Kad višak postane manjak



Kad višak postane manjak

Za sport je iz budžeta u prošloj godini isplaćeno 84,6 miliona dinara, što je za četiri miliona dinara više od planiranog iznosa. Zato je nejasno kako su neki klubovi došli u situaciju da pozajmljuju pare od banaka





Mnogi klubovi u Vranju prinuđeni su da se zadužuju kako bi mogli da finansiraju osnovne aktivnosti u ligaškim takmičenjima. Štaviše, neki od sportskih poslenika tvrde da će lokalni timovi vrlo brzo doći u bezizlaznu situaciju ukoliko se ne napravi ozbiljan dogovor sa gradskim vlastima oko toga kako pribaviti nedostajuća sredstva.

TAVORENjE KAO OPCIJA

Predsednik Upravnog odbora KK „Jug“ Slobodan Antić prilično je zabrinut zbog slabog priliva novca iz gradske kase, iako je klub protekle sezone uspeo da se plasira u viši rang takmičenja. On navodi da „Jug“ nije uzimao klasične kredite, ali da ima „dozvoljeni minus“ u banci do 500.000 dinara, te da se sredstva podižu iskuljučivo kada „zaškripi“, i to samo u visini koja je neophodna, onako kako to rade i obični građani. Antić tvrdi da za zaduživanje kluba nije potrebna formalna saglasnost Grada ili Sportskog saveza, ali da zarad dobre saradnje postoje konsultacije u vezi toga.
Prvi čovek vranjskih košarkaša tvrdi da je otvaranje „dozvoljenog minusa“, na osnovu odluke UO, bilo neophodno, budući da je priliv iz gradskog budžeta u drugoj polovini 2009. gotovo potpuno presahnuo.
– Imamo minus u banci, ali nije strašno. Sada slede dva-tri meseca pauze, ali je pitanje da li će grad moći da finansira takmičenje u Prvoj B ligi. Moramo da sednemo i da se dogovorimo sa rukovodstvom grada oko toga kako da podesimo naše ambicije. A, imamo dve opcije: da se vratimo u niži rang koji je 40 odsto jeftiniji od takmičenja u Prvoj B ligi i da tamo tavorimo, ili da iznađemo sredstva, odnosno da uz pomoć autoriteta predstavnika grada pronađemo nove sponzore – objašnjava Antić.
Prema njegovim rečima, u 2009. je za košarkaše bilo planirano 4,5 miliona dinara, a uplaćeno je 2,5. Situacija se bitnije nije popravila ni u ovoj godini, jer je u klub za prvih pet meseci stigao 1,5 milion, tako da je veoma teško očekivati da će do kraja 2010. biti isplaćeno planiranih 5,3 miliona dinara.
– Šta god da se dogodi sa parama iz budžeta, mi ćemo uskoro održati Skupštinu kluba i pokušati da Upravni odbor ojačamo većim brojem sponzora – kaže Antić.
On navodi da se u „Jugu“ rigorozno štedi, te da nema ručkova, spavanja u bližim gradovima, da je smanjen broj dana za pripreme. Ipak, klub duguje poveriocima preko milion dinara.
– Mi smo već sada u ozbiljnim problemima jer moramo da platimo kotizaciju. Imamo potencijala da igramo u Prvoj B ligi i da se nosimo sa svima, a to ovaj grad zaslužuje posle 35 godina postojanja kluba i velikog broja ljudi koji su u njemu ostavili trag – kaže Antić.
U sličnom sosu su i rukometaši. Naime, član Upravnog odbora RK „Vranje“, Budimir Mihajlović potvrdio je da se ovaj sportski kolektiv kod „Komercijalne banke“ zadužio za 800.000 dinara tokom prošle godine
– Rukometni klub je posebno pravno lice, sa svojim žiro-računom i poslovanjem, to je poreski obveznik koji podnosi završni račun i može da se zadužuje ako ispuni uslove koje postavlja banka. Mi smo tokom prethodne godine imali jednu kratkoročnu pozajmicu i moram da kažem da je to išlo preko Sportskog saveza. Ne znam sve detalje, ali mislim da je kamata 1,5 odsto na mesečnom nivou, i na putu smo da tu pozajmicu vratimo. Garant nam je bio Sportski savez i lokalna samouprava. To nam je bilo dragoceno – pomoglo je da prevaziđemo probleme u likvidnosti – kazao je Mihajlović.
On je naveo da klub ima obaveze prema igračima, prema Rukometnom savezu, sudijama i tako dalje, a logično pitanje o tome zbog čega se došlo u situaciju da se ne podmiruju tekuće troškovi prilično ga je iznenadilo.
– Prilivi nisu bili redovni. Došlo je do nagomilavanja obaveza. Zašto je to vama čudno – rekao je Mihajlović sležući ramenima.
U čemu je, dakle, problem sa zaduživanjem sportskih klubova? Elem, iako većina sportskih radnika kuka da nema dovoljno para, završni račun gradskog budžeta za 2009. govori nešto sasvim suprotno.
Činjenica je da je iznos transferisanih sredstava od Republike smanjen za preko 103 miliona dinara i ta su mnogi korisnici morali da trpe u 2009. godini, ali ne i sportski klubovi. Prema pomenutom dokumentu koji su nedavno usvojili i odbornici Gradske skupštine, za finansiranje sporta u prošloj godini isplaćeno je 84,6 miliona dinara, što je za četiri miliona dinara više od planiranog iznosa. Klubovi su, dakle, zbirno dobili više a ne manje novca, tako da je sada nejasno kako su košarkaški i rukometni klub, koji su inače imali odlične sezone, došli u situaciju da se zadužuju zbog navodno smanjenog priliva iz budžeta. Takođe je pitanje da li su na toj listi samo oni ili ima još klubova koji su u sličnoj poziciji.

SPISAK LEPIH ŽELjA

Kako „Vranjske“ saznaju u Gradskoj upravi, novac namenjen za finansiranje sporta isplaćuje se najpre Sportskom savezu, koji bi potom, poput protočnog bojlera, trebalo da ga transferiše klubovima. Da li je ova institucija donosila arbitrarne odluke i sredstva delila po svom nahođenju nije se moglo doznati, budući da je predsednik Sportskog saveza Zoran Antić, jedini ovlašćeni da daje izjave, na godišnjem odmoru. U gradskoj upravi tvrde da tako nešto ne bi trebalo da se događa, budući da je na svakom nalogu jasno naznačeno kome bi trebalo da se uplati novac.
Ipak, može biti da problem nastaje na samom početku budžetskog procesa, tj. od trenutka kada gradske institucije, pa i sportski klubovi, dostavljaju predloge finansijskih planova za narednu godinu. Od člana Gradskog veća, zaduženog za budžet i finansije, Dragan Spirića se više puta do sada na sednicama Gradske skupštine moglo čuti da korisnici ne vode računa o svojim zahtevima, koji pre liče na višestruko naduvan spisak lepih želja. Zato nije daleko od pameti pretpostaviti da se planovi režu na nivo koji može da podnese gradski budžet, ali ne i korisnici, u ovom slučaju sportski kolektivi. Naravno, uz sugestiju da se za ostatak snađu kako znaju i umeju.


ODBOJKAŠI BEZ KREDITA
Iz Odbojkaškog kluba Vranje „Vranjskim“ je potvrđeno da nije bilo zaduživnja kod banaka.
– Odbojkaški klub nije uzimao kredite niti pozajmice od banaka nikada, od osnivanja pa do danas – rekao je sekretar kluba Srđan Milić.

FK DINAMO
„Dinamo“ je posebna, ali i tužna priča. I dok slavlje zbog „velikog uspeha“, tj.opstanka u ligi još traje, odgovora na pitanje kako taj klub uopšte funkcioniše nema. Račun „Dinama“ je u blokadi već godinama unazad za najmanje tri miliona dinara.
Država je nedavno odlučila da takve pravne subjekte otera u stečaj ako se nešto hitno ne preduzme, pa se lako može dogoditi da „Dinamo“ ode u istoriju ukoliko gradski oci ne odreše kesu i namire poverioce. Na poslednjoj konferenciji za novinare SPS-a niko od prisutnih lokalnih rukovodilaca, a bilo ih je poprilično, nije znao dokle se stiglo sa tim naporima. Sve što su znali bilo je sledeće: na tome radi predsednik Sportskog saveza Zoran Antić.
Funkcioner „Dinama“ i član Gradskog veća iz DS-a, zadužen za sport i omladinu, Dejan Ivanović rekao je da taj klub nije uzimao klasične kredite, ali da mu nije poznato da li su u poslednjih nekoliko godina uzimane pozajmice.
– Što se tiče zaduživanja „Dinama“, za to je isključivo nadležan Sportski savez. Mi smo godinama u blokadi i ne možemo da uzimamo kredite kod banaka, mada bih ja voleo kada bismo imali takvu mogućnost – kaže Ivanović.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar