Američki san



Američki san

Veliko interesovanje mladih za predavanje o mogućnostima studiranja u Americi možda najbolje svedoči o tome kako mladi vide svoju perspektivu u Srbiji





Veliki broj mladih Vranjanaca i Vranjanki, uglavnom tek svršeni srednjoškolci, sa pažnjom su slušali nedavno predavanje u Američkom kutku koje su držali ljudi iz Međunarodnog akademskog centra (MAC) o mogućnostima daljeg školovanju u Sjedinjenim američkim državama (SAD). Ovaj program namenjen je sadašnjim studentima koji planiraju da nastave studje u SAD i srednjoškolcima, koji bi da završe školu u Sjedinjenim državama, a prvi korak je besplatno savetovanje o studijama u Americi koje se obavlja u prostorijama Centra u Beogradu, ulica Majke Jevrosime, ili na sajtu www.iac.org

KOL`KO PARA, TOL`KO MUZIKE

Jedan od saveta predavača MAC, Elizabet Čang, jeste da budući studenti i oni koji još uvek razmišljaju koliko će im takav korak biti od koristi, jeste da nađu balans između želja i mogućnosti.
-Glavna stvar je da balansirate svoje interese, sposobnosti i finansije. Bez usaglašenosti tih stvari teško je naći visoko obrazovnu instituciju koja će vam odgovarati – kaže ona.
Dobro vladanje engleskim jezikom, ključni je uslov za odlazak u Ameriku.
Od brojne papirologije potrebno je popuniti prijavu koja se nalazi na sajtu, podneti dokumentaciju iz srednje škole, polaganje TOEFL i SAT testa engleskog jezika, pismo preporuke npr nekog profesora, esej i raznu dopunsku dokumentaciju (uverenja koja izdaju Srbiji a potrebna su za odlazak preko granice) .
Ristić Djorđe, učenik Srednje ekonomske škole, nada se boljim mogćnostima za život i učenje.
– Verujem da u SAD postoje bolji uslovi za školovanje i rad. Konkurisaću za fakultet nakon srednje škole. Ako se ispostavi da mi je bolje tamo, verovatno ću i da ostanem – ističe Djorđević.
Još jedna bitna preporuka je količina novca koju su studenti spremni da daju za svoje školovanje. Pošto je pred njima ponuda od oko 4.500 univerziteta, potrebno je pronaći onaj koji pored ostalog i finansijski odgovara budućem studentu. Cena školarina je različita, i varira od fakulteta do fakulteta. Ali pošto većina fakulteta nudi mogućnost davanja raznih finansijskih olakšica, preporuka je da se sa početkom prijavnog procesa počne 18 meseci pre planiranog početka školovanja.
Pre nego odabere fakultet, budući akademac će morati da sam spozna kojim nivoom znanja engleskog jezika raspolaže. Iako to nije presudan faktor, nemogućnost komunikacije će značajno umanjiti šanse za odlazak. Zato će jedan od testova biti TOEFL, koji će pokazati sposobnost budućih studenata da prate nastavu na engleskom. Milutin, koji je nakon studiranja u Americi, otišao na dalje školovanje u Holandiju, pruža informacije iz prve ruke.
– Moj savet je da se prijavite na najmanje pet univerziteta, što košta oko 100 dolara za svaku prijavu. Ukoliko niste u mogućnosti da platite 500 dolara, možete da pišete fakultetu molbu da vam ne naplate tu uslugu. Jednostavno je, više para, više mogućnosti. Ukoliko se prijavite na jedan ili dva, šanse će vam biti znatno manje. U Americi je takva praksa. Pošaljete svoje prijave na što više obrazovnih ustanova i čekate njihov odgovor.

DOZA REZERVE

Vranjanac Marko Nikolić, student prištinskog Fakulteta za fizičku kulturu sa prosečnom ocenom 9,2, planira da nakon fakulteta nastavi školovanje u Americi.
– Posle fakulteta planiram da u Americi upišem sportsku medicinu. U zavisnosti od ponuda koje ću dobiti nakon studiranja, zavisi da li ću se vratiti u Srbiju – kaže Nikolić.
Međutim, ima i onih koji na odlazak u Ameriku gledaju sa izvesnom dozom rezerve.
– Zanima me dalje školovanje u medicini, jer sam završila Srednju Medicinsku školu u Vranju. Nemam dovoljno informacija o svemu, pa sam zato došla na predavanje. Iako mi deluje primamljivo, dok se ne raspitam dobro o svemu neću donositi odluke – kaže Tamara Arsić.
Veliko interesovanje mladih za predavanje MAC možda najbolje svedoči o tome kako mladi vide svoju perspektivu u Srbiji.


MEDjUNARODNI AKADEMSKI CENTAR
Međunarodni akademski centar (MAC) je domaće udruženje građana koje ima za cilj da obezbedi tačne informacije o akreditovanim visokoškolskim institucijama u SAD, asistenciju domaćim studentima u Americi i pružanje pomoći oko potebnih usmerenja za zapošljavanje nakon završetka studija. Savetnici nude pomoć oko postupaka prijema na univerzitete u SAD, testiranja, pisanja eseja, i pisama preporuke i pronalaženja finansijske pomoći.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar