Vezana trgovina



Vezana trgovina

Razgovore sa švedskim investitorom navodno vodi Vlada Srbije koja ovoj kompaniji, prema medijskim spekulacijama, nudi zemljište u zamenu za kupovinu manjinskog paketa akcija Simpa





Švedska „Ikea“ je zainteresovana za manjinski paket akcija „Simpa“, a tenderska prodaja se može se očekivati tek na jesen, u najboljem slučaju. Tako glasi novinska vest, kojom je ponovo podgrejana priča o okončanju procesa privatizacije vranjske fabrike nameštaja, u kojoj se po ko zna koji put kao glavni akter pominje „Ikea“. No, kao i u nekoliko navrata do sada, ni ovoga puta nema ozbiljnih dokaza da će se tako nešto zaista i dogoditi.

PODIZANjE TEMPERATURE

Prema Zakonu o privatizaciji iz 2001, prodaja državnog (inače manjinskog) paketa akcija u „Simpu“ trebalo je da bude okončana 2008, ali je odlukom vlasti prolongirana na 2009, kada je trebalo da bude makar započeta. Onda je u nekom kabinetu, verovatno u iznudici, zbog nedostatka moćnih investitora, odlučeno da se čitava stvar odloži za prvi kvartal 2010. Tender, međutim, nije raspisan ni u prvih nekoliko meseci ove godine, a umesto toga u medijima su osvanuli izveštaji prema kojima bi to trebalo da se dogodi na jesen.
Svoj doprinos podizanju temperature ovih dana dao je i Dragan Tomić. Kako prenose prestonički mediji, on je rekao da će privatizacija „Simpa“ ići „po modelu koji su radile svetske korporacije i koji nije viđen i zabeležen na prostorima nekadašnje SFRJ“.
– To praktično znači da će „Simpo“, sa svojim izuzetnim brendom, uskoro zajedno sa poznatom svetskom korporacijom investirati u izgradnju savremenih fabrika na jugu Srbije i na taj način izvršiti privatizaciju – rekao je Tomić.
Prema medijskim spekulacijama, razgovore sa švedskim investitorom najpre je vodilo rukovodstvo „Simpa“, a onda je sve prepušteno Vladi Srbije, uz preporuku modela prodaje kapitala vranjske fabrike koji bi trebalo zastupati. U medijima se takođe navodi i to da je „Ikea“ kupovinu manjinskog paketa akcija „Simpa“ uslovila dobijanjem zemljišta koje odavno traži za izgradnju svog prodajnog objekta.
Na pitanja „Vranjskih“, međutim, kakav model je na stolu, šta traži „Ikea“ i kako teku pregovori, odgovori nisu stigli ni iz Vlade, a ni iz „Simpa“.

PROBNI BALONI

Ipak, stvar je prilično jasna. Da li ste u poslednjih nekoliko godina iz usta lokalnih funkcionera čuli da pregovaraju sa „Ikeom“ oko zemljišta? Da su Šveđani pokazali takvu nameru, makar i u tragovima, o tome bi svi lokalni mediji trubili nadugačko i naširoko.
Ekonomski analitičar Miša Brkić za „Vranjske“ objašnjava šta se zapravo zbiva u pregovorima koje vodi Vlada sa „Ikeom“, nazivajući čitavu stvar „vezanom trgovinom“.
On navodi da je švedski investitor zainteresovan za izgradnju trgovačkih centara i da ne žuri zato što želi da dobije nižu cenu za zemljište, te da je to legitiman interes svake kompanije. Prema njegovom mišljenju, i Vlada i „Ikea“ „tvrde pazar“, i u tome nema ničeg neobičnog.
– Generalno govoreći, „Ikea“ je toliko velika da bi mogla da kupi četiri „Simpa“ bez ikakvih problema ako je zainteresovana, ali ta kompanija ne posluje tako. Njen model je da upošljava lokalne fabrike, što je globalni trend. Velike multinacionalke se oslobađaju proizvodnje, a bave se kreacijom i distribucijom. „Ikea“ je kompanija koja osmišljava dizajn i ima distribuciju svuda u svetu, a lokalci su ti koji proizvode. Ne vidim zašto bi oni menjali svoju poslovnu filozofiju koja traje toliko decenija, ali razumem želju Vlade koja pokušava da uvuče veliku kompaniju kao što je „Ikea“ u to da kupi fabriku u Srbiju, a da joj zauzvrat da plac u okolini Beograda za izgradnju hipermarketa – kaže Brkić.
Da je sve na vrlo dugačkom štapu, potvrđuju i informacije zvaničnih institucija, nadležnih za sprovođenje tenderskog postupka prodaje državnog kapitala u „Simpu“. Naime, država je pre godinu dana propisala uslove za potencijalnog kupca (proizvođač nameštaja najmanje pet godina, prihod u 2008. najmanje 100 miliona evra, investicije najmanje 20 miliona evra, socijalni program…). ali iz Agencije za privatizaciju kažu da se niko još nije javio, te da oni ne učestvuju u pregovorima pre podnošenja zvanične ponude.


Milena Vujičić, PR menadžer „Ikee“
FOKUS – KUPOVINA ZEMLjIŠTA

Jedna od adresa za dešifrovanje onoga što se zbiva svakako je potencijalni švedski investitor. U odgovorima na pitanja „Vranjskih“, iz ove kompanije kažu da saradnja sa „Simpom“ postoji, i to u proizvodnji namešta za robne kuće „Ikea“ u Rusiji i drugim zemljama.
– Dobili smo informacije o provatizacionom procesu u „Simpu“, ali je fokus kompanije „Ikea“ kupovina zemljišta i podsticanje povećanja proizvodnje lokalnih dobavljača iz Srbije – stoji u odgovoru koji je poslala PR menadžer „Ikea“ Milena Vujičić.
Ima tu, međutim, još nešto. „Ikea“ se više od tri godine pominje kao mogući kupac „Simpa“, ali i kao investitor na drugim lokacijama (prodajni objekti nameštaja u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Čačku, pa onda proizvodni pogon u Loznici…). Ništa od svega toga, međutim, do sada nije realizovano.
– Globalna praksa kompanije je da na tržište jedne zemlje uđe zajedno sa robnom kućom i šoping centrom. „Ikea“ je zainteresovana za razvoj poslovanja na više lokacija u Srbiji, ali pre nego što se odlučimo za konkretne lokacije, neophodno je sprovesti opsežna istraživanja tržišta, obaviti potrebne pregovore sa lokalnim vlastima i dobiti sve neophodne dozvole za green field investicije, što zahteva duže vremensko razdoblje – navodi se u odgovorima PR menadžera „Ikee“ Milene Vujičić.


GLAS NARODA
DA LI ĆE IKEA KUPITI SIMPO?

Djorđe Tomić (60), penzioner:
-Ne znam, ali je vrlo moguće da se privatizuje.
Dragiša Spasić (80), penzioner:
-Moguće je.
Miodrag Ristić (54), penzioner:
-Nisam upućen.
Slobodan Dimitrijević (85), penzioner:
-Neće IKEA da ga kupi. Simpo pripada Tomiću i svakome ko je na vlasti.
Antonije Kocić (18), učenik:
-Postoji mogućnost.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar