Samo ne ja



Samo ne ja

Od 1. aprila niko ovde nema pravo na više funkcija, nego, kako to vole da kažu komunisti, mora biti „deakumuliran“. Samo, ta deakumulacija ide nešto sporo i traljavo





Ovih dana funkcionerima po Vranju stižu pisma iz Agencije za borbu protiv korupcije, u kojima im se objašnjava u kakvom su sukobu interesa i šta im po tom pitanju valja činiti. No, iako je 1. april ove godine bio zakonski rok da se funkcioneri opredele koju će od funkcija obavljati, u slučaju da su do sada obavljali više njih, u vranjskoj stvarnosti se malo toga promenilo. Za sada se priča završava na nekoliko odborničkih ostavka i povlačenja iz upravnih odbora gradskih firmi. Ali, Agencija je nemilosrdna, pa se od svih traži da svoj položaj prilagode zakonskim mogućnostima. A problema ima u izobilju (vidi ovir).

STIŽU UPOZORENjA

Predsednik Skupštine grada Slobodan Stamenković kaže da su svi funkcioneri morali da pismeno odgovaraju na upitnike Agencije za sprečavanje korupcije i Agencije za rešavanje o sukobu interesa. Prijavljivali su sve, od broja funkcija koje obavljaju, do imovinskog stanja u kome se nalaze pri stupanju na neki položaj.
– Ispunjavali smo upitnike, odgovarali u skladu sa zakonom, i imamo po tom pitanju punu moralnu i materijalnu odgovornost. Zakon je vrlo jasan – 1. april bio je poslednji rok da se nosioci više funkcija odluče za jednu od njih. Za lokal je jasno definisano da onaj ko se nalazi na rukovodećem mestu u javnom preduzeću ne može da bude odbornik, jer bi tako glasao sam za sebe – objašnjava Stamenković.
Prema njegovim rečima, „ovih dana“ iz Agencija su pojedinim funkcionerima stigla i određena upozorenja povodom sukoba interesa, ali je čitava stav još uvek u povoju. Što se demokrata tiče, ostavku na mesto predsednika UO Centra za socijalni rad podneo je Goran Stanojević, Goran Arsić je, da bi ostao na čelu UO Apoteke podneo ostavku na mesto odbornika, dok je Valerija Ristevska napustila UO RTV Vranja.
– Vranjska skupština usvojila je zaključak da su svi koji se nalaze u potencijalnom sukobu interesa dužni da o tome zatraže pismeno mišljenje Agencije, i da se po njemu ponašaju. Ja, kao predsednik Skupštine, nemam zakonsku obavezu da postupam po tom pitanju – kaže Stamenković.
Ali, demokrate su još mladi vladaoci, i pred njima je tek vreme akumulacije funkcija. U glavnom problemu sa sukobom interesa nalaze se, očekivano, socijalisti. Njihovi členi ljudi, gotovo svi odreda, zauzimaju po nekoliko funkcija, a prednjači Zoran Antić, koji pak tvrdi da ima i pismeno rešenje Agencije da se ne nalazi u sukobu interesa. Čak i da je on u pravu, ostaju mnogo imena socijalističkih prvaka koja će morati da se odrede prema svom položaju, i, što je najvažnije, naprave mesta za neke nove ljude.
Portparol stranke Branimir Stojančić kaže da SPS ima i sopstveni zaključak po kome niko ne može da bude na više funkcija, nego mora da se „deakumulira“.
– Tražićemo od lokalnog Saveta za primenu etičkog kodeksa da ispita sve funkcije naših članova, kao i da li su postupili po dopisu Agencije, na šta su bili obavezni. Svako od naših, za koga se sumnja da je u sukobu interesa, moraće da se odrekne neke od funkcija – tvrdi Stojančić.

OSTAVKA, PA MIŠLjENjE

Prema njegovim rečima, ovde nema ništa sporno, čak i kada se radi o najvažnijim kadrovima stranke, kao što su predsednici Okružnog i Opštinskog odbora Negovan Stanković i Dragan Ilić.
– Nije sigurno da su oni u sukobu interesa. Ako jesu, ostaće bez jedne od funkcija – jasan je Stojančić.
I sam ovakav stav predstavlja kršenje zakona, jer je poslednji rok za „deakumulaciju“ bio 1. april. Stav je jasan – podnesi ostavku pa traži mišljenje, ali je za ovdašnje prvake, očigledno, bio suviše radikalan.
I manje stranke vladajuće koalicije, jer opozicija je u velikoj meri pošteđena pošasti ne samo duplih, nego bilo kojih funkcija, muku muče sa njihovom akumulacijom. Recimo, šef G17 Uroš Trajković upravlja ne samo strankom, nego i Medicinskim centrom, a uz to je još i odbornik.
Sam Trajković svestan je da može biti u sukobu interesa, kaže da je tim povodom konsultovao pravnu službu svoje stranke, iz koje mu je poručeno da ima različitih tumačenja, te da će svaki poseban slučaj dobiti pismeno mišljenje Agencije.
– Do sada nismo dobili ni jedan zahtev iz Agencije koji se tiče nekog od naših ljudi. Ako ga bude, mi ćemo to svakako ispoštovati, kako smo i do sada činili – kratak je Trajković.
E sad, povodom najnovijih zapreka koje zakon postavlja ničim ograničenoj vladavini, postavlja se nekoliko pitanja. Da li stranke toliko nemaju kadrove, pa svuda moraju da budu jedni isti ljudi? Ili, lideri stranaka nemaju poverenja ni u svoje najmilije, pa pečate moraju da nose sa sobom i na more? Ili, niko nje spreman da prihvati odgovornost koja sa sobom ne nosi i neku zaradu? Ili, jednostavno, tako je oduvek bilo? Istina je, po običaju, tu negde, ali će narednih dana biti zanimljivo videti da li će ova vlast, koja se kune u svoju legislativnost, poštovati zakone, ili će volja za moć zaseniti sve ostalo. Za sada, sam zakon je jedina brana bahatosti lokalnih moćnika. Ali, njegova primena, to je nešto drugo, ovde pretežno uvek stvar dogovora.


TOP LISTA
1. Zoran Antić (SPS) – potpredsednik Skupštine, predsednik Sportskog saveza, predsednik ŽOK „Vranje“, član UO FK Dinamo, potpredsednik UO KMF „Rušče“
2. Uroš Trajković (G17) – direktor Medicinskog centra, odbornik, član UO „Vodovoda“
3. Dragan Ilić (SPS) – direktor Gimnazije i član Gradskog veća
4. Negovan Stanković (SPS) – državni sekretar i predsednik UO Direkcije
5. Milan Nikolić (SPS) – poslanik i predsednik UO „Simpa“
6. Stojan Dimčić (SPS) – direktor „Vodovoda“, predsednik UO „Vodogradnje“, potpredsednik UO Jumko, član UO BIC
7. Dejan Ivanović (DS) – član Gradskog veća i sportski direktor „Dinama“
8. Dejan Ilić (SPS) – član Gradskog veća i predsednik Lovačkog društva
9. Miroljub Stojčič (SPS) – gradonačelnik i predsednik UO KMF „Rušče“
10. Predrag Milenković (SPS) – odbornik i član UO Apoteke
11. Miroslav Nešić (DS) – odbornik i ćlan UO ZC
12. Dragan Janjić (G17) – pomoćnik gradonačelnika i član UO Apoteke
13. Radoslav Mojsilović (NS) – poslanik, predsednik UO RK „Vranje“, član UO FK Dinamo
14. Igor Andonov (DS) – zamenik gradonačelnika i član UO FK „Dinamo“
15. Slobodan Stamenković (DS) – predsednik Skupštine i član UO ŠAF
16 Goran Petrović (DS) – direktor „Novog doma“ i predsedenik UO Zavoda za poljoprivredu

NE PITAJU NAS
Dr Snežana Mišić (DS) nalazi se na čelu vranjskog Saveta za primenu etičkog kodeksa, kome je, između ostalog, u opisu posla da se na lokalu stara o sukobu interesa. Prema njenim rečima, bilo je mnogo vike oko popunjavanja upitnika o sukobu interesa, ali savet na čijem je čelu u čitavoj priči učestvovao je samo tako što je popunjene materijale prosledio u Beograd.
– Otuda su sada počela da stižu rešenja na lične adrese funkcionera, i oni će morati da se po njima odluče na koju će od funkcija moći da ostanu. Uloga saveta bila je davanje mišljenja na svako imenovanje koje odobri Savet za izbor i imenovanje, ali nas do danas niko po tom pitanju nikada nije kontaktirao – objašnjava Mišićeva.

ŠTA JE SUKOB INTERESA
Materija vezana za sukob interesa uređena je zakonom, ali je Agencija za borbu protiv korupcije donela i nekoliko pojašnjenja, i to neposredno pred 1. april, dan kada je isticao rok da se funkcioneri opredele koju će od mogućih funkcija zadržati.
Tako, kako se navodi u Agenciji, u smislu člana 2. tačka 2. Zakona, funkcioner je i svaki izabrani, postavljeni ili imenovani predstavnik Republike Srbije, lokalne samouprave ili javnog preduzeća u organ drugog preduzeća, društva ili banke. Prema ovom pravnom stavu Agencije, čak ni privatnici ne mogu istovremeno da rade u svojoj firmi i na javnoj funkciji, nego moraju da ovlaste lice da firmu vodi umesto njih, dok su na funkciji.
Prema jednom od tumačenja zakona od strane agencije, odbornik ne može vršiti i tu i neku drugu funkciju u lokalnoj vlasti, ali može biti i odbornik i poslanik.
Tumačenje tačke 33. Zakona još je jasnije, i doslovno kaže: funkcioner u izvršnom organu ne može nastaviti da se bavi svojom profesionalnom delatnošću nezavisno od toga da li se opredelio da bude na stalnom radu. Ovaj stav, recimo, dovodi u sukob interesa i članove Gradskog veća Nenada Mladenovića i Sinišu Mitića.
Takođe, Agencija jasno propisuje da funkcioneri moraju podneti ostavke, pa tek onda tražiti saglasnost Agencije da zadrže neku od mogućih funkcija.


GLAS NARODA

DA LI VRANjSKI POLITIČARI IMAJU VIŠAK FUNKCIJA?
Djurđa Petković (68), penzioner:
-Imaju, kako ne.
Dragoslav Anđelković (45), radnik:
-Mislim da imaju.
Sreten Ilić (64), nezaposlen:
-Imaju pojedini sigurno.
Predrad Cvetković (21), student:
-Ne bavim se politikom.
Staniša Ilić (79), penzioner:
-Ne poznajen vranjske političare, ali bi trebalo da budu realniji.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar