Bez estradnog drmoguza



Bez estradnog drmoguza

Prošle godine su se „vranjska kultura“, sav taj „folklor“ i pripadajuća edukacija na kraju našli u „Žikinoj šarenici“, pa želimo da verujemo da se ovoga puta to neće desiti





U većini gradova ali i manjih mesta širom Srbije, svakog leta održava se niz manifestacija od kulturnih i muzičkih, preko različitih sajmova, do dana posvećenih hrani i piću… U Vranju će se, tako, posle više od deset godina, ponovo organizovati Kulturno leto, a organizatori projekta su Turistička organizacija Vranje (TOV) i Omladinski savez.

PONOVO RADI KORZO

– Od juna do septembra, svake subote, u pešačkoj zoni i na Trgu Staniše Stošića, nastaviće se prošlogodišnja akcija „Ponovo radi korzo“ sa nizom pratećih sadržaja, poput, recimo, uličnih svirača. Ovo je pokušaj da konkretnim projektima festivalskog tipa, koji će afirmisati osobenosti pojedinih sredina, podstaknemo razvoj kulture i turizma u našem regionu. Iako Kulturno leto kao stavka ne postoji u budžetu, nastojaćemo da se tamo nađe već od naredne godine – kaže Nebojša STANČIĆ, direktor TOV.
Što se tiče dela aktivnosti Omladinskog saveza, on je nešto obimniji, a čine ga organizovani nastupi lokalnih grupa, pevača i bendova, izložbe slika i književne večeri, prodajni sajam cveća…
– Nastojali smo da uključimo što više institucija koje se u gradu bave kulturom kako bi program bio što raznovrsniji. Tu su se našli Udruženje književnika, Biblioteka, Narodni univerzitet, Udruženje likovnih umetnika, Muzička škola. Iskoristićemo prostor Pribojčićeve kuće, koja pripada gradu, za nastupe grupe „Izvor“, Branimira Stošića Kaceta, Mileta Kostića, za veče violinista koji izvode narodnu muziku, veče mladih pesnika, kao i za izložbu slika. Na trgu ispred muzeja nastupaće bendovi iz Vranja i okoline, a potrudićemo se da, ako uspemo da obezbedimo dodatna finansijska sredstva, dovedemo i Ljubivoja Ršumovića i poznati Orkestar harmonika AKUD Sonja Marinković – iznosi Srđan JOVANOVIĆ, direktor Omladinskog saveza.

FESTIVALSKI PRISTUP

Kulturno leto će građane Vranja koštati ne više od 150.000 dinara, s tim što samo ova dva poslednja honorara odnose 75.000 odnosno 19.000 dinara. Svi lokalni učesnici nastupaju potpuno besplatno, a novac odlazi mahom na ozvučenje i osvetljenje.
Poslednji vikend avgusta biće u znaku „Starih dana“, koji će ove godine trajati samo tri dana, a prve nedelje septembra očekuje nas i dvodnevni Fest mladih.
Izgleda da je takozvani festivalski pristup kulturi u unutrašnjosti, da ne kažemo provinciji, konačno shvaćen šire i praktično. Kako su uzduž i popreko Srbije, od „decentralizovane kulture“, kako je shvataju kulturni poslenici i njihovi finansijeri, do sada postojale samo manifestacije estradnog drmoguza i prizemnog mahanja takozvanom tradicijom, ovo je lep korak napred. Prošle godine su se „vranjska kultura“, sav taj „folklor“ i pripadajuća edukacija na kraju našli u „Žikinoj šarenici“, pa želimo da verujemo da se ovoga puta to neće desiti.


ORGANIZACIONI ODBOR
U Organizacionom odboru manifestacije, nalaze se: Nebojša Stančić, Srđan Jovanović, Snežana Vukelić, Mira Malinić, Zoran Veličković, Tatjana Stošić i Sanja Stamenković.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar