Cera je sam svoj računovođa



Cera je sam svoj računovođa

Kabinet gradonačelnika, Sekretarijat za obrazovanje, kulturu, sport, omladinu i informisanje i Sekretarijat za finansije i privredu nikada nisu videli finansijske izveštaje Književne zajednice, niti su ikada pružali knjigovodstvene usluge ovom udruženju građana





Ovih dana po štampi se mogu videti različita otvorena pisma koja Miroslav Cera Mihailović, urednik Književne zajednice „Borisav Stanković“, revnosno odašilje medijima i u kojima nastavlja sa obmanjivanjem javnosti da, uprkos, kako tvrdi, njegovom transparentnom poslovanju, neki političari i mediji hoće da ga unište. Istovremeno, sve službe Gradske uprave na koje se on u tim pismima poziva, shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja na koji su se pozvale „Vranjske“ , tvrde da nikada nisu vodile računovodstvo ili imale uvid u finansijsko poslovanje ovog udruženja građana.

NEOBAVEŠTENI TEZGAROŠI

Podsećamo, Gradsko veće, na svojoj 50. sednici 26. aprila, jednoglasno nije prihvatilo ni finansijski, ni izveštaj o radu Književne zajednice „Borisav Stanković“ za 2009. godinu, kao ni izveštaj o realizaciji 44. Borine nedelje. Na taj način udruženje građana KZ je skinuto sa budžeta Grada. Mihailoviću se odluka, po kojoj će posle dvadeset godina na morati da sjaše sa budžetskih jasli, i konačno počne nešto i da radi, nije nimalo svidela pa se dao u akciju. U tome ga je podržala grupica pisaca koja je u celu priču uključena od početka, pa su samim tim itekako upućeni ali im odgovara da se prave neobavešteni preteći da će vratiti nagrade, udruženje pisaca iz susednog okruga i jedan književni časopis. Oni zajedno protestuju kod republičkog ministra za kulturu protiv ovog „antikulturnog i anticivilizacijskog čina Gradskog veća Vranja“. Udruženje književnika Srbije (UKS) paralelno se oglašava saopštenjem, koje je potpisao predsednik Srba Ignjatović, nazivajući odluku ovdašnjeg Gradskog veća „cicvarićevskim insinuacijama i njihovim varijacijama, koje na plenumima prete okupacijom Vranja retrogradnim i nakaznim pojavama“. I sve ovo samo zato što Mihailović redovno podnosi finansijske izveštaje, koje niko nije video. Nije nego! Uprkos činjenici da ga je Gradsko veće donelo odluku koju ne može da promeni ni republički ministar za kulturu, jer to nije u domenu njegovih ingerencija, pomenuti plaču i kukaju. A kako i ne bi – ostali su bez dugogodišnje „tezge“. Sada Grad Vranje, kao osnivač i finansijer manifestacije „Borina nedelja“, ima pravo da odredi novog organizatora, nekog od „budžetlija“, a udruženje građana Književna zajednica „Borisav Stanković“ ostaje Mihailoviću i UKS (koje je učestvovalo u osnivanju kako ističe sada obavešteni Ignjatović), pa mogu da se bace na nove aktivnosti, ali ovoga puta sopstvenom trošku. 
Mihailović u međuvremenu na sva zvona oglašava: „Književna zajednica je ne jednom, već uvek kada je bilo koji organ Gradske uprave to od nje zatražio, svu potrebnu dokumentaciju i dostavljala, o čemu postoje i potvrde Pisarnice. Farsa oko režiranja ovog „slučaja“ kulminira činjenicom da Zajednica uopšte i nema sopstvenu finansijsku službu, već tu vrstu usluge njoj pruža Služba za obrazovanje, kulturu, sport, omladinu i informisanje Gradske uprave, tako da njeno poslovanje transparentnije ne može biti. Bilo koji organ grada, bukvalno u svakom trenutku, ima potpuni uvid u svaki dinar i svaku transakciju na njenom računu. Time je ovaj svojevrsni nonsens, ovaj apsolutni paradoks, doveden do apsurda“.
Ali ako koza laže, rog ne laže. Postupajući po Rešenju poverenika za informacije od javnog značaja, gradonačelnik Miroljub Stojčić nam je dostavio kopije završnih računa Književne zajednice „Borisav Stanković“, takozvane bilanse uspeha, za period 2005 – 2009. jer druge papire ne poseduju. Ovi završni računi, međutim, nisu finansijski izveštaji jer u njima nema detaljnih podataka o trošenju novca poreskih obveznika na manifestaciji „Borina nedelja“. Za te podatke Stojčić nas upućuje da se obratimo direktno Književnoj zajednici, gde smo dobili krajnje ciničan i neozbiljan dopis u kome, između ostalog, ponavljaju da Književna zajednica nema sopstvenu službu računovodstva i finansija, već da im tu vrstu usluga pruža Grad Vranje, preciznije Sekretarijat za obrazovanje, kulturu, sport, omladinu i informisanje. Dodaju, da se sva tražena dokumentacija nalazi u pomenutoj službi i da se obratimo njima, što smo i učinili. U kratkom vremenskom roku, a opet postupajući po Rešenju poverenika za informacije od javnog značaja, dostavili su nam dopis koji je potpisala Mirjana Savov, načelnica Sekretarijata. U dopisu stoji da Sekretarijat nikada nije vodio računovodstvo ili knjigovodstvenu dokumentaciju za Književnu zajednicu „Borisav Stanković“. Ovu deletanost je do 2003. godine, pojašnjava Savov, obavljalo Računovodstvo ustanova u kulturi, koje je bilo u sklopu tadašnjeg Odseka za obrazovanje, kulturu, sport i informisanje (oni su, međutim, za KZ uradili takozvani bilans uspeha u koji smo već imali uvid jer smo ga dobili iz kabineta gradonačelnika, a ne finansijski izveštaj prim.aut).

DUGA VOŽNjA

Nakon 2003, novom sistematizacijom poslova Opštinske uprave opštine Vranje, Računovodstvo ustanova kulture pripaja se novoformiranom Sekretarijatu za finansije i privredu opštine Vranje. Na kraju se, na isti način, obraćamo i ovom Sekretarijatu, gde od načelnice Dragice Nastić saznajemo da ni oni nikada nisu radili računovodstvene poslove za Književnu zajednicu, odnosno da sve kopije računa, ugovora i drugih dokumenata kojima se pravdaju sredstva dodeljena iz budžeta Grada, poseduje Miroslav Cera Mihailović.
Preostaje nam da posle ove duge „vožnje“ pred cenjenim čitalaštvom zaključimo da su sve službe gradske uprave na koje se Književna zajednica „Borisav Stanković“ do sada pozivala, demantovale da su ikada radile poslove računovodstva za njih ili imale uvid u njihove finansijske izveštaje. Uprkos tvrdnjama u kojima to negira, sve ukazuje da ovo udruženje građana ipak ima sopstvenu finansijsku službu koju vodi lično Mihailović.
Što se predsednika UKS tiče, on bi mogao da razmisli pre nego što se isprsi i potpiše još neko saopštenje poput onog u kome je „značajan broj časnih i uglednih ljudi, u prvom redu književnika, iskazao principijelno negodovanje zbog stvaranja takve atmosfere i odluka kojima se dovodi u pitanje sve: jedna značajna nagrada, njeni dobitnici, učesnici manifestacija i njeni organizatori“. Jer, zaista, kome posle svega verovati: „novim Ždanovima i „komesarima“ ili ljudima od imena i dela“?

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar