTODI
22,713,000.00
1.93923
6.
HYPO KASTODI 4
20,167,000.00
1.72185
7.
EMG HOLDINGS LTD CYPRUS
17,346,300.00
1.48102
8.
SENZAL CAPITAL DOO
11,510,600.00
0.98277
9.
DELTA GENERALI OSIGURANjE AD
8,194,100.00
0.69961
10.
BDD M&V INVESTMENTS AD
6,874,200.00
0.58692

Vrednost akcijskog kapitala obračunata je na osnovu nominalne vrednosti emitovanih hartija od vrednosti. Izvor www.chrov.rs


VOX POPULI
KO KUPUJE „ALFINE“ AKCIJE?

Marko Trajković (19), učenik:
– Ko ima para, a nema mozga.
Marko Tašković (21), student:
– Kad bude počela da prati svetske trendove, kupiće neko.
Nikola Mitić (24), radnik:
– Moj drug Igor Aleksov.
Daniel Dojčinović (29), privatnik:
– Miroljub Aleksić „Alko“.
Marko Janković (20), nezaposlen:
– Ne bih govorio o tome.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar