Pare nisu problem



Pare nisu problem

Predsednik opštine kaže da će za program jubilarne 25. po redu manifestacije biti izdvojeno onoliko koliko treba. Na drugoj strani, opozicija negoduje





„Vlasinsko leto“, predtakmičenje trubačkih orkestara jugoistočne Srbije za finale u Guči, održaće se od 8. do 11. jula ove godine u Surdulici i na Vlasini. Direktor programa Surduličkog kulturnog centra (SKC) Ljubiša RISTIĆ najavljuje bogat kulturno-umetnički i zabavni program, predsednik Surdulice Novica TONČEV kaže da će za jubilarno dvadese peto „Vlasinsko leto“ biti „izdvojeno onoliko para koliko treba“, a lokalna opozicija misli da je ova kulturno-turistička manifestacija dovedena do besmisli, te da je postala parada šunda i kiča. No, svako ima pravo na svoje mišljenje.

ŽELjKO SAMARDžIĆ

Ljubiša RISTIĆ, direktor SKC kaže da je bio u organizacionom odboru od osnivanja „Vlasinskog leta“ i seća se kada je na prvom učestvovalo svega šest orkestara.
– Prošle godine je učestvovalo 46 orkestara, a do sada se za ovogodišnju manifestaciju prijavilo oko 40 trubačkih orkestara: pionirskih, juniorskih i seniorskih, iz Surdulice, Vranja, Vladičinog Hana, Leskovca, Grdelice… Među njima su i oni koji se svake godine vrate iz Guče kao pobednici i nadam se da će takva tradicija biti nastavljena – kaže Ristić i ističe da se sa „Vlasinskog leta“ u Guču direktno plasira pet seniorskih orkestara, a šest idu u baraž, odnosno polufinale Sabora.
Organizatori su i ove godine pokušali da izboksuju veću kvotu za plasman orkestara u Guču; u tome su indirektno i uspeli, jer u finale Sabora ne ide 20, već 16 orkestara, od kojih, kao što smo već rekli, pet direktno.
Novica TONČEV, predsednik Surdulice ističe da finansije za organizaciju nisu problem.
– Za program jubilarne 25. po redu manifestacije „Vlasinsko leto“ izdvojićemo onoliko koliko treba, da bi ona bila uspešna. Ova tradicionalna manifestacija koja traje četiri dana i ove godine će biti održavana u Surdulici i na Vlasini i od ključnog je značaja za razvoj turizma na Vlasini i u ovom delu Srbije – kaže TONČEV.
Međutim, koliko tačno novca treba za ovogodišnje „Vlasinsko leto“, ne zna ni direktor SKC.
– Znam da programski deo košta oko 8.000 evra, ali tu nisu uračunati smeštaj i nagrade za pobednike. Veliki deo sredstava dobili smo od naših sponzora – Vlasinskih hidro-elektrana, Knaufa, Koka kole i Rubina iz Kruševca – kaže RISTIĆ.
Predsednik Surdulice tvrdi da novac koji je izdvojen iz budžeta za ovu organizaciju neće ići na račun siromašnih, poljoprivrednika, učenika i investicija.
– Svi lokali u Surdulici će u vreme održavanja „Vlasinskog leta“ biti puni i Surdulica će samo imati koristi od toga – kaže TONČEV.
Kada je o programu ovogodišnjeg „Vlasinskog leta“ reč, Ristić kaže da će biti za svakog po nešto.
– Četrvrtak i petak, 8. i 9. juli, namenjeni su duhovnoj muzici i predstavljanju narodnog stvaralaštva juga Srbije, a predviđene su izložbe slika, knjiga, proizvoda od meda i narodnih rukotvorina u centru Surdulice, kao i revijalni nastupi prošlogodišnjih pobednika. Za četvrtak je od osam uveče predviđeno veče duhovne i tradicionalne muzike u porti Crkve Svetog Djorđa. Nastupiće etno sastav „Vetrovi sa Balkana“ i solista Maja Ivanović, a u 10 na pozornici u centru grada je revijalni nastup pobednika „Vlasinskog leta 2009“. U petak u 11 sati počinje svečano otvaranje – ulica „Odjeka surduličke trube“. Surdulica će tog dana imati izložbe slika, knjiga, fotografija, eko hrane, meda i proizvoda od meda sa prodajnim i štandovima sponzora. Istog dana je i veče folklora i narodne muzike na kojem će nastupiti Kulturno umetnička društva iz Radoviša (Makedonija), Bosanskog Šamca i Dervente (BiH), Vladičinog Hana i Surdulice, a nastupiće i pevač Čeda Marković – najavljuje RISTIĆ.
Prema programu, u subotu, 10. jula na Vlasini će se održati takmičenje u pripremanju riblje čorbe „Vlasinski kotlić“ i kulturno-umetnički program sa folklorom, trubačima i izvođačima narodnih pesama tokom celog dana. Uveče će u Surdulici nastupiti ansambl KUD „Kolo“ iz Beograda, folk pevač Željko Samardžić, a održaće se i takmičenje mladih trubačkih orkestara sa proglašenjem pobednika.

ŽIKINA ŠARENICA

Glavni hepening – takmičenje seniorskih trubačkih orkestara i proglašenje pobednika i onih koji nastavljaju takmičenje u Guči, predviđen je za nedelju, 11. jula.
– Pre finalne večeri, u nedelju, će sa Vlasine, od devet do 11, biti emitovana „Žikina šarenica“, što je još jedna činjenica da radimo na razvoju turizma i promociji ovog bisera Srbije – kaže Novica TONČEV.
Sa predsednikom se slaže i organizator Ristić, koji očekuje veći broj posetilaca nego prošle godine, kada ih je, po njegovim rečima, bilo više od 15.000. Poslednjeg dana će na Vlasini, pored „Šarenice“, biti održana i „džipijada“ sa stotinak posada, kao i takmičenje ribolovaca „Vlasinska udica“.
– Ove godine ćemo po prvi put na Vlasinskom jezeru u manifestaciju uključiti i jedriličare. Oni će sigurno privući pažnju posetilaca, a i njima Vlasina pruža idealne uslove za pripreme – kaže Ristić.
Finalno veče za plasman u Guču je i najposećenije. Euforija i dobra atmosfera, koju samouki majstori trube sa juga Srbije šire, nikada ne izostaju. Uvek ima i onih koji nezadovoljni odlaze sa „Vlasinskog leta“, ali pamte se samo pobednici. Predsednik Surdulice ima veoma visoko mišljenje o trubačima, ali i o organizacionim mogućnostima.
– Ako uzmemo u obzir da se na predtakmičenju trubača za Guču ovde takmiči više od 40, a Zlatibor ima svega pet orkestara, onda je jasno zašto kažem da ćemo uložiti onoliko koliko je potrebno za „Vlasinsko leto“. Trudićemo se da Guča više ne bude prvo mesto koje ljudima pada na pamet kada se pomene truba i trubački sabor, jer Surdulica i Vlasina zaslužuju epitet trubačkog kraja – kaže TONČEV.


DRAGAN STEVANOVIĆ, NARODNI POSLANIK SRS
OVO JE OČEKIVANO

– Vlasinsko leto je, u suštinskom i kulturološkom smislu, potpuno obesmišljeno i pretvoreno u „Zvezde granda“, a ne u manifestaciju koja treba da kandiduje polovinu orkestara za finale u Guči. Dok smo mi bili na vlasti pokušali smo tome da damo drugačiju dimenziju kroz likovne i kulturne kolonije, dovodili smo orkestre iz Francuske i drugih evropskih zemalja… Ali, obzirom na strukturu i karakter današnje vlasti u Surdulici, ovakvo „Vlasinsko leto“ je sasvim očekivano. Iako ne znam koliko su sredstava izdvojili, ne sumnjam da će pored kičerajskog karaktera, neko izvući i komercijalni karakter, odnosno finansijsku dobit.

SLAVOLjUB STAJKOVIĆ, NARODNI POSLANIK DS
KIČ I ŠUND

– Kulturno-turistička manifestacija „Vlasinsko leto“ je sve, samo ne kulturna i turistička. Umesto da od te manifestacije, koja ima četvrt veka dugu tradiciju, Surdulica profitira, imaće samo gubitke. U poslednjih nekoliko godina ona niže promašaje i nikako nije pandan Guči i slilčnim manifestacijama, već naginje na šund, kič i primitivizam. Nije to slučaj samo sa aktuelnom vlašću, već se organizacija manifestacije otaljava godinama unazad. Aktuelni predsednik dodatno srozava manifestaciju, jer će ove godine „dobru organizaciju“ začiniti i razrovani centar grada, gde se održavala manifestacija. To je još jedan korak ka bizarnosti i obezvređivanju „Vlasinskog leta“, jer su radovi na tim ulicama mogli da se završe, ili odlože.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar