Naše Dinamo – njihov katanac



Naše Dinamo - njihov katanac

Na bravu kluba, koji je prošle sezone na svakoj utakmici u Vranju gledalo bar po 3.000 navijača, katanac je stavljen odavno. Njegova dalja sudbina zavisi od toga na koju će stranu nadležni okrenuti ključ





Fudbalskom klubu Dinamo i Ženskom odbojkaškom klubu Vranje, ukoliko u roku od dva meseca ne deblokiraju svoje žiro račune, preti stečaj ili gašenje. Račun Dinama blokiran je u iznosu od 2.902.752,68 dinara, a ŽOK Vranje 889.555,69 dinara. Ova cifra svakako nije konačna jer tu nisu uračunate kamate kojih će se teško odreći banke i sudovi. Prema proceni stručnjaka i saznanjima iz Sportskog saveza, prispele kamate za FK Dinamo su iste visine kao i glavnica, dakle, oko tri miliona dinara, pa nije teško izračunati da će za deblokadu njihovog računa biti potrebno oko šest miliona dinara. Odeljenje Narodne banke Srbije u Kragujevcu 15. aprila 2010. godine objavilo je spisak na kojem su i pomenuta dva vranjska kluba čiji su žiro računi u blokadi više od tri godine i odredila rok u kojem treba da izvrše deblokadu. Ukoliko to ne učine sledi otvaranje stečajnog postupka.

GAŠENjE

Pošto do danas klubovi nisu izvršili deblokadu, pred Trgovinskim sudom u Leskovcu pokrenut je prethodni stečajni postupak za FK Dinamo i ŽOK Vranje za utvrđivanje razloga za otvaranje automatskog stečaja. Klubovi su u obavezi da u roku od dva meseca uplate avans od 50.000 dinara za pokretanje postupka stečaja.
– Zakon o stečaju, (150. – 154. čl) decidirano kaže da će, ukoliko uplate avans, biti zakazano ročište za otvaranje redovnog stečajnog postupka; u protivnom, sud otvara stečaj po službenoj dužnosti nakon čega se klubovi brišu iz evidencije Agencije za privredne registre, a sva njihova imovina prelazi u vlasništvo države – navodi za «Vranjske» Stanimir Marković, sudija Trgovinskog suda u Leskovcu.
Još gore, ukoliko stečajni upravnik ne uspe da podmiri poverioce prodajom imovine klubova, oni se gase i brišu iz Agencije za privredne registre. Pošto Dinamo nema nikakvu imovinu – sledi katanac. (Gradski stadion nije vlasništvo FK Dinamo koji je osnovan kao udruženje građana, već Grada Vranja).
Dakle, da li će FK Dinamo prestati da postoji posle 63 godine, a ŽOK Vranje nakon 10 godina? To će se znati najkasnije do 20. avgusta, kada će biti poslednji rok za namirivanje poverioca.
– Privredni sud je doneo odluku da klubovi, ukoliko deblokiraju račun u naredna dva meseca, mogu da nastave sa radom. Potvrdu o deblokadi, koju su u obavezi da predaju sudu, mora da im izda odeljenje NBS u Kragujevcu – ističe Marković.
Ono što brine sportsku javnost Vranja je to što od sredine aprila, kada se saznalo za mogućnost stečaja, niko od onih koji vode brigu o sportu u Vranju ništa nije preduzeo da se problem reši. U FK Dinamo nisu zatečeni situacijom, obzirom da blokada žiro računa traje od 2002. godine. Pošto Dinamo, nakon ostavke Nenada Jakšića, već skoro godinu dana nema predsednika, o mogućnosti da klub bude ugašen govori Dragan Popović, potpresednik kluba.
– Bila bi katastrofa da se klub ugasi. Mora da se nađe dobra volja i skine blokada. Sve se može kad se hoće. Problem treba rešiti, a ne gurati ga pod tepih, kao što se činilo godinama unazad. Ako na poslednjoj utakmici u proteklom prvenstvu dođe preko 4.000 gledalaca onda o čemu treba da pričamo. O gašenju Dinama sigurno ne – kaže Popović.
Dejan Ivanović, direktor kluba, ističe da se o blokadi računa raspravljalo i ranije, ali da za njegov predlog 2005. godine niko nije imao sluha u klubu i lokalnoj samoupravi.
– Dovoljno dugo sam direktor u Dinamu i znam ceo istorijat blokade. Račun je blokiran 2002. godine, prema mojim saznanjima zbog duga od oko 600.000 dinara. Kasnije se, dolaskom novih potraživanja uvećao. Dve stvari želim da istaknem – kaže Ivanović i nastavlja:
– Prvo, 2005. godine stiglo je na jedan od podračuna kluba obeštećenje za našeg Dejana Stefanovića, tada igrača engleskog Portsmuta, u iznosu od 43.000 evra.

BLOKADA

Odmah sam dao predlog da se račun tada odblokira, za šta je bila dovoljna polovina obeštećenja. Nije prošao moj predlog, pare su u međuvremenu otišle gde su otišle, a Dinamo je tu gde je. Drugo, nova uprava, koja klub vodi godinu i po, nije napravila nikakav novi dug. Naše poslovanje je transparentno i uskoro će biti obelodanjeno na Skupštini kluba. Problem treba da se reši, da se utvrdi ko je odgovoran za dugovanja i da Dinamo, kao klub koji okuplja preko 300 mladih ljudi, većinom dece u svom pogonu, nastavi da normalno funcioniše – kaže Ivanović.
Igor Andonov, zamenik gradonačelnika i član UO kluba, smatra da odgovore na sva pitanja oko blokade Dinama treba da daju oni koji su je prouzrokovali.
– Pojedinci ne samo da treba da reše blokadu Dinama, već moraju pod punom odgovornošću da objasne i odgovore zašto i kako je do nje došlo – ističe Andonov.
Da li će se žiro račun FK Dinama odblokirati zavisiće, kako reče Popović, «od dobre volje», ali pre svega od para. A, para u opštinskoj kasi nema. Da li će se posegnuti za kreditima ili pozajmicama, ili će nadležni klub pustiti niz vodu, videćemo u naredna dva meseca. Dobri poznavaoci prilika navode da današnja situacija u klubu sliči onoj iz 2002. godine. Tada je klub kao predsednik preuzeo pokojni Sveta Mihajlović u dogovoru sa tadašnjim čelnicima opštine. Kako kažu sagovornici koji žele da ostanu anonimni, Mihajlović je zatekao klub u rasulu, sa sedam-osam fudbalera, bez trenera i para. Kako bi koja uplata stigla iz trezora opštine, odlazila je na naplatu poverioca. Tada je odlučeno da klub blokira žiro račun i otvori podračune preko Sportskog saveza, kako bi pred sam početak prvenstva organizovao i uključio u takmičenje. Deblokada računa je odlagana, a onda se na nju, namerno ili ne, zaboravilo. Epilog takvog ponašanja je mogućnost gašenja Dinama .
Međutim, ostala su pitanja na koja niko ne nudi odgovor: Kako i zašto je blokada, sa kamatama, uvećana deset puta? Da li će neko odgovarati zbog toga? Ili, kako neko reče: Idemo dalje, naše Dinamo njihov katanac.
Ako se i blokada skine do jeseni, prema našim saznanjima slede presude na štetu Dinama, a u korist Slobodana Halilovića, bivšeg trenera Dinama i Dejana Ristića, bivšeg fudbalera i Ivana Mladenovića, sadašnjeg tehničkog sekretara kluba. Radi se o sumi od oko dva miliona dinara koje Dinamo treba da im isplati. Dinamu je katanac stavljen odavno. Oni koji drže ključ u rukama imaju dva izbora – da ga okrenu ulevo ili udesno. A, sportska javnost, da umesto njih, čeka i strepi.


ŽOK VRANjE
ZA NAS NE VAŽI

U odsustvu Zorana Antića, predsednika ŽOK Vranje koji nije u Vranju, obratili smo se potpredsedniku Jovici Iliću za trenutno mišljenje o stanju u kojem se nalazi klub.
– Kad smo saznali za pokretanje stečaja zvali smo Privredni sud u Leskovcu. Rekli su da to ne važi za nas – navodi Ilić.
Na pitanje da li je klub odblokirao žiro račun, Ilić je odgovorio:
– Ne, u blokadi smo!
Ipak, za ŽOK Vranje ključno je pitanje, zšto je jedan uslovno mali klub kao što je ŽOK Vranje dozvolio da se nađe u blokadi i da ona iznosi 900.000 hiljade dinara, s obzirom da je Zoran Antić predsednik kluba?

BEZ ODGOVORA GRADONAČELNIKA
Gradonačelniku Miroljubu Stojčiću upućena su sledeća pitanja u skladu sa Zakonom o dostupnosti informacijama od javnog značaja.
1. Šta će lokalna samouprava preduzeti povodom otvaranja predstečajnog postupka u FK Dinamo?
2. Koliki su dugovi FK Dinamo, od kada datiraju i ko su poverioci?
3.Zbog je čega FK Dinamo došao u situaciju da mu preti stečaj?
Do zaključenja broja nismo dobili odgovor.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar