Nema klinike, nema korupcije



Nema klinike, nema korupcije

Doziranje citostatika procenjuje se prema površini tela pacijenta koja se izračunava na osnovu visine i težine osobe koja boluje od kancera, pa je samim tim nemoguće prepisati veće doze od potrebnih, tvrde lekari. Ovlašćeni konzilijum lekara iz Beograda i Niša, koji od marta dva puta nedeljno dolazi u vranjski ZC, prepisuje ove lekove po strogo utvrđenim indikacijama





Nakon hapšenja direktora beogradskog Onkološkog instituta dr Nenada Borojevića i nekolicine njegovih kolega u sklopu policijske akcije „Kraba“, podgrejane su po ko zna koji put razne priče o korumpiranosti srpskih lekara. Najnovija afera otkrila nam je malverzacije u izdavanju skupih citostatika za lečenje kancera i zloupotrebe prilikom tzv. „uvođenja“ ovih medikamenata na listu lekova koji idu na teret Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO). Očito, neki lekari nisu gadljivi na novac čak i kada su u pitanju najteže bolesti, poput raka, pa u terapijama favorizuju ili propisuju veće količine lekova farmaceutskih kuća koje im plaćaju putovanja na kongrese, porodične ekskurzije ili daju mito u novcu.
Setiće se mnogi da je u Vranju bilo i afera sa prekomernim izdavanjem lekova na recept. Poslednji slučaj zabeležen je 2009. godine kada je, navodno, utvrđeno da su tri neuropsihijatra „nenamenski izdavali lekove“ u iznosu od 50.000 dinara.

ZLOUPOTREBA ZDRAVSTVENOG DINARA

Ovo su samo neki od načina zloupotrebe zdravstvenog dinara: lekari pišu recepte sebi (npr. neuropsihijatar leči sam sebe od psihičke bolesti), pedijatri prepisuju lekove osobama starijim od osamnaest godina ili lekar jedne medicinske struke prepisuje lekove iz različitih grana medicine i slično. S druge strane je RZZO i pacijenti koji bi hteli da se tome stane na put.
U kontekstu policijske akcije „Kraba“, treba reći da Vranje nije plodno tle za lekarsku korupciju u grani onkologije. Ovo je grad koji nema klinički centar, pa je prepisivanje skupih citostatika na recept i njihovo korišćenje u tercijarnoj zdravstvenoj zaštiti (praktično najvišem, subspecijalističkom nivou medicinske zaštite) neznatno u odnosu na veće zdravstvene centre koji imaju svoje klinike – Beograd, Novi Sad, Kragujevac ili Niš.
Na pitanja „Vranjskih“ vezana za korišćenje i prepisivanje citostatika na području koje pokriva vranjski Zdravstveni centar (ZC), iz Službe za odnose s javnošću ove zdravstvene ustanove odgovoreno nam je saopštenjem u kome se između ostalog kaže da su citostatici na posebnom režimu propisivanja i izdavanja.
– Propisuju se isključivo prema odluci ovlašćenog Konzilijuma (iz Niša i Beograda, p.a.). Od 5. marta ove godine taj konzilijum radi u ZC Vranje, kako bi se olakšalo lečenje onkoloških pacijenata koji gravitiraju ka ZC Vranje. Konzilijum je sastavljen od više članova – interniste-hemioterapeuta, radiologa-radioterapeuta, hirurga-operatora i ponekad patologa – naglašava se u saopštenju koje je potpisala portparolka ZC Beba
KANAČKI.
Bitno je znati da se citostatici od marta 2010. prepisuju pacijentima i u ZC Vranje. Ovde se daju citostatici sa „B“ liste RZZO, dok se citostatici sa liste „C“ daju prema odlukama pomenutih kliničkih centara. E, sad, beogradski lekari su u „Krabi“ osumnjičeni, recimo, da su izdavali veće doze lekova pacijentima. Da li je to ovde moguće?
– Doziranje citostatika vrši se prema površini tela koja se izračunava na osnovu visine i težine svakog pacijenta ponaosob, tako da je individualna. Ovlašćeni konzilijum lekara ne procenjuje koja je doza potrebna pacijentu, već izračunava, propisuje i aplikuje za svakog pacijenta koji boluje od raka potrebnu dozu. Samim tim je nemoguće prepisati veće količine lekova. Nemoguće je medicinski dati dvostruku ili trostruku dozu lekova jer bi to automatski bilo fatalno po pacijenta – kažu iz ovdašnjeg ZC.
Sa onkološkim pacijentima u vranjskoj bolnici rade dr Kosta Zdravković, specijalista interne medicine, dr Gordana Kostić, specijalista opšte medicine i dr Ivana Stajković. Oni, kao i mnogi drugi ovdašnji lekari iz drugih grana medicine, imaju susrete sa predstavnicima farmaceutskih kuća koji imaju interes da prodaju što veće količine „svog“ leka. Šta oni nude i mogu li lekari zaista, kako se to prisuje uhapšenima u „Krabi“ na svoju ruku proširivati indikacije leka?
– Predstavnici farmaceutskih kuća – kaže se u saopštenju iz ZC – posećuju Dnevnu onkološku bolnicu u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Donose i prezentuju prospekte o studijama u vezi sa lečenjem onkoloških pacijenata, ali to apsolutno nema uticaja kod izbora leka koji će se prepisati pacijentu. Naime, lek prepisuje konzilijum lekara po strogo određenim indikacijama. Važno je istaći da lekar ne sme na svoju inicijativu  proširiti spektar primene citostatika, zato što se citostatici aplikuju samo i jedino prema odluci ovlašćenog konzilijuma
Iz ZC dodaju da su citostatici lekovi koje pacijent ne plaća. Nalaze se na pozitivnoj listi lekova RZZO. Samim tim cene citostatika su ograničene i iste su kao i cene svih drugih lekova formirane odlukom Vlade Srbije koju potom primenjuje RZZO. Maksimalna cena za sve njih je ista i kontroliše je zavod.
Direktor Filijale RZZO u Vranju, Dragoslav NEDELjKOVIĆ, kaže da pacijentima sa područja naše filijale koji boluju od karcinoma lekarska komisija odobrava upućivanje u najbližu ustanovu tercijarnog tipa (klinike u većim gradovima i VMA za urgentna stanja).

MINIMALNA POTROŠNjA CITOSTATIKA

Uvođenje lekova sa lista „C“ i „D“ (citostatici i lekovi na posebnom režimu), kao i određivanje terapija, obavlja se u pokenutim gradovima.
– Ovde je primena tih terapija minimalna i obavlja se na pojedinim odeljenjima Opšte bolnice ZC Vranje, u bolnici u Surdulici i, tek od pre nekoliko meseci, u Dnevnoj onkološkoj bolnici. Od početka rada te bolnice primena citostatika je neznatno povećana na području Filijale RZZO – napominje Nedeljković.
On ističe da je u 2009. godini pacijentima sa područja Pčinjskog okruga koje pokriva ova filijala u ZC Vranje izdato citostatika u vrednosti 8.155.708 dinara, što je u skladu sa planom dogovorenim sa ZC (8,2 miliona).
– Za 2010. godinu je, zbog početka rada Dnevne onkološke bolnice, planirano povećanje sredstava za 30 odsto (11,6 miliona) s tim što se ta sredstva, u skladu sa potrebama, mogu i povećati aneksima ugovora – naglašava Nedeljković.
Kada rezimiramo, u primeni i prepisivanju citostatika u vranjskom zdravstvu zasad je sve čisto. Što ne znači da nekim drugim lekarima iz ZC nije potrebna nekakva „Kraba“. Neki od njih već su se opekli. Ovdašnje lekare, kako čujemo, i dalje obilaze predstavnici farmaceutskih kuća. Samo da podsetimo – takvi kontakti su u razvijenim demokratijama zabranjeni zakonom. To je neophodan preduslov da bi pacijent, kada ode u ordinaciju, bio siguran da ga doktor zaista leči, a ne da radi za procenat.


SVE PREKO TENDERA
Postupak  nabavke citostatika isti je kao i za sve ostale lekove koji se nabavljaju u ZC Vranje, kažu u centru. Procedura nabavke je tenderskog tipa, a kriterijum za izbor ponuđača ekonomski najpovoljnija ponuda. To, praktično, znači da se bira onaj dobavljač koji ima najjeftiniju ponudu za konkretnu partiju lekova.
-U ZC postoji jedinstvena tenderska komisija za nabavku svih dobara za potrebe centra koja vrši postupak otvaranja, ocenjivanja ponuda i izbora dobavljača. Generalni direktor je ovlašćeno odgovorno lice koje potpisuje ugovore sa izabranim dobavljačima – poručuju iz ZC Vranje.

SKUPO LEČENjE
U Vranju prema nekim procenama ima oko 8.000 obolelih od neke vrste kancera. Lečenje od karcinoma jedno je od najskupljih u medicini i, prema nekim procenama, staje u proseku oko 5.000 evra. Iz ZC Vranje, međutim, upozoravaju da se ne mogu paušalno iznositi ovakve procene.
– Lečenje pacijenta obolelog od karcinoma – naglašava se u saopštenju ZC – započinje dijagnostičkim procedurama kojima se postavlja dijagnoza maligniteta, nakon čega se, ukoliko je to moguće, pristupa hirurško-operativnom  lečenju, hemioterapiji ili radioterapiji. Takvo lečenje je dugo, pa se ne može ustanoviti njegova tačna cena zato što postoje ampule citostatika koje koštaju 150 dinara, ali i one koje koštaju i 400-500.000 dinara.
Inače, prostom računicom dolazi se do podatka da izdavanje citostatika za pozitivne liste koje idu na teret Filijale RZZO od 8,1 milion dinara čini tek 1,10 odsto godišnjih izdvajanja za lekove na području koje pokriva ZC Vranje (za 2010. planirano izdvajanje je 336,7 miliona).
Inače, vranjsko zdravstvo na godišnjem nivou državu i poreske obveznike košta 3,7 milijarde dinara. Vranje svojim prihodima pokriva „svega“ 1,9 milijardu, što znači da više od 50 odsto dotira država.


GLAS NARODA
DA LI SE LEKARI SAVESNO ODNOSE PREMA PACIJENTIMA?

Danica Veličković (17), učenica:
Naravno, to im je profesionalna obaveza.
Jelena Stošić (17), učenica:
Ne bih rekla.
Nemanja Ristić (18), učenik:
Uglavnom su savesni.
Jovana Djorđević (16), učenica:
– Većina da.
Predrag Aleksić (22), radnik:
– Ponekad su pacijenti krivi što lekari nisu savesni.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar