Preživeo je samo petao



Preživeo je samo petao

Sve se veoma sporo i mučno vraća u normalu, ako će to u dogledno vreme uopšte biti moguće, a po našem osveštanom običaju, počele su i prve čarke oko dodele humanitarne pomoći ojađenim ljudima





Deset dana nakon bujice koja je skoro uništila Trgovište i odnela dva ljudska života, ovu siromašnu i zabačenu opštinu posetio je i ministar policije i potpredsednik Vlade Srbije, Ivica Dačić. Imao je i šta da vidi – poplava je ostavila strašne tragove svuda gde je voda divljala, a ponajviše u ljudskim dušama. Gazi se po tinji dubine dvadesetak centimetara, na sve strane su nanosi, počupano drveće, ostaci srušenih mostova i nasipa, na kućama se jasno vidi beleg dokle je voda doprla, pogdegde i na visini od metar i po. Ispred svih kuća suši se garderoba, posteljina i tepisi sa kojih još kaplje voda, ljudi iznose i bacaju stvari koje je stihija uništila. Sve se veoma sporo i mučno vraća u normalu, ako će to u dogledno vreme uopšte biti moguće, a po našem osveštanom običaju, počele su i prve čarke oko dodele humanitarne pomoći ojađenim ljudima.

STRAH OD ZARAZE

Vremešni Stamenko Mitić, čija je penzija oko 5.000 dinara, vidno uzbuđen i potresen, pokazuje pustoš koju je stihija ostavila za sobom u njegovoj avliji i kući.
– Vidite, na ovom mestu je bio kokošarnik sa 28 kokošaka, i sve mi je to voda odnela zajedno sa kokošarnikom. Samo je ostao jedan petao, nekim čudom je preživeo, eto ga sad gore u kući, čuvamo ga tamo. Bašta, plastenik, rasad, sve mi je uništeno. O šteti na kući da i ne govorim. Sav nameštaj sa donjeg sprata je potpuno neupotrebljiv. Ne, nikakvu pomoć nisam dobio, a prijavio sam se odmah.
-Ja sam – kroz suze priča Milanka Stojković, do čije kuće preko blata može da se dođe samo preko dve daske – dobila dva džakčeta brašna, dva ćebeta, po kilogram šećera i soli i flašu zejtina. A šteta je neprocenjiva; evo, ovde je bio motokultivator, koga sada više nema. Ovde mi je bila živina, a sada ništa od toga nema. Kuća je popucala, evo ovde, vidite kolika je rupa. Bila je ova naša komisija, iz Trgovišta, pogledali su, rekli da će da se vrate, i od tada više nikoga od njih nisam videla. I šta ću sad ja, sama živim, nema ko ni da malo raščisti ovaj lom, strah me od neke zaraze.
Ogromna šteta naneta je pogonu za otkup i preradu pečuraka „Kleka fungi“, jedino izvozno preduzeće u Trgovištu, vlasnika Saše Stošića. Sašin otac, Petrun Stošić, pokazuje razmere tragedije. Osim štete nanete domaćinstvu, pogon je potpuno uništen, pre svega skupi motori koji obezbeđuju neophodan rad pogona, rashladne uređaje, sušaru.
-Bili smo – kaže Saša – najbolje mikropreduzeće u Srbiji 2006. godine, sa svim mogućim međunarodnim sertifikatima o standardima. Ispada da je sve bilo uzalud, jer je stihija uništila najmanje 80 posto pogona, a sezona pečuraka je na pragu. Šta će sada 30 do 50 porodica, koliko radnika moje preduzeće zapošljava? Dolaze žene, plaču, ne znaju gde će, šta će, kako će, a ja ne mogu da im pomognem. Za sada mi niko ništa nije pomogao, a podneo sam zahtev među prvima, da dođe kompetentna komisija. Predsednik ove naše iz Trgovišta mi je konkurent u poslu sa pečurkama, i to rekao bih, nelojalna konkurencija. Došli su, na nekakvom parčetu papira napravili zapisnik, niti su mi dali na uvid, niti kopiju.

DEVET LITARA ZEJTINA

Politika se neizbežno umešala u celu priču, bez obzira na ljudsku nevolju; ojađeni meštani pominju opštinsku komisiju, većinom sastavljenu od članova G 17, ali i izvesnog člana DS. Penzioner, koji je hteo da ostane anoniman, kaže da je dobio litar zejtina, a da je jedan član komisije u zapisniku pored njegovog imena, uz jedinicu dodao i nulu. Dakle, „dobar“ je devet litara. Tvrde da je taj posle viđen kako kod roditelja, na brdo, dokle voda nikako nije mogla da dopre, nosi bisage sa provijantom. Gleda se, kažu, ne ko je koliko oštećen, već ko je u kojoj stranci.
-Nisam zadovoljan radom komisije – kaže Zoran Stanojković – kuća mi je pukla od temelja do noseće grede, ceo donji sprat je potpuno uništen. Bili su, nešto pisali, a nisu mi dali nikakav duplikat, ako nisam zadovoljan njihovim nalazom, na osnovu čega da se žalim? Dele po stranačkoj pripadnosti, odem kod jednoga, on mi kaže – pa, idi kod onoga, ti si njihov glasač, oni neka ti daju. A i taj me, opet, šalje kod trećeg, ovaj kod četvrtog, dok ih sve prođeš, na kraju ostaneš bez ičega. Pomoć se deli noću, većina građana ne zna ni ko deli, ni šta se deli, ni gde.
Direktor OŠ „Branko Radičević“ u Trgovištu, Stojko Davidović, kaže da je reka bukvalno tekla kroz njegovu kuću, umalo, kaže, i njega da odnese. Na tremu su uništene stvari, spremne za bacanje. U kući, haos. Nameštaj je uništen, parket umesto u horizontali, sada je u vertikali. -Bila je komisija, gledala – kaže Davidović – ali, to nisu stručni ljudi. Kopiju zapisnika, kao ni drugi, nisam dobio. Nema čoveka koji nije oštećen, neko manje, neko više, ceo kraj je opustošen. Mi to sami ne možemo da rešimo, pomoć republike je neophodna. Ali, da li je moralo sve ovo da se desi, da bi vlast najzad obratila pažnju i na Trgovište?
Samo dan posle Dačića, Trgovište je posetio i državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen, koji je uručio novčanu pomoć od tri miliona dinara, prikupljenih od prodaje imovine stečene kriminalom.
-Proći će – kaže meštanin, dok gleda gužvu povodom dolaska Dačića – proći će i ovo božje davanje, ova poplava. Ali, da li će i onda da nas posećuju i da nam pomažu, ili ćemo opet da budemo prepušteni samima sebi, kao pre stihije?


MOSTOVI SPAJAJU LjUDE
Ivica Dačić je prilikom posete Trgovištu postavio kamen temeljac za novi most na Kozjodolskoj reci, koji će biti na mestu starog, koga je bujica odnela. Tom prilikom, Dačić je izjavio:
– Od 1. jula, kada sve ovo što zovemo vanredne situacije pređe u ruke MUP-a, odmah ćemo napraviti registar `crnih tačaka` koji će nam pomoći da se u ovakvim i sličnim situacijama brže organizujemo. Ovo što se dogodilo posledica je onoga što zovemo nemar i neodgovornost, i MUP će sve one koji treba da brinu o zaštiti od poplava naterati da profesionalno i odgovorno rade svoj posao“.
Novi most je donacija Građevinskog preduzeća „Tončev gradnja“ iz Surdulice. O tome donator, Novica Tončev, inače predsednik SO Surdulica, kaže:
– Posle posete Trgovištu i apela predsednika Borisa Tadića koji je pozvao sve kompanije da pomognu napaćenom narodu, moja kompanija je odlučila da to u naše ime bude most. Mostovi spajaju ljude, i ja sam pozvao rukovodstvo Trgovišta, koje me obavestilo da imaju gotov i započet projekat mosta. Istog dana moji inženjeri otišli su da se upoznaju sa stanjem, i odmah smo započeli sa radom. Vrednost radova će biti oko pet miliona dinara, a biće završeni u roku od 30 dana.

VOX POPULI
IMA LI NADE ZA TRGOVIŠTE ?

Miroljub Novković (55), nezaposlen:
– Nema nade, lažu narod.
Dragan Ilić (38), nezaposlen:
– Jedino ako Tadić odvoji od svoje plate.
Biljana Petrović (38), nezaposlena:
– Ima nade.
Mile Stojanović (35), nezaposlen:
– Vlast treba da pomogne.
Divna Nikolić (58), nezaposlena:
– Ima, opština će im pomoći.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar