Sef Zorana Antića



Sef Zorana Antića

Aleksandar Nikolić, generalni sekretar Sportskog saveza kaže da je restoran, koji se nalazi u sastavu „Jumkovog“ bazena, izdat u zakup po odluci predsednika ovog udruženja građana i viđenog socijaliste





Sportski savez Vranja dao je privatnom preduzeću „Drama“ pod zakup restoran na „Jumkovom“ bazenu. Ugovor je sklopljen 15. juna 2010. i važi godinu dana, a zakupac je dužan da do 10. septembra plaća mesečni zakup 60.000 dinara, a narednih devet meseci, do 15. juna sledeće godine, 20.000. Lepo – reklo bi se na prvi pogled, važno je da se nešto radi, da ljudi imaju gde da se osveže dok se po letnjoj žegi brčkaju u bazenu. I bilo bi tako da je bazen privatno vlasništvo Zorana Antića, uglednog socijaliste ovdašnjeg i predsednika Sportskog saveza (SS), koji bi u tom slučaju mogao da slobodno raspolaže svojom imovinom i da sa njom čini šta mu je volja.

UGOVOR BEZ KONKURSA

U konkretnom slučaju, međutim, u pitanju nije njegova već, što bi se reklo, narodna imovina pa je svaka radnja u vezi sa njom zakonski regulisana. „Jumkov“ bazen izdat je privatniku pod zakup bez ikakve procedure, konkursa ili javnog nadmetanja kako je propisano Zakonom o javnim nabavkama. Zoran Antić je na odmoru i već neko vreme nedostupan je za medije, a Aleksandar Nikolić, generalni sekretar SS kaže da postoji ugovor sa „Dramom“ ali priznaje da je oko izdavanja restorana pod zakup izbegnuta propisana procedura. Međutim, on dodaje da je Antić odlučio da baš ovoj firmi na godinu dana izda restoran, te da je on i potpisao ugovor sa vlasnikom „Drame“:
– Ugovor je potpisao Antić i on je odlučio da „Drama“ dobije rstoran. Tačno je da je sve urađeno bez konkursa, jer smo smatrali da nadmetanje nije potrebno, obzirom da se radi o javnoj nabavci male vrednosti – kaže Nikolić.
Pre nego se pozabavimo Zakonom o javnim nabavkama, koji nalaže izvesnu proceduru i prilikom nabavki malih vrednosti, da objasnimo imovinsko pravni status bazena i pripadajuće infrastrukture. Bazen je, dakle, i dalje u vlasništvu „Jumka“ koji ga je 2006. dao lokalnoj samoupravi na desetogodišnje korišćenje na ime svojih dugovanja, a ova ga na upravljanje odmah dodelila Sprtskom savezu. Prve sezone bazenom je upravljao FK Dinamo, a zanimljivo je da je u izveštaju i danas aktuelnog rukovodstva kluba s početka 2009. konstatovano kako ne postoje izveštaji o poslovanju ovog kompleksa. Bazen posle godinu dana ponovo preuzima Sportski savez, a preduzeće „Drama“ treći je po redu rentijer restorana u okviru kompleksa. Nikolić kaže da se SS neće ofajditi od ovog posla, kao što koristi nije bilo ni prethodnih godina, kada su zakupci bili „Simpo“ (deo kompanije koji se bavi ugostiteljstvom) i HTP „Vranje“:
– Za dva i po meseca, od 15. juna do 10. septembra na ime kirije SS će dobiti 150.000 dinara, i 190.000 za preostalih devet i po, ukupno 340.000 dinara. Taj novac će biti taman dovoljan za 20 radnika koji tokom letnje sezone tamo rade na privremenim i povremenim poslovima za dnevnicu od 200 dinara. Dakle, njih dvadeset dnevno koštaju 4.000 dinara, pa to pomnožite sa 75 dana sezone kada je zakup 60.000, sve ukupno 300.000 dinara za dnevnice. Jasno je da SS nema nikakvu korist od izdavanja restorana – kaže Nikolić.
Prema njegovim rečima, jedini cilj SS je da se Vranjancima, zaokruženom ponudom, omogući prijatan ambijent na bazenu.

NESIGURAN POSAO

Sve bi to bilo lepo, samo da nije nekih zakonskih smetnji koje bacaju senku na filantropske namere Sportskog saveza i predsednika ovog udruženja građana koje se finansira iz gradskog budžeta. Naime, javnom nabavkom male vrednosti smatra se nabavka vrednosti između 290.000 i 2,9 miliona dinara na godišnjem nivou, a ovi iznosi utvrđeni su Zakonom o republičkom budžetu za 2010. godinu. Ukoliko je vrednost posla veća od 290.000, primenjuje se procedura predviđena Pravilnikom o postupku javne nabavke male vrednosti po kome je naručilac posla dužan da formira komisiju i da pozove najmanje tri potencijalna ponuđača da se izjasne sa svojim ponudama. Naručilac, dalje, može izabrati najbolju ponudu čak i ako se javi samo jedan ponuđač:
– Osim „Drame“ nije bilo zainteresovanih za zakup restorana. Do ove sezone zakupac je bilo HTP „Vranje“, ali su oni odustali pošto smo povećali zakup sa 50.000 na 60.000 dinara – kaže Nikolić.
Dragan Popović, direktor HTP Vranje potvrđuje da je to preduzeće odustalo od zakupa:
– Radi se o nesigurnom poslu koji zavisi pre svega od vremenskih prilika – objašnjava Popović.
Sad, šta tačno piše u ugovoru između SS i „Drame“ zna, izgleda, samo Zoran Antić. Nikolić kaže da taj dokument, kao i druge važne papire čuva u nekoj fioci, sefu ili gde već Zoran Antić, i jedino on njima raspolaže, pa ispada da je na mestu teza sa početka teksta o njegovoj percepciji privatne i narodne imovine.


MIROLjUB VELjKOVIĆ, „DRAMA“

SAMO ŽELIM DA RADIM
Miroljub Veljković, vlasnik preduzeća „Drama“ kaže da samo želi da radi. On objašnjava da je do sada u restoran na bazenu uložio blizu 10.000 evra i tamo napravio mesto kakvim se može malo koji grad pohvaliti:
– Dugo se bavim ugostiteljstvom, pa sam odlučio da u zakup uzmem restoran na bazenu. Otišao sam u Sportski savez, brzo smo se dogovorili i potpisali ugovor na godinu dana. Uložio sam dosta novca, nabavio ležaljke, planiram da tokom leta tamo pravim dobar program.

IGOR ANDONOV
NEMAM INFORMACIJE

Zamenik gradonačelnika kaže da nije upoznat sa okolnostima pod kojima je „Drama“ dobila u zakup restoran na bazenu:
– Bazenom upravlja Sportski savez, a ja ću se svakako raspitati o okolnostima pod kojima je restoran izdat. Ukoliko je prekršen zakon, neko će snositi posledice – kaže Andonov.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar