Neka se pripreme svedoci



Neka se pripreme svedoci

Radoslav Mojsilović pred istražnim sudijom ostao pri izjavi datoj policiji u kojoj Tasića označava kao osobu za koju je, pod pretnjama i usled primene sile, morao da obezbeđuje novac sa raznih strana. Tasić i Kostadinović u potpunosti negiraju izvršenje krivičnog dela





Goran Tasić Gokče (38) i njegov pašenog Nenad Kostadinović (35) uhapšeni su 18. maja zbog osnovane sumnje da su počinili krivično delo „iznuda“, precizirala je Policijska uprava Vranje u saopštenju za medije objavljenom prošlog četvrtka (20. maj), dva dana nakon rutinskog hapšenja kod bivšeg bioskopa „Sloboda“, pokraj zgrade gde Tasić stanuje. Dok istraga po zahtevu Višeg tužilaštva odmiče, sasvim je izvesno da je to jedino krivično delo za koje se njih dvojica u ovom trenutku sumnjiče. Time su pala u vodu preuranjena nagađanja da će im biti „nakačeno“ sve i svašta.

SILA I PRETNjA

Od izvora bliskih policiji saznajemo i da su male šanse da Tasić i Kostadinović budu označeni kao članovi organizovane kriminalne grupe. Naime, nije ispunjen zakonski uslov koji predviđa da je „organizovana grupa ona grupa koju čine najmanje tri lica koja su se udružila radi vršenja krivičnih dela“. Nagađanja su nagađanja, a šta su činjenice?
Policija sumnjiči Tasića da je u avgustu i decembru prošle godine, „primenom sile i pretnje“, preko Kostadinovića kao posrednika, naložio poslaniku Nove Srbije iz Vranja, Radoslavu Mojsiloviću „da na svoju štetu, a u ime Tasića zaduži tri miliona dinara“. Cilj je, prema policijskom saopštenju, bio da Tasić vrati neke dugove. Potom je oštećeni Mojsilović, sumnja se, ugovorio da se „tri miliona dinara sa računa dve firme prebace na račun firme Elkab Mestieri, čiji je formalni vlasnik Nenad Kostadinović (a navodno je pravi vlasnik Tasić), i to na ime pozajmice“, što je, navodno, i učinjeno.
Kada je prošlog četvrtka policija ovo saopštila, već je bila otklonjena dilema da li će oni biti pušteni na slobodu ili će ostati u pritvorskoj jedinici Okružnog zatvora. Naime, nakon tzv. policijskog pritvora, istražni sudija Višeg suda u Vranju je uhapšenom „dvojcu“ odredio pritvor do trideset dana, nakon što su u sredu (19. maj) njih dvojica saslušavani do večernjih sati.
Staniša MIHAJLOVIĆ, v.d. predsednika Višeg suda i istražni sudija, kaže da bi iznošenje bilo kakvih detalja u ovoj fazi postupka predstavljalo kršenje zakona.
– Mogu da vam kažem samo da sam saslušao osumnjičene, oštećenog i da sledi saslušanje svedoka i veštaka – najavljuje on.
Tasić i Kostadinović su, nezvanično saznajemo od izvora bliskih istrazi, pred istražnim sudijom u potpunosti negirali izvršenje krivičnog dela koje im se stavlja na teret. Tasić je, navodno, isticao dugogodišnje prijateljske odnose sa Mojsilovićem, a Kostadinović da nema blage veze sa sumnjama koje iznosi policija. Ipak, zakonski razlozi za njihov barem jednomesečni (moguće i kraći, ali i duži) boravak u pritvoru su, saznajemo, moguće uticanje na potencijalne svedoke i težina dela (propisana kazna od preko deset godina zatvora; vidi okvir).
Dan posle policijskog saopštenja, 21. maja, u istrazi je saslušan Radoslav Mojsilović. Njegovo je svedočenje, nezvanično saznajemo u krugovima bliskim pravosuđu, bilo vrlo opširno i moglo bi biti razlog za eventualno proširenje istrage prema osumnjičenima, ili makar prema Tasiću, te potragu za novim dokazima. Mojsilović je, navodno, pred istražnim sudijom potvrdio iznete policijske sumnje protiv Tasića, dok Kostadinovića nije teretio za pretnje i primenu sile radi iznude novca.
U pravosudnim krugovima saznajemo da, u okviru istražnog postupka, sledi saslušanje vlasnika Auto kuće „Kompresor“ AD Beograd, Djorđija Jovićevića, i osobe koja je, navodno, posredovala kod jedne od pozajmica od „Kompresora“ koju je za Tasićev račun, navodno pritisnut pretnjom i primenom sile, isposlovao za vlastiti i život članova porodice uplašeni Mojsilović.
Advokat Dragan NIKOLIĆ, koji je prošlog petka (31. maja) zvanično angažovan kao branilac osumnjičenih Tasića i Kostadinovića, ističe da ovakav slučaj dosad nije imao u svojoj advokatskoj praksi. Dodaje da je, prema njegovom mišljenju, iznuda za koju policija sumnjiči privedene „teoretski neizvodljiva“, te da „ne postoji nijedan svedok koji bi te sumnje mogao da potkrepi“.
– Milion dinara u avgustu ili septembru, odnosno dva miliona dinara u decembru koji su, navodno, iznuđeni, zapravo su uplaćivani preko žiro-računa. Dakle sa računa jedne na račun druge firme, uz odgovarajuće ugovore o asignaciji (vrsta ugovora u obligacionom pravu; nalog za uplatu, p.a.) i pozajmici na period od pet dana – objašnjava Nikolić.
On naglašava da oba slučaja postoje potpisani ugovori.
– Sam ugovor je pravni osnov za prebacivanje, kao i za vraćanje novca na ime pozajmice. Dakle, ovde imamo kompletnu papirologiju, pa nema iznude. Zna se kako se sprovodi iznuda – obično se novac daje u kešu, na ruke, bez svedoka, a kamoli papira – napominje Nikolić.

POZAJMICE I GARANCIJE

Kako novac „Kompresoru“ nije vraćen u roku od pet dana, Jovićević je, kada je video da ga ne može povratiti ni na alternativne načine (ubeđivanje telefonom), tužio „Elkab Mestieri“. Za advokata Nikolića je, međutim, simptomatično da je za vreme navodnog izvršenja krivičnog dela „iznuda“, kao i posle izvršenja, „oštećeni Mojsilović i dalje bio u veoma bliskim i svakidašnjim kontaktima sa Tasićem i Kostadinovićem“.
– Bio je kod Tasića na proslavi rođenja sina u oktobru na Pržaru, dakle mesec nakon prvog slučaja navodne iznude. Takođe je bio i na dočeku Nove godine u Tasićevom stanu, iako je, kaže se, iznuda od dva miliona u drugom navratu bila pre toga, u decembru. Da li je to ponašanje osobe od koje se iznuđuju pare – ukazuje Nikolić.
Dok se ova i ostale sporne stvari u ovom postupku ne razjasne saslušanjem dodatnih svedoka, policija i pravosuđe nastavljaju svoj deo istrage. Koliko čujemo, Privredni kriminal vranjske Policijske uprave ima pune ruke posla. Ispituje se obimna dokumentacija zaplenjena prilikom pretresa firmi „Elkab Mestieri“ i „Strada Mestieri“. Da li možda ti papiri kriju nekakve validne dokaze protiv osumnjičenih? Da li će ih svedoci teretiti? Od odgovora na ova važna pitanja zavisi ishod celog postupka.


PREDLOG ZA UKIDANjE PRITVORA
Advokat Nikolić kaže da je podneo predlog sudu za ukidanje pritvora protiv osumnjičenog Kostadinovića, naglašavajući da ga Mojsilović na saslušanju kod istražnog sudije nije teretio nijednom jedinom reči.
– Mojsilović je kazao da mu Kostadinović nije nikada pretio, niti primenjivao bilo kakvu silu prema njemu, a sila i pretnja su bitni elementi za postojanje krivičnog dela „iznude“. Zato ne vidim razlog da ovaj čovek bude u pritvoru. Ubeđen sam da ni kod Tasića ne postoje čak ni „osnovi sumnje“ za navedeno delo. Imam utisak da se ovime, u stvari, želi prikrivanje nečeg mnogo ozbiljnijeg, tj. da oštećeni, isturanjem u prvi plan Tasića, želi sebe da zaštiti od nekoga – kaže Nikolić.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar