Ako Boris pozove



Ako Boris pozove

Nebojša Ljubić: Licitira se kvotama kao na kladionici, a zaista nije bilo tako
Slobodan Pejić: Goran Stefanović, predsednik vranjskog odbora, rekao nam je da je DS u međustranačkim dogovorima dobila mesto manje
Ove suprotstavljene izjave ne bi nikoga začudile da i Ljubić i Pejić nisu članovi Demokratske stranke





Izbor 15 vranjskih komunalnih policajaca i dva njihova šefa toliko je ovih dana ispolitizovan da je u čitavu priču umešan lično i predsednik Srbije Boris Tadić, glasi vest koja je čak i objavljena u jednom ovdašnjem mediju. Kako to već ovde obično biva, istina je negde na sredini, a lične želje i nadanja i ovom prilikom imale su značajnu ulogu u zamešateljstvu koje je pratilo čitav proces izbora komunalnih policajaca. Izbor je pratilo do sada neviđeno interesovanje kandidata za neki posao, jer se za 15 mesta prijavilo preko 400 ljudi. „Žiri“ je izabrao 15 srećnika, koji, doduše, nisu primljeni u stalni radni odnos, nego će tek ići na rigorozne psiho – fzičke obuke u nekoliko centara MUP-a, pa će tek onda da uđu na gradski budžet. Pri toliko zainteresovanih, uopšte nije čudo da se gradom ispredaju razne priče vezane za proces formiranja komunalne policije, a jedna od najčešćih je ona po kojoj su se stranke pogodile oko kvote koja im pripada od tih 15 mesta, te da se o primljenim kandidatima odlučivalo svuda, samo ne u Komisiji koja je za njihov odabir oformljena.

ODMAH SAM IZAŠAO IZ DS

E sad, odakle Boris Tadić u čitavoj priči? Mada se zvaničnici kunu da na njih stranke nisu vršile nikakav uticaj, neki kandidati na razgovor za posao došli su opuštenije od drugih. Ipak, umesto Dalibora Pavićevića, kome je mesto obećano i koji je čak i za „Vranjske“ sa priličnom sigurnošću svojevremeno rekao da će biti primljen, zapošljen je sasvim drugi Banjčanin. Nezadovoljan, Pavićević je pisao lično predsedniku Tadiću, i izneo mu svoj problem.
– Kada sam saznao da nisam primljen, odmah sam se isčlanio iz stranke, u kojoj sam od januara 2008. godine. Potom sam napisao protestno pismo predsedniku Borisu Tadiću. Napisao sam kakva je moja situacija, da sam imao podršku OO DS Vranjska Banja, kao i da sam izigran od strane vranjskog DS-a. U ponedeljak sam saznao preko TV „Ritam“ da je Tadić od vranjske lokalne vlasti zatražio da se sve ispita. Nisam se zvanično žalio, jer smatram da od toga nema vajde – kaže Dalibor Pavićević.
Slobodan Pejić, prvi banjski demokrata, objašnjava da je na nizu sastanaka doneta odluka da se za komunalnu policiju predlože dva kandidata iz Banje, koje su birali omladinci u stranci.
– Bitno nam je bilo da to budu mladi i sposobni ljudi. Uputili smo takav dopis prema Vranju, ali se sve iskomplikovalo kada je Goran Stefanović, predsednik vranjskog odbora, rekao da je DS u međustranačkim dogovorima dobila mesto manje, pa zato Banja ne može da ima dva mesta, nego se mora zadovoljiti jednim. Lično nisam urgirao ni za koga, niti sam pak mogao da ubedim Stefanovića da nam da još jedno mesto – kaže Pejić.
Bilo kako bilo, priča je nekako stigla i do Tadića. Po gradu se pričalo da je iz predsednikovog kabinete pozvana vranjska lokalna vlast da objasni ceo slučaj, pa je na kraju vruć krompir uvaljen Igoru Andonovu. No, zamenik gradonačelnika kategorički odbija da u takvim insinuacijama ima makar i zrna istine.
– Banjske demokrate imaju svoj odbor, i sami rešavaju svoje probleme. Nemam sa tim baš nikakve veze. Niko me tim povodom nije zvao iz Tadićevog kabineta, i neće me ni zvati. Možete li da zamislite da se predsednik Republike bavi takvim stvarima? To je svakom ozbiljnom čoveku potpuno neverovatno – objašnjava Andonov, koga banjska struja najčešće optužuje za mešetarenje oko prijema komunalnih policajaca.

KOMUNALCI TERMINATORI

Ali, čak i da su ovakve tvrdnje tačne, oko prijema komunalnih policajaca ima mnogo nedoumica. Dakle, glavno je pitanje po kom kriterijumu je izabrano baš 15 kandidata za buduće policajce? Šta ako neko ne prođe rigoroznu obuku ili lekarske preglede? Ili, jednostavno, odustane? Zar ne bi bilo logičnije da je napravljen širi izbor, koji bi svim sposobnim kandidatima pružio jednake šanse, a ne ovako, da su, bez fizičkih i lekarskih ispitivanja, članovi Komisije odokativno odlučili ko su najsposobniji među kandidatima?
– Šta ako ispit položi, recimo, 30 kandidata? Ovako, odabrali smo 15, koji će tek da idu na lekarske preglede u vranjski Medicinski centar. Pvo su bili u Sremskoj Kamnici, pa će sada da idu u centar za obuku u Kuli, gde će ponovo prolaziti detaljne zdravstvene preglede. Ako neko nešto ne prođe, biće raspisan novi konkursa za prijem kandidata – kaže Nebojša Ljubić, načelnik Gradske uprave i predsdnik komisije za prijem.
Na kraju, valja napomenuti da lokalna vlast ima nameru da pravi nekakvu komunalnu policiju sastavljenu od samih „terminatora“, jer je preporuka ministarstva bila da to obavezno moraju biti mladi ljudi, muškarci ne niži od 170, a žene od 163 santimetara. Uz to, oni će proći paklenu fizičku obuku, kao da idu u rat, a ne na vranjske ulice, ali će se od njih tražiti i druga znanja, kao što je rad na kompjuteru sa kucanjem naslepo, ili veština komunikacije u kriznim situacijama.
Sve u svemu, i ovaj cirkus nije mogao da prođe bez direktnog i odlučujućeg mešanja politike, pa sada, posle svega, ostaje samo da Boris Tadić lično ovde dođe i počupa uši odgovornima.


DEJAN STANOJEVIĆ
KVOTE ZA POSAO

Vranjska politička čaršija u više navrata licitirala je brojem mesta koje će neka od partija vladajuće koalicije da dobije u komunalnoj policiji. Šef vrajnskog DSS-a Dejan Stanojević podseća da je stranka na čijem je čelu na vreme obelodanila tajne dogovore vladajuće koalicije.
– Mi smo upozorili da će SPS, DS i G17 ta radna mesta podeliti po kvoti 6-5-4, a da načelnik bude iz DS. Čitav izbor je bio netransparentan, jer je i opozicija morala da ima svoje predstavnike u komisiji koja je odlučivala o prijemu. Evo, u DSS je došlo desetak nezadovoljnih omladinaca DS-a, ali to je na čekanju, videćemo da li ćemo ih primiti. To zapošljavanje za stranku je mač sa dve oštrice, i sada je vlast to mogla da oseti – kaže Dejan Stanojević.

NEBOJŠA LjUBIĆ
MA, KAKVE KVOTE

Sa druge strane, vlast oličena u načelniku Gradske uprave Nebojši Ljubiću tvrdi da nikakvih stranačkih mešetarenja oko prijema komunalnih policajaca nije bilo.
– Svi nezadovoljni neka se obrate meni lično. Savest mi je mirna, izabrali smo najbolje kandidate. To su uvideli i neki koji su nameravali da se žale, pa nisu to učinili – tvrdi Ljubić.
– Na mene niko nije vršio pritisak. Možda su stranke obećavale nekome nešto, ali ima toliko nezadovoljnih u DS-u, pa se tu ništa ne može učiniti. Licitira se o kvotama kao na kladionici, a to zaista nije bilo tako – kaže Ljubić.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar