Potraga za blanko odbornicima



Potraga za blanko odbornicima

Dve najvažnije posledice mogu biti ulazak naprednjaka u parlament i slabljenje pozicije SPS ukoliko zaista dodje do prelaska četvoro odbornika NS u G17





Četvoro odbornika Nove Srbije prelazi u G17, radikali ostaju bez odborničke grupe, naprednjaci bez izbora ulaze u Skupštinu, Nenad Stošić Šiza, nekadašnja zvezda DSS-a, ponovo će zasijati u vranjskom parlamentu…
Ovako bi mogao da izgleda samo deo posledica koje će ovde izazvati odluka Ustavnog suda Srbije kojom se institucija blanko ostavki ocenjuje kao neustavna, i kao takva ne može da proizvede nikakve posledice u praksi. Stranke su pomoću blanko ostavki (unapred potpisanih ostavki predatih stranci bez datuma, koji se upisuje po potrebi) kontrolisale svoje odbornike, i mogle da menjaju neposlušne kako im se prohte, pa su to u velikoj meri i radile. Ali, sada ne samo da je sa tom praksom završeno, nego će sve morati da bude vraćeno na staro, u vreme pre aktiviranja blanko ostavki. Tako je odlučio sud, i tu dileme nema, čeka se samo i zvanično objavljivanje u Službenom glasniku te odluke pa da trgovina nesmetano krene. A da će trgovine biti, u to ne treba sumnjati – stranke su ostale bez mogućnosti krute kontrole, a oslobođeni odbornici, sada vlasnici svoje sreće, mogu da menjaju mišljenje od tačke do tačke, i da otvore biro za naplaćivanje svojih usluga, po sistemu ko da više. Na ovu situaciju stranke različito reaguju, ali su svi svesni delikatnosti trenutka – mnoge oči su gladne, mnogi apetiti su neutoljeni, pa po svemu sudeći predstoji burna parlamentarna utakmica koja će u prvim danima biti obeležena značajnim prelaznim rokom. Svi su na meti, i svi, bolno svesni te situacije, okreću donji deo ledja uza zid, zlu ne trebalo.

JAKA OPOZICIJA

Glavni dobitnici čitave priče mogli bi biti vranjski naprednjaci. No, i tu je priča komplikovana. Naime, kada je desetak bivših radikala prešlo u SNS, sa sobom su poneli i svoje mandate. No, tadašnji vranjski Okružni sud mandate je vratio stranci, tako da je sada situacija kompleksna: od 16 mandata, koliko je na izborima osvojila SRS, dva pripada naprednjacima, četiri su nesporno u vlasništvu SRS-a, a ostali su menjali vlasnika, i tek će ih, očigledno, menjati.
Dragan Nikolić, okružni poverenik SNS-a, kao advokat relevantan je da pojasni da su blanko ostavke one koje Skupštini podnosi ovlašćeno lice, a dobrovoljne one koje podnosi sam odbornik. Prema Nikolićevim rečima, odluka USS znači da su blanko ostavke ništavne, te da tako i ne mogu da proizvedu bilo kakvo dejstvo. Dakle, ne radi se tu o nekakvoj retroaktivnosti ili slično, nego je sud rekao – puj pike, ne važi, i sve se mora vratiti na stanje pre upotrebe blanko ostavki.
– Mi smo centrali poslali imena naših odbornika, 10 u Vranju, četiri u Hanu, dva u Bujanovcu i jednog u Preševu, i čekamo preporuku po tom pitanju. Mislim da će se to u čitavoj Srbiji, svih naših 580 mesta, jedinstveno rešavati – objašnjava Nikolić.
Sporan je i njegov lični mandat, jer je Nikolić u ovom sazivu bio šef odborničke grupe Nove Srbije. Samo, on tvrdi da je dobrovoljno vratio mandat stranci, i da nema nameru da ga sada traži nazad. Ali, šta će SNS da radi kada postane, zakonskom voljom, treća po snazi stranka u vranjskom parlamentu?
– Sve je u igri, ali mislim da ćemo biti vrlo jaka opozicija. U principu, nećemo ulaziti u vlast bez izbora. Što se tiče našeg legitimiteta, neka vlast raspiše izbore na svim nivoima, pa ćemo onda videti ko je gde – jasan je Nikolić.
Najveći gubitnik čitave priče verovatno će biti SRS. Predrag Stojković, jedan od četiri potpredsednika vranjskih radikala, čitavu priču o blanko ostavkama smatra kontradiktornom, jer je ona, kako kaže, potpuno obesmislila političku sliku mnogih skupština. Šta će, pita se Stojković, biti sa mandatom ako odbornik, ne daj bože, umre? Hoće li tada mandat da nasledi njegova porodica, ili stranka sa čije je liste, a čiji član više nije?
– U ovom haosu se ništa neće znati. Sad samo treba da se uđe na listu, i sve je tvoje. Ne moraš da imaš program, dovoljan ti je i cilj.
Trenutno, za radikale su sporna samo dva mandata. Imamo nagoveštaje da će se nekoliko bivših odbornika, kada dobiju mandate natrag, vratiti u SRS. Zašto, uostalom, Nikolić ne traži mandat koji je imao dok je bio u NS-u? Ovako, tera ljude da kaljaju obraz, a on svoj čuva – kaže Stojković.

AKO KRENE TRGOVINA

Tako opozicija, koja će, na ovaj ili onaj način, ipak ostati slaba, nedovoljno brojna za bilo koji ozbiljan skupštinski potez. Ali, šta će činiti vlast? Prema nekim informacijama, njima se već kruni, ili bar restrukturira vladajuća većina, jer polovina odborničke grupe NS-a, po nekim nepotvrdjenim informacijama, prelazi u G17 plus.(vidi okvir).
No, bez obzira na takvu situaciju, u DS-u, najvećoj vranjskoj odborničkoj grupi, tvrde da nemaju problema sa odbornicima, pa tako za njih odluka o blanko ostavkama na lokalu nema mnogo značaja.
– Vodili smo računa koga biramo, pa nam neka posebna vrsta kontrole sada nije potrebna. U DS-u zato, verujem, neće biti nikakvih talasanja. Sa ostalima, da vidimo, sada se trenutno ništa ne događa – kaže Miroslav Nešić, šef odborničke grupe DS-a u lokalnom parlamentu.
No, demokrate su do sada promenile više od polovine odbornika u Skupštini, pa nije nemoguće da se neko ponovo javi za reč. Ako sme, naravno.
I u SPS-u tvrde da za sada nemaju problema, jer su „u pripremi zamenili pojedine odbornike, i u sadašnje imaju puno poverenje“.
– Ipak, preduzeli smo određene korake da obezbedimo njihovu vernost. Spremni smo i ako druge stranke krenu u razbijanje naše odborničke grupe. Samo, to neće biti dobro, pre svega za one koji hoće na mala vrata da uđu u skupštinu – objašanjava potpredsednik GO SPS Branimir Stojančić.
Prema njegovim rečima, na dva odbornika SPS vršeni su pritisci oko promene stranačkih boja, „ali je to amortizovano“.
– Ne bih preporučio našim odbornicima da ulaze u neke dilove, jer to može biti bolno. Ako krene trgovina, mi smo spremni da u jednom času maksimalno stabilizujemo skupštinsku većinu – ipak je, za svaki slučaj, Stojančić direktan.
Ovde se, posle svega, zaista otvara priča o haosu. Na ovo siromaštvo, neko bi za stotinak hiljada evra mogao da kupi i do 40 odbornika, i tako osvoji kompletnu vlast u skupštini. A posle, glasačka mašina može sve. No, dok se to ne desi, prekompozicija lokalnog parlamenta gotovo je izvesna. Sve sada zavisi od dobre volje odbornika, ali i sposobnosti stranaka da ih na neki način drže pod kontrolom. Veće partije imaće malu prednost, jer mogu i da podnesu osipanje od desetak odsto. Kod ostalih, odlazak samo jednog dizača ruke može značiti totalno rasulo. U očekivanju raspleta, valja primetiti da je politička svest ovdašnjih odbornika zaista svedena na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba, pa mogu, sutra ako ne danas, biti lak plen političkih mešetara. Glasače, naravno, niko ništa ne pita, kao što ih ni do sada nije pitao – većina se ne menja, ma koje partije je činile.


BLANKO EKSPERTI
Kao bomba odjeknula je vest da je pola odborničke grupe Nove Srbije spremno da u tek otvorenom prelaznom roku pojača odborničku grupu G17 plus u gradskom parlamentu. Prema tim navodima, predsednik OO NS u Vranjskoj banji Svetislav Stošić, njegov zamenik, dr Aleksandar Joksić i još dva odbornika NS-a prelaze u G17 iz sasvim prozaičnih razloga. Naime, jednoj odbornici NS-a obećano je, priča se, zaposlenje sina u Medicinskom centru, a G17 je našla način kako da zadrži Dom zdravlja pod svojom kontolom. Ako Joksić treba da bude direktor te ustanove posle njenog odvajanja od Zdravstvenog centra, neka bude, ali ne kao novosrbijanac, nego kao ekspert. Naravno, demanti ove priče stigao je sa svih strana.
– Svašta se priča, ali u tome nema ni trunke istine. Nemam nameru da bilo gde prelazim, a nemam informaciju ni da je na to spreman neko drugi iz Banje – kaže doktor Stošić.
Ni Zoran Antić, prvi socijalistički operativac, nije bio rečitiji, odbijajući da komentariše ovu vest „jer o tome ne zna ništa“. Ipak, priča se da SPS ima plan – ako G17 počne da kupuje Novu Srbiju, i tako slabi poziciju socijalista, onda će SPS krenuti u kupovinu odbornika G17! Pa, ko više izdrži.

ŠIZA SE VRAĆA
I u DSS-u su spremni da ispoštuju odluku suda, ma kakva ona bila. Šef lokalnog odbra te stranke Dejan Stanojević kaže da je većina odbornika u njegovoj odborničkoj grupi zamenjena, ali da su to učinili dobrovoljno, i da ih na takav potez niko nije terao.
– Naša odbornička grupa sada je kao porodica, i nemamo nikakve probleme – kaže Stanojević.
Nema ih, ali će ih svakako biti, jer je Nenad Stošić Šiza, nekadašnji predsednik Skupštine, u ime DSS-a, podneo zahtev da mu se vrati mandat. Priča se da je Stošić podneo ostavku na mesto potpredsednika odbora, a da je Denzi lično u skupštinu predao Šizinu blanko ostavku. Kako sad dalje?
– Kako bude za sve, tako će biti i za njega. Ali, on svakako neće pripadati odborničkoj grupi DSS-a, bilo kako da se stvari razvijaju – jasan je Stanojević.
Nekada njegov parnjak, a sada ljut protivnik, Nenad Stošić potvrdio je da je predao zahtev da mu se vrati mandat, i da ima nameru da se vrati u odborničke klupe.
– Iako sam još uvek član DSS-a, imam poziv iz dve stranke da im se priključim. Ipak, ništa po tom pitanju nisam odlučio. Možda ostanem nezavisan. Ono što mogu da obećam, to je da će skupština biti mnogo zanimljivija – kaže Stošić.
Poznat kao oštar polemičar, Stošić ipak ima teško breme na leđima – kada je ostao bez posla u „Dunav osiguranju“, sadašnja vrhuška zaposlila ga je u „Komradu“. Može li sada da mu se traži kontra usluga?
– Ja sam i devedesetih bio opozicionar, i radio u državnoj firmi, pa me to nije sprečavalo u političkom delovanju – kaže Stošić.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar