Tužilaštvo ispituje slučaj



Tužilaštvo ispituje slučaj

Više tužilaštvo dalo je nalog Osnovnom tužilaštvu da ispita navode iz teksta objavljenog u prošlom broju naših novina. Podsetimo, gradonačelnik je na ime dnevnica za putovanje u Tursku septembra prošle godine, iz gradskog budžeta dobio 300 evra više nego što je propisano





Miroljub Stojčić je odgovoran čovek, svo njegovo pregalaštvo je u interesu građana, uskoro ćemo se sladiti plodovima gradonačelnikovog putovanja u Tursku, a druge ustanove i institucije troše mnogo više nego što je on potrošio na Bosforu. Zoran Antić, gensek vranjskih socijalista kaže da redovno čita naše novine, ali je zbog gužve stigao da samo ovlaš prelista poslednji broj u kome smo otkrili da je Stojčić, njegov partijski drug, na ime dnevnica za putovanje u Instambul i Jedrene septembra prošle godine, podigao iz gradskog budžeta 300 evra više nego što mu zakonski pripada, a da nevolja bude veća taj novac je opravdao hotelskim računima, iako su troškove kompletne ekspedicije privredne delegacije južne Srbije platili turski domaćini i Regionalna privredna komora Leskovac (RPKL), organizator putovanja.

CILjANO I PRORAČUNATO

Međutim, za Razliku od Antića, tekst su veoma pažljivo pročitali u vranjskom Višem tužilaštvu pa su, kako nam je tamo rečeno, dali nalog Osnovnom tužilaštvu da ispita navode iz teksta (vidi Vranjske 689; Žute dunje iz Stambola) i utvrdi da li je Stojčić učinio krivično delo zloupotrebe službenog položaja. Antić, naravno, misli da oko gradonačelnikovih dnevnica ništa nije sporno, a njegove tvrdnje sa početka teksta zapravo su odgovor na naše pitanje o dnevnicama, postavljeno na Otvorenom danu Socijalističke partije Srbije u utorak 11. maja, kome je kao specijalni gost prisustvovao i Branko Ružić, predsednik Izvršnog odbora Glavnog odbora SPS.
– Nisam direktno upoznat sa temom Stojčićevih dnevnica, nisam stigao da pročitam poslednji broj „Vranjskih“. Svako njegovo putovanje je ciljano i proračunato, sa povratnim informacijama. Grad Vranje pravi mnogo veće troškove nego što je jedan putni nalog gradonačelnika, koji je inače opravdan – rekao je Antić.
Na delu je, dakle, klasična zamena teza: šta je bednih 300 evra spram blagodeti koje nas čekaju.
Podsetimo, za službeni put u Tursku septembra 2009. gradonačelnik je, na teret Gradske uprave, za četiri i po dnevnice dobio 53.903 dinara, što je za oko 30.000 dinara više nego što je propisano. Pre nego se 14. septembra 2009. otisnuo na put, uzeo je akontaciju od 95.000 dinara, a u njegovom kabinetu i računovodstvenoj službi tvrde da je od tog novca potrošio 53.903 dinara, te da je u gradsku kasu vratio 41.097 dinara. Međutim, Miroljub Stojčić je dobio 28.118 dinara (septembra 2009. to je bio oko 300 evra) više nego što propisuje Uredba o izdacima za službena putovanja i selidbe u inostranstvo državnih činovnika.
Prema ovoj uredbi kojom se, kako kažu u Gradskoj upravi, i oni rukovode, za Tursku je predviđena dnevnica od 88,5 američkih dolara, što je septembra prošle godine iznosilo oko 5.700 dinara, pa je Stojčić na ime četiri i po dnevnice dobio 25.785 dinara, ali i 298 evra (28.118 dinara) pride. Ovaj novac je u Stojčićevom putnom nalogu za Tursku, koji smo dobili posredstvom Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zaveden pod stavkom „ostalo“. Tako je gradonačelnik pod šifrom „091 6893″ dobio 240 evra, a pod šifrom „08 092″ još 58 evra. Na pitanje šta predstavljaju ove šifre i na osnovu čega je Stojčić preko regularnih dnevnica dobio još skoro 300 evra, u računovodstvenoj službi nam je rečeno da se „ radi o hotelskim računima“.
Međutim, Goran Jović, direktor Regionalne privredne komore Leskovac (RPKL), koja je organizovala putovanje privredne delegacije Jablaničkog i Pčinjskog okruga u Istambul i Jedrene, odnosno posetu privrednim komorama tih gradova, rekao je za naše novine da je avionski prevoz do Turske za celu delegaciju iz južne Srbije platila RPKL, dok su ostale troškove (hotelski smeštaj, hrana i ostalo) platili većim delom turski domaćini:
– Naša komora platila je put do Turske, a troškove smeštaja snosile su komore Istambula i Jedrena, dok je RPKL učestvovala malim delom u tim troškovima – rekao je Jović.
Predstavnik RPKL u Vranju saopštio je na Otvorenom danu SPS da će u toku nedelje (najverovatnije u četvrtak) ovde doći njegov pretpostavljeni Goran Jović i da će, gde drugde nego na pravdoljubivoj RTV Vranje, otkloniti sve misterije oko gradonačelnikove turske odiseje. Ali, Jović je već rekao to što je rekao i biće zanimljivo čuti šta će novo imati da kaže povodom povodom putovanja u Tursku, osim ordinarnih teza o privrednim uspesima. Na drugoj strani, vranjski političari saglasni su svako, ukoliko se ustanovi da je prekršio zakon, za to treba i da odgovara. Narodni poslanik Goran Stefanović, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke, koalicionog partnera Stojčićevih socijalista, kaže da ne zna detalje oko gradonačelnikovih turskih dnevnica, ali dodaje:
– Ukoliko se utvrdi da mu je kompletno putovanje plaćeno, a on podigao dnevnice za hotelski smeštaj, onda tu postoje elementi krivičnog dela. Ali, sve to treba i dokazati – kaže Stefanović, inače advokat po profesiji.
– Dobro je – nastavlja on – što postoje mediji koji istražuju ovakve teme, a posledica ovakvih informacija trebalo bi da bude angažovanje nadležnih organa.

KO SE POSLEDNjI SMEJE

Svačija odgovornost treba da se ispita, pa i gradonačelnikova, kaže za Vranjske Dejan Stanojević, predsednik vranjskog odbora DSS, koja je do leta 2008. sa socijalistima činila vladajuću koaliciju.
– Ukoliko se utvrdi da je gradonačelnik prekršio zakon, treba da odgovara – kaže Stanojević.
Predrag Stojković, odbornik Srpske radikalne stranke, deli mišljenje prethodne dvojice sagovornika. Prema njegovim rečima, niko u zvaničnim institucijama ne zna gde lokalni funkcioneri odsedaju kada idu na putovanja, ko ta putovanja plaća i koji su njihovi rezultati:
– Očigledno je da od putovanja funkcionera u inostranstvo nema nikakve koristi. Odbornike niko ne obaveštava o rezultatima putovanja, kao ni o tome koliko sve to košta – kaže Stojković.
Gradonačlniku smo još pre desetak dana poslali pitanja u vezi ovog slučaja, ali nas on, po običaju, nije udostojio odgovora. U njegovom kabinetu nam je rečeno da odgovore i ne očekujemo, obzirom na Stojčićevu prezauzetost. On je, navodno, u krugu saradnika, onako ironično, raširio ruke i uz smešak rekao nešto u stilu „eto, možda sam malo više potrošio“, iz čega se može zaključiti da čitavu priču ne shvata ozbiljno. Izgleda da je propustio lekciju o narodnim poslovicama iz osnovne škole.


ZLOUPOTREBA SLUŽBENOG POLOŽAJA
Nekoliko advokata i pravnika sa kojima smo razgovarali, tvrde da se u priči oko Stojčićevih turskih dnevnica radi o klasičnoj zloupotrebi službenog položaja. Prema rečima naših sagovornika, tužilaštvo bi trebalo da sprovede istragu, proveri navode našeg teksta i ispita sve okolnosti vezane za ovaj slučaj. Inače, u članu 359. Krivičnog zakona Republike Srbije predviđeno je krivično delo pod nazivom „Zloupotreba službenog položaja“, koje se sastoji u iskorišćavanju svog službenog položaja ili ovlašćenja, u prekoračenju granica svog službenog ovlašćenja ili u nevršenju svoje službene dužnosti čime se, između ostalog, sebi ili drugom pribavi kakva korist. Pravnici kažu da se ovo delo, u okviru krivičnih dela protiv službene dužnosti, po svom značaju, prirodi, karakteristikama i posledicama izdvaja kao poseban, specifičan oblik korupcije. Naime, službena i odgovorna lica su dužna da u vršenju svojih ovlašćenja, službene dužnosti ili javne službe postupaju zakonito i u skladu sa ciljevima i interesima službe koju vrše. Za osnovno krivično delo ove vrste je propisana kazna zatvora u trajanju od šest meseci do pet godina. Pored ili umesto u zakoniku propisane kazne zatvora, učiniocu ovog krivičnog dela sud u konkretnom slučaju može da izrekne i jednu od sledećih krivičnih sankcija: novčanu kaznu u iznosu od 10.000 do 10 miliona; dve mere bezbednosti i to zabranu vršenja poziva, delatnosti i dužnosti.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar