U ime oca, sina i svetoga Voje i Borisa



U ime oca, sina i svetoga Voje i Borisa

Ovaj sveti dan za pravoslavne srpske demokrate prošao je u izobilju, dobrom raspoloženju i medjusobnom prožimanju





Neupućeni koji su se 6. maja našli u BID zoni, u centru grada, rekli bi da se politička Srbija opet ujedinila protiv vekovnog zlotvora i uzurpatora, a onda čvrstim korakom krenula putem progresa. Međutim, nije se desilo ni jedno ni drugo, već su rukovodstva DS-a i DSS-a, zajedno sa svojim članovima i gostima, slavili Djurđevdan, dan pogubljenja svetog Georgija, koje se po starom kalendaru desilo 23. aprila 303. godine.
Zakopane ratne sekire, ili dobro sakrivene ispod uredno ispeglanih odela i izglancanih cipela, odavale su utisak harmonije između brojnih političkih protivnika i njihovih pobornika. Iako je koškanje krenulo još u božjoj kući, odnosno, crkvi, ovaj sveti dan za pravoslavne srpske demokrate prošao je u izobilju i dobrom raspoloženju.

VEZA GOSPODNjA

Sveže obrijani i ispeglani sadašnji i bivši gradski oci sretoše se na liturgiji u Gradskoj crkvi, oko 10 sati, ujutru i „uđoše u zajednicu sa carstvom Božijim“. Običan svet prisutan na crkvenoj službi u isto vreme, imao je priliku da gleda nenamerno – simboličan raspored stranaka u crkvenim prostorijama. Čelnici DS-a, kao glavnina vladajuće koalicije, zauzimaju mesto ispred oltara, a deesesovci ostadoše bliže vratima. Bogobojažljive poglede u freske iscrtane po zidovima prekinu jedno dugačko „amin“, nakon čega se prisutni počeše krstiti, sve gledajući u službeno lice kome je praznična liturgija okupila više ovaca, no što je to slučaj drugih dana.
Nebrzo potom, došao je red da se u ime DS-a lomi pogača u prisustvu sveštenika. Svako je uhvatio svoj deo kolača i počeo da radi svoj posao. Nakon obreda Stamenković, Andonov, Janković, Trajković i Nešić čestitaše jedni drugima, pozdraviše se sa sveštenim licem i, bez ikakvih zadržavanja, u pratnji dvojice omladinaca (koji ostadoše praznih šaka) napustiše crkvu držeći svoje delove pogače.
Za to vreme su Stanojević i ostali ovdašnji legalisti čekali na red. Ne verujući šta se događa, predsednik GO DSS preuzima inicijativu žaleći se da su njihovi politički oponenti našli vezu kod sveštenika, a samim tim i Boga.
– Jeste li videli šta se desilo, došli smo pre njih, a oni odlaze pre nas. Dok mi ovde čekamo, oni isekoše kolač i odoše. E, pa ne mogu da verujem da su i tu našli vezu, kod sveštenika. Ma, kod Boga, precizan je prvi čovek GO DSS, Dejan Stanojević.
Sa vrha DS-a negiraju bilo kakvo nepoštovanje crkvenih protokola. Goran Stefanović, predsednik Gradskog odbora i narodni poslanik ove stranke, tvrdi da su bili pozvani od strane sveštenstva da izvrše obred.
– Sve je bilo po protoklu. Sveštenici su nas pozvali da sa Udruženjem potomaka sečemo kolač. Neću da na dan slave komentarišem njihove uobičajeno provokativne opaske, rekao je Stefanović.
Dok su i poslednji prisutni DS-ovci zadovoljno napuštali crkvu, Koštuničine snage ostadoše, kako Stanojević kaže „sa ljudima da seku kolač“.
– Eto, oni odoše, a mi ostadosmo. Kod nas nema urgencija, dodao je Stanojević.
Nakon što su i opozicioni čelnici isekli slavski kolač, uputili su se ka prostorijama svoje stranke na pripremu za doček gostiju.
Zbog male prostorije u kome je sedište Demokratske stranke Srbije, većina gostiju je bila rasuta ispred. Skoro 200 ljudi došlo je da oda počast Djurđevdanu i DSS-u. Od gostiju su, pored pristalica te političke struje, bili prisutni i predstavnici ostalih stranaka, osim G 17, koji su čestitali slavu samo DS-u. U DSS-u su počeli da dočekuju goste oko sedam sati, da bi se sve završilo sat i po kasnije. A resorni svetac je u DS-u slavljen do dva sata posle ponoći.
Pored svečano istaknutnih tamno plavih zastava sa inicijalima stranke i ikone sveca, na trpezi DSS-a našle su se razne grickalice, uglavnom gazirani sokovi domaće proizvodnje, nekoliko flaša crnog i belog vina i na nekoliko ovala servirano je pečenje. Od hrane su dominirali ćevapi, što je bio slučaj i u DS-u.
Iako bi se po broju gostiju i paleti hrane i pića zaključilo da se u Demokratskoj stranci Srbije nešto skromnije proslavio ovaj dan, Predrag Savić portparol te stranke kaže da je sve bilo izvedeno na tradicionalan način.
– U duhu srpske tradicije DSS slavi Djurđevdan. A srpska tradicija je deo evropske tradicije, istakao je Savić.

MEŠANO MESO

U Demokratskoj stranci su se gosti nalazili ispred i u svim prostorijama stranke, grupišući se po godinama i stranačkoj hijerarhiji. Preduzimljiv duh organizatora postavio je sto ispred vrata stranke da bi se i gosti za koje nije bilo mesta mogli poslužiti. Dok su se mešale note novokomponovanih hitova sa primesama domaćeg roka i zabavne muzike čelnici ove stranke su se u nonšalantno raskopčanim košuljama pozdravljali sa gostima koji su stalno pristizali. Od gostiju su se našli razni dobor stojeći privatnici, mladi članovi i članice, pripadnici drugih stranaka bez SRS i omladine DSS-a. Smešteni u posebnoj prostoriji, menadžment stranke i raznih javnih preduzeća koji čine sam vrh DS-a, udobno su sedeli i vodili neformalne političke razgovore sa kolegama iz drugih stranaka.
Na stolovima je bilo raspoređen čitav set žestokog alkoholnog i bezalkoholnog pića. Prisutni su bili u prilici da konzumiraju nekoliko vrsta viskija, viljamovku, crnogorsku lozu, crno i belo vino, pivo u limenkama, mešajući sa raznim sitnim posluženjem u vidu ćevapa, vešalica, kobasica, pica, kiflica, gibanice, sitnih kolača i jedne velike torte u stranačkim bojama.
Veliki bio broj mladih koji su bili prisutni na slavi sedeli su pored izloga i njihali se u ritmu promenljivog raspoloženja di džeja koji je prostorijom širio muziku Lejdi Gage, Madone, grupe Blek ajd pis, Bajage, OK benda, tragično preminule Ksenije Pajčin i raznih hitova Grand produkcije.
I tako sve do oko dva posle ponoći, kada se rabovi božji lagano razidjoše kako i dolikuje demokratama – mirno i dostojanstveno.
Ako ima Boga, mora da je te večeri bio zadovoljan.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar