Mir, mir, mir niko nije kriv



Mir, mir, mir niko nije kriv

Cvetković nije želeo da komentariše pismo koje je dobio od Stojčića, ali tvrdi da nema nameru da podnese ostavku. Stojčić, sa druge strane, kaže da to od njega nije ni tražio



Od kako je Nebojša Cvetković, direktor Pozorišta „Bora Stanković“, u razgovoru za „Vranjske“ od 3. juna izneo probleme sa kojima se suočava u ustanovi kulture na čijem je čelu, u javnosti ne prestaju spekulacije na temu da li će on podneti ostavku na mesto direktora ili ne. Te priče su dodatno podgrejane pismom koje objavljujemo, a koje je gradonačelnik Miroljub Stojčić, nakon navedenog teksta u, uputio Cvetkoviću.



NAPADI I PODOBNOST

Krenuli smo tragom informacije da je SPS tim povodom održao hitan sastanak na kome se raspravljalo o Cvetkoviću i potencijalnoj krizi koalicije, koju on, navadno, može da izazove svojim izjavama u medijima. Gradonačelnik Miroljub Stojčić se, kada smo ga pitali da li je to tačno, odmah ogradio rečima da u toj informaciji nema istine.
– SPS nije održao nikakav sastanak na kome se raspravljalo o Cvetkoviću – kratak je STOJČIĆ.
Cvetković nije želeo da komentariše gradonačelnikovo pismo, pa smo ga pitali koliko ima istine u pričama da DS, pa čak i SPS, najblaže rečeno, vrše pritisak na njega da podnese ostavku kako bi postavili nekog „podobnijeg“?
– Do sada niko nije direktno vršio pritisak na mene. Ali me interesuje ko takve priče spinuje po gradu, sa kakvom namerom i kakvi su mu interesi – pita se CVETKOVIĆ.
Gradonačelnik je odlučno demantovao i priče da je od DS zahtevao da, najblaže rečeno, interveniše u slučaju Cvetkovića, kao i da je tražio da ovaj bude smenjen.
– Nije tačno da sam u razgovorima sa ljudima iz DS pominjao mogućnost da Cvetković podnese ostavku na mesto direktora Pozorišta „Bora Stanković“, a kamoli da je bilo reči o njegovoj smeni – jasan je Stojčić.
Na naše pitanje da li je istina da mu DS zamera izjave u kojima napada gradonačelnika i tvrdi da je nestranačka ličnost, Cvetković „spušta loptu“ i odgovara:
– Ne razumem na koji „napad“ mislite? U životu nikoga nisam nikada „napao“. Tu terminologiju ne koristim. Ni verbalno se nisam sukobio sa gradonačelnikom, a kamoli „napadao“ bilo koga. To mi domaće vaspitanje, a pre svega obrazovanje ne dozvoljavaju. Jedan od uslova da se prihvatim ovog posla je bio transparentnost i javnost u radu i iskreno verujem da je takav moj dosadašnji rad vrlina, a ne mana i da mi niko u tom kontekstu ne može ništa zameriti, pa ni DS na čiji sam predlog imenovan za direktora ove ustanove – precizan je Cvetković.
Na posletku smo došli i do ključnog pitanja, a to je da li Nebojša Cvetković ima nameru da podnese ostavku na mesto direktora Pozorišta „Bora Stanković“.

PLANOVI I NAMERE

– Što bih podnosio ostavku nakon svega što sam u ovoj javnoj ustanovi uradio za samo godinu dana? Stavio sam poslovanje ustanove u zakonske okvire, što do mog imenovanja nije bio slučaj. Već je urađen program za jubilarne 30. Borine pozorišne dane i to četiri meseca pre početka festivala, što do sada nikada nije bio slučaj. Pored toga, svojim aplikacijama smo uspeli da dobijemo pomoć Ministarstva kulture u čak tri projekta po čemu smo jedinstvena ustanova kulture u Srbiji, a po prvi put u istoriji vranjskog pozorišta, dugoj više od sto godina, gostovaćemo van teritorija bivše Jugoslavije. U septembru, sa početkom nove pozorišne sezone, kreće i elektronska prodaja moderno dizajniranih ulaznica čime ćemo postati jedna od retkih pozorišnih kuća van Beograda koja će imati ovakav način prodaje. Novu pozorišnu sezonu počećemo sa čak dve premijere, a novembra, nakon povratka sa gostovanja u Moskvi, u planu je koprodukcija sa leskovačkim pozorištem – završava Cvetković.
Strasti su se za sada smirile, ali problema će biti sve dok pitanje nečijeg kontinuiteta u radu zavisi od političke volje onog ko postavlja direktore ustanova kulture. Šta se to toliko tragično dogodilo za godinu dana, od kako je Cvetković direktor, pa se odmah manipuliše njegovim likom i delom, a na kraju i njegovom foteljom? Njegovo poslovanje je transparentno, a to bi trebalo da bude najvažnije za one koji dreše kesu. Da li je potrebno da se Cvetkoviću, s vremena na vreme, podmeće „umetničarenje?“ Nepotrebno, jer se onda ponovo vraćamo na početak i priču o preživljavanju Pozorišta. Publika nije prost zbir slučajnih pojedinaca koji sede u sali, a nije ni muzej ni mauzolej već živo mesto otvoreno za nove teme, sadržaje, forme. Kome to smeta? Direktori ostalih ustanove kulture o svojim problemima, koji su slični ovima u Pozorištu, ćute. Ćute zato što su deo vulgarne partijske podele institucija isključivo po osnovi političke pripadnosti ili lojalnosti. Njihovi problemi bi, takođe, trebalo da postanu transparentni, ali to nije tako jer još uvek ne postoji šira kulturna strategija. Možda su Cvetkovićeve namere u početku i bile idealističke, ali nakon svega to sigurno više nisu.


STOJČIĆEVO PISMO
Republika Srbija
Grad Vranje
Kabinet gradonačelnika
Int.br.sl./010-17
Vranje
04.06.2010.

 

Pozorište „Bora Stanković“
Direktor Nebojša Cvetković

Poštovani gospodine Cvetkoviću,

Poznajem Vas dugo, i o Vama sam imao zaista lepo mišljenje. Delovali ste mi ozbiljno i stabilno, i činjenica da ćete rukovoditi jednom značajnom ustanovom, kakvo je pozorište, zaista me je obradovala.
Međutim, Vaša izjava u poslednjem broju Novina „Vranjskih“ me je iznenadila, utoliko pre što je lokalna samouprava, u skladu sa svojim mogućnostima zaista učinila sve da Vam pomogne, kao i Zoran Najdić, član Gradskog veća. Svesni smo bili da ste novi u tom poslu i da ste nasledili velika dugovanja, zbog čega smo, u odnosu na druge ustanove kulture izdvajali više novca, što je kod drugih rukovodilaca izazivalo i izaziva veliko nezadovoljstvo. Međutim, to Vas očigledno ne zanima, a trebalo bi jer Grad Vranje nije samo osnivač pozorišta, već i drugih institucija.
S druge strane, čime sam zaslužio da me javno uvredite, izjavom „da li treba gradonačelnika da vodim na kafanski ručak, kako bi završio službeni posao“. Blago rečeno, nisko i zlonamerno. Kako ste neobavešteni, reći ću Vam otvoreno da službene razgovore vodim isključivo u svojoj kancelariji. Budite i Vi otvoreni, pa recite gde smo održali sastanak o reprogramu duga za električnu energiju sa Zoranom Kneževićem i Zoranom Najdićem? U kancelariji, gospodine Cvetkoviću! Valjda umete da pravite razliku između kafane i službenih prostorija, ili se možda varam?
Zlonamerni i nepošteni ste bili i prema kabinetu, kada ste izjavili da dobijate samo usmene naredbe o korišćenju pozorišne sale. Koliko ja znam sa šefom kabineta Vesnom Miletić imate korektne odnose, i ne verujem da Vam se ona tonom koji ne priliči obratila. Grad Vranje možda jednom ili dva puta koristi pozorišnu salu, a s obzirom da finansiramo ustanovu, ne mislite li da je smešno da Vam plaćamo zakup? Koliko bi pozorište, čiji je osnivač, ponoviću opet Grad Vranje, inkasiralo od toga i da li bi to bilo dovoljno da pokrijete i najmanje troškove? Dobar ekonomista bi trebalo da zna računicu.
Gospodine Cvetkoviću, hoću samo jedno da imate u vidu. Pozorište nije ni moje, ni Vaše, već u vlasništvu građana i Grada. Pozicija nas obavezuje da radimo najbolje što možemo, a ne da prozivamo druge za sopstvene propuste.

S poštovanjem, gradonačelnik Vranja
Miroljub Stojčić

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar