Ilegalci će biti iseljeni do kraja godine



Ilegalci će biti iseljeni do kraja godine

Možda će se to dogoditi i ranije, ali moramo da budemo oprezni kako ne bi došlo do sudskih postupaka, jasan je Nebojša Ljubić, načelnik Gradske uprave





Gradski stanovi koji su gotovo dve decenije bili uzurpirani od strane nelegalnih stanara biće ispražnjeni najkasnije do kraja godine. Time bi dugogodišnja afera trebalo da dobije kakav-takav epilog, a grad svoju imovinu natrag.
Načelnik Gradske uprave Nebojša Ljubić potvrdio je za „Vranjske“ da je čitav postupak u završnoj fazi. Naime, Gradsko veće je početkom januara ove godine donelo zaključak kojim je onima koji bespravno žive u gradskim stanovima naloženo da se isele u roku od 90 dana.

DOBRA CIRKULACIJA

Priča je, da podsetimo, počela da se razmotava još sredinom prošle godine, kada je lokalna samouprava formirala Komisiju sa zadatkom da utvrdi koliko je gradskih stanova na raspolaganju, ko u njima živi i po kom osnovu. Odmah valja dodati i to da se ništa ne bi dogodilo da demokrate kao deo vlasti nisu, pod pritiskom javnosti, odlučile da stvari isteraju na čistac. Pokazalo se, međutim, da to nije nimalo lako, budući da javašluk traje blizu 20 godina.
Prema rečima načelnika Sekretarijata za urbanizam i imovinsko-pravne poslove Jovana Stošića, poslednjih decenija je kroz imovinu grada „procirkulisalo oko 300 stanova“. Aktuelna lokalna vlast je zato morala da proverava svaki papir, tako da su u jednom trenutku pod sumnju bili stavljeni i kupoprodajni ugovori aktuelnog gradonačelnika Miroljuba Stojčića i bivše načelnice Gradske uprave Miroslave Mladenović (VIDI OKVIR). Na kraju je Komisija došla do toga da je nelegalno zapoposednuto 17 stanova.
Ni tu, međutim, nije kraj. Niko od onih koji žive u tim stanovima nije želeo da se svojevoljno iseli, već naprotiv, svi su uložili žalbu Gradskom veću, a neki od njih počeli da donose dokumentaciju na osnovu koje žele da dokažu legalnost svog postupka. Kao da za poslednju deceniju i po, posebno u poslednjih nekoliko meseci od kad afera bruji, nisu imali vremena.
S tim u vezi, Ljubić navodi da su u međuvremenu dvojica stanara dostavila validne papire, tako da je sada na spisku nelegalno zaposednutih svega 15 stanova.
– Procedura je još uvek u toku, tako da se može dogoditi da još neko donese dokumentaciju kojom će dokazati da je na zakonit način koristio gradski stan – objašnjava Ljubić.
Prema njegovim rečima, na raspolaganju je još desetak dana, nakon čega će odluku po pomenutim žalbama doneti Gradsko veće, konačno utvrditi broj nelegalno zaposednutih stanova i pokrenuti proceduru za iseljenje onih koji u njima žive.
Ljubić navodi da će najmučniji postupak teći otprilike ovako: najpre će Direkcija za razvoj i izgradnju grada podneti zahtev za iseljenje Sekretarijatu za urbanizam i imovinsko-pravne poslove, koji će potom o tome doneti rešenje; naravno, ilegalci mogu da se žale, ali to neće odložiti izvršenje.
O svemu će svoje mišljenje dati i Centar za socijalni rad, budući da, kako tvrdi Ljubić, u većini stanova zapravo žive ljudi bez ozbiljnijiih prihoda. Najneprijatniji deo obaviće ekipa koju sačinjavaju radnici „Vodovoda“, policajci, lekari Hitne pomoći, možebiti i vatrogasci. Ona će izaći na teren i „izvaditi“ one koji nisu želeli dobrovoljno da se isele. Ljubić navodi da bi sve to trebalo da traje oko dva meseca, mada nije mogao da precizira da li će rok biti prolongiran za još neki dan zato što će morati da se pronađe neko rešenje za one koji nemaju alternativu, odnosno sredstava za novi smeštaj.
– Siguran sam da ćemo da ispraznimo stanove do kraja godine. Možda će se to dogoditi i ranije, ali moramo da budemo oprezni kako ne bi došlo do sudskih postupaka. Ovo je mukotrpan i škakljiv posao. Mi smo pokrenuli celu stvar i nekome može izgledati da napredujemo sporo, ali mogu da kažem da se sada nalazimo pred okončanjem čitavog posla. Pošto je ovo osetljiva materija, ne želimo da žurimo i da napravimo grešku. Do sada smo radili profesionalno i pažljivo, a to potvrđuje činjenica da su dvojica stanara nedavno dokazali da legalno žive u stanovima, mada u početku nije izgledalo tako – kaže Ljubić.
On ističe da najugroženije kategorije ilegalaca neće biti izbačene na ulicu, te da će gradska vlast pronaći način kako da im pomogne dok se ne snađu. On kaže da se u ovom trenutku ne zna da li će lokalna samouprava tim ljudima obezbediti novčanu pomoć ili pronaći drugi smeštaj.

KO JE ODGOVORAN?

I, sve bi bilo sjajno, da ne postoje najmanje još dva velika problema. U ovom trenutku niko u gradskoj vlasti ne pominje mogućnost utuženja ilegalaca zbog uzurpacije, i to za period koji u nekim slučajevim prelazi i 15 godina. Prema tumačenju jednog gradskog advokata, grad bi mogao protiv tih lica da podnese tužbu za dugovanje, ili za neosnovano bogaćenje, a za iznos zakupnine koju su morali da plaćaju u poslednjih deset godina, budući da su potraživanja starija od toga zastarela. A, matematika je prosta: kada pomnožite broj uzurpiranih stanova sa prosečnom cenom zakupnine od najmanje 150 evra, pa sve to ponovo pomnožite sa brojem meseci za period od deset ili više godina, lako možete doći do okvirnog podatka o šteti koju je pretrpeo grad. Da ne govorimo o tome koliko bi se novca dobilo da su stanovi, od 65 metara kvadratnih u proseku, prodati.
Posebno pitanje je šta da se radi sa onima koji su sve to dozvolili? Da li će neko uopšte biti pozvan na odgovornost za evidentno nesavesno upravljanje gradskom imovinom? O pokretanju tog pitanja zasad niko i ne razmišlja, valjda zarad mira u krhkoj koalicionoj kući.


DVOJE SAVESNIH
Lokalna samouprava godinama unazad nije uspevala da iseli ilegalce iz gradskih stanova, mada je bilo više bledih pokušaja. Neki od onih kojima je bilo povereno upravljanje, pa i rešavanje tog problema, u međuvremenu su rešili lične stambene probleme.
Iako je poslednjih meseci bilo dosta sumnji oko toga, načelnik Gradske uprave Nebojša Ljubić je rekao da su gradonačelnik Miroljub Stojčić i nekadašnja načelnica Gradske uprave Miroslava Mladenović otkupili gradske stanove na legalan način, čime je čitava stvar praktično stavljena ad-akta.
Čitaoce podsećamo da je u obrazloženju rešenja o davanju gradskog stana u zakup na neodređeno vreme Miroslavi Mladenović, između ostalog, navedeno da ona „veoma savesno, odgovorno i strogo profesionalno obavlja poslove i zadatke i to ne samo iz oblasti za koju je zadužena, već i mnogo šire, čime daje izuzetan doprinos u funkcionisanju lokalne samouprave za dobrobit svih stanovnika opštine. Takođe se navodi da se „poseban i izuzetan doprinos imenovane ogleda u njenom angažovanju i davanju stručnih saveta i objašnjenja građanima opštine u ostvarivanju njihovih prava pred organima Opštinske uprave“.
Cinici bi rekli da je sama sebi bila najbolji savetnik.
Što se Stojčića tiče, obrazloženje je veoma slično, s dodatkom da je on poseban doprinos dao u privlačenju investicija u grad, naročito novca iz budžeta Republike.

KOŠ PLEVE
Na spisku gradske imovine bilo je i sedam stanova koji su 1990. ustupljeni „Novogradnji“, uz obavezu da ih ta firma vrati lokalnoj samoupravi kada izgradi nove stanove. Od svega toga nije ispalo ništa, a „Novogradnja“ je u međuvremenu otišla u stečaj.
– Mi smo 10. jula prošle godine podneli prijavu potraživanja, čija vrednost je procenjena na 22.209.860 dinara. Trebalo bi da se naplatimo iz stečajne mase i najviše bismo voleli da nam vrate stanove ukoliko raspolažu njima, ali videćemo šta će biti – objašnjava Ljubić.

MLADENOVIĆEVA TUŽILA NOVINARE
Nekadašnja načelnica Gradske uprave Miroslava Mladenović tužila je dopisnike „Blica“ i „Večernjih novosti“, ali i aktuelnog načelnika Gradske uprave, svog pretpostavljenog Nebojšu Ljubića za klevete koje su navodno izneli o tome kako je ona koristila gradski stan. U jednoj od tužbi je, između ostalog, navedeno da je zbog članka njen sin bio uznemiren, a ona jako potrešena zbog toga. U tužbi se takođe navodi da Miroslava Mladenović uživa respektabilan ugled u gradu, da je bez ikakve mrlje u svom radu, pravična i legalista, bez obzira na političku opredeljenost saradnika.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar