Štiklom u centar



Štiklom u centar

Predsednik opštine sa ponosom najavljuje izgradnju centra grada koji će, kako tvrdi, biti najlepši u Srbiji. Međutim, njegovi oponenti smatraju da se novac može pametnije iskoristiti





Surdulica će imati najlepši centar grada, na samo u Srbiji, već u Evropi – ponosno najavljuje predsednik ove opštine Novica TONČEV. Međutim, lideri lokalne opozicije i narodni poslanici iz Srpske radikalne stranke (SRS) Dragan STEVANOVIĆ i Demokratske stranke (DS) Slavoljub STAJKOVIĆ kažu da je novac trebalo uložiti u otvaranje novih radnih mesta. Projekat „Rekonstrukcija gradskog jezgra“, koji je koštao oko dva miliona dinara, radila je firma „Noveko“ iz Vranja. Saša PETROVIĆ, jedan od arhitekata koji je radio na projektu kaže da je osnovni zadatak bio da se promeni raniji koncept sa dvosmernim kolskim saobraćajem i dvostranim trotoarima.
– Od projektanta se tražilo da predloži urbanistički koncept, sadržaje i fizičke strukture, vodeći računa o zatečenom stanju i potencijalima prostora – kaže PETROVIĆ.

ŽARDINIJERE I FONTANA

Prema projektu, saobraćaja u centru Surdulice neće biti. Jedino će biti prostora za vozila hitne pomoći, vatrogasnu službu i dostavna vozila za lokale koji se nalaze na centralnom gradskom trgu. Narodni poslanik SRS ne slaže se sa tim.
– Ukoliko izrada novog centra grada podrazumeva zatvaranje glavnih gradskih ulica za saobraćaj, to će dokrajčiti Surdulicu u ekonomskom smislu. Dve žile kucavice koje prolaze kroz grad će biti zatvorene i to je nešto što ne trpi ni Beograd. Takvu ludost ne bi istrpela ekonomija ni mnogo razvijenijeg grada – kaže STEVANOVIĆ.
Predsednik i vladajuća struktura su mišljenja da su postojeći profili ulica i trotoara prevaziđeni po kapacitetu, tako da ceo centar liči na neorganizovan parking. Na novom gradskom trgu koji će, sudeći po projektu prelepo izgledati, biće promenjene sve električne, vodovodne i telefonske instalacije, a kablovi za kablovsku televiziju će biti ukopani. Surdulica u centru nema atmosfersku kanalizaciju, ali će i taj problem biti rešen.
– Kad god padne jača kiša, šahte se izliju, jer se kišnica sliva u fekalnu kanalizaciju. Centar Surdulice više neće imati taj problem – tvrdi predsednik opštine.
Umesto kocke, koja je sada na ulicama u centru, biće postavljen „štampani“ beton, granit, behaton ploče.
– Jedan deo postojeće kocke ćemo iskoristiti za novi trg, ali će ona biti daleko bolje poređana nego sad. Postavićemo žardinjere, biće tu i fontana i više neće biti trotoara, nego će sve biti u istom nivou. Neravnine koje su sada u centru će postati prošlost i kada dama vozi dete u kolicima i kada zastane da pogleda neki izlog, kolica neće mrdati sa mesta gde ih je ostavila – slikovito opisuje novi izgled centra svoje opštine njen predsednik i pomalo u šali kaže da vodi računa o damama u Surdulici i da su one sada veoma teško šetaju sa visokim potpeticama.
Stevanović, koji je predsednik opštinskog odbora SRS kaže da je izgradnja novog trga samo pranje para.
– Od projekta koji će biti izveden koristi će imati samo Tončev. Manje-više političku, jer njemu to nije najbitnije. Ali, ekonomsku dobit će sigurno imati. Umesto da se hvali da je otvorio ili obezbedio investicije za otvaranje nekog manjeg preduzeća za nova radna mesta, Tončev se hvali time što će potrošiti 70 ili 80 miliona dinara na jednu besmislicu koja nikome neće doneti ekonomsku korist, niti prosperitet opštini. Ali, s obzirom da je predsednik opštine čovek iz građevinske struke, svima je jasno zašto se Surdulica opredeljuje za takve projekte. To je nešto što će, očigledno je, samo njemu doneti korist – kaže STEVANOVIĆ.
Tončev, pak, tvrdi suprotno. Tender za izvođače je raspisan i biće objavljen u Službenom glasniku.
– Na tenderu smo dali takve uslove da može da konkuriše bilo koja firma. Nismo pripremili tender za posebnu firmu, kao što to pojedinci rade. Nemamo uslove u vidu koliko kamiona treba da ima firma, koliko ovoga, onoga, koliko vlasnik treba da ima kila, koju boju očiju ima… Ovo nije „opran tender“, već će svaki sposoban poslovni čovek biti u mogućnosti da konkuriše, ukoliko ispunjava zakonske uslove. Tender će biti otvoren 30 dana od dana objavljivanja u SG – kaže prvi čovek Surdulice i dodaje da su, dok traje tender, u toku radovi na pripremi terena i zamenu cevi i ostalih instalacija koji se rade kao investiciono održavanje.

BEZ „TONČEV GRADNjE“

– Odgovorno tvrdim da moja firma neće učestvovati na tenderu, niti će izvoditi radove. Firma koja ima najbolju ponudu na tenderu i nadležni organi će raditi po mojoj instrukciji. Znam da će me optuživati da će „Tončev gradnja“ sve raditi, ali to neće biti prvi put. I za izgradnju zgrade opštine su svašta pričali, pa iako je predračunska vrednost bila 40 miliona dinara, napravili smo je za 30 miliona. Mogu da me optužuju za šta god hoće, ali činjenice rade u moju korist – kaže TONČEV.
Prema prvom predračunu za gradski trg je trebalo izdvojiti oko 200 miliona dinara. Predsednik Surdulice kaže da će „domaćinskim poslovanjem to završiti sa 70-80 miliona“.
Sredstva za novo ruho centra Surdulice su isplanirana budžetom za 2010. godinu i predsednik Surdulice.
– Mi moramo da radimo i gradimo. Pored toga što će izgledati mnogo lepše nego što je sada slučaj, to će biti i prvi korak ka pospešivanju turizma u ovom kraju. Ako želimo da razvijamo turizam na Vlasini, moramo da počnemo odavde – kaže TONČEV.
Projektom koji je završen, predviđena je izrada i dve garaže u centru grada, ali će one naknadno biti izgrađene sledeće godine. Jedna će biti iza pošte, a druga na mestu gde je bila stara autobuska stanica. Surdulica bi novi trg trebala da dobije do kraja građevinske sezone, odnosno sredinom jeseni.


KOCKA NA TENDERU
Kocka koja će biti skinuta sa ulica biće uskladištena kod sanatorijuma i kasnije prodata na tenderu.
– Mali deo će biti iskorišćen na novom trgu, a ostatak ide na prodaju, ili ćemo njome popločati neku ulicu. Surdulica ima kocku u vrednosti od oko dva miliona evra i najverovatnije krajem godine će biti raspisan tender – kaže TONČEV.

PREDSEDNIKOV LOKAL
Narodni poslanici optužuju predsednika i da će izgradnjom trga legalizovati svoj lokal.
– Izgradnja trga krije ono što svi građani Surdulice znaju: legalizaciju bespravno izgrađenog objekta u kojem je smeštena „Komercijalna banka“, a koji je vlasništvo Novice Tončeva. On smisleno gradi trg, koristeći vlast, da bi legalizovao svoj lokal – optužuje predsednika opštine narodni poslanik Slavoljub STAJKOVIĆ.
Sa svojim kolegom se slaže i poslanik SRS Dragan STEVANOVIĆ koji suštinu izgradnje trga takođe vidi u istom lokalu.
– Tončevljev lokal, koji je na ima dugova dobio od Direkcije za građevinsko zemljište 90-ih godina, u kojem je banka, je na trotoaru i jedan od najvećih motiva je taj da se objekat legalizuje – kaže Stevanović.
Novica TONČEV na ove optužbe odgovara tvrdnjom da deo do njegovog lokala uopšte nije obuhvaćen projektom.
– Očigledno je da narodni poslanici nemaju pojma šta će i gde biti urađeno u Surdulici i to je još jedan dokaz kakve je poslanike Surdulica dala Srbiji. Da je na mom mestu predsednik tipa narodnog poslanika Slavoljuba Stajkovića, ovaj projekat bi koštao 250 miliona dinara. Što se tiče Dragana Stevanovića, on je u vreme kada je bio na vlasti sagradio stepšenište na gradskom građevinskom zemljištu ispred svog lokala – kaže TONČEV i naglašava da lokal koji je njegovo vlasništvo nije gradila „Tončev gradnja“, već Direkcija za građevinsko zemljište.


VOX POPULI
Da li je Surdulici potreban novi trg?
Jovica D. STOJANOVIĆ, električar
– Za svaku pohvalu je sve što se radi i gradi.
Mirjana TRAJKOVIĆ, ekonomista
– Kako da nije potreban?!
Nevena STOJANOVIĆ, nezaposleni ekonomista
– Potreban je.
Milica , pravnik
– Da, da nas automobili ne bi više gazili po centru.
Žarko KOSTIĆ, radnik
Jeste, zbog lepote grada.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar