Traži se ukras grada



Traži se ukras grada

Za šesnaest radnih mesta prijavilo se oko 500 ljudi. Jedan od uslova konkursa je da muškarci ne smeju biti niži od 170, a žene od 163 centimetara





Mladi, školovani i nezaposleni Vranjanci, po stotinak dnevno, tiskaju se poslednjih nekoliko dana u mračnom hodniku ispred Policijske sale, tražeći posao koji Gradska uprava nudi za 16 osoba. Hodnikom se širi miris raznih parfema uredno odevenih ljudi, mešajući se sa tenzijom koju je stvorila žestoka konkurencija. Da u Vranju vlada velika nezaposlenost nije ništa novo, pa zato ne treba da čudi što za posao koji traži srednju školu konkurišu i naši fakultetski obrazovani sugrađani. Radi se o konkursu koji je raspisala Gradska uprava za radna mesta komunalni policajac (14 izvršioca), jedno radno mesto za načelnika sektora i jedno za načelnika odelenja. Za posao se do sada prijavilo više od 500 ljudi, a samo će 16 njih septembra obući uniformu komunalnog policajca.

STARI I MLADI

Tišinu i mrak u hodniku prekida iznenadno prolamanje svetlosti naglo otvorenih vrata i čvrst glas pripadnika obezbeđenja.
– Marija! Djokić! Ti si na redu, rekao je on.
Prozvana devojka, pošto čvrsto steže šake svoje drugarice, uđe u salu na razgovor za posao, pred tročlanom Komisijom formiranom samo za ovu namenu. U sali Nebojša Ljubić, načelnik Gradske uprave, njegova zamenica Mira Mladenović, Zoran Mihajlović, načelnik Sekretarijata za inspekcijske poslove i jedan pripadnik opštinskog obezbeđenja.
Razgovor počinje načelnik. On utvrđuje kolika je motivisanost nezaposlenog, ako je muškarac da li je služio „ovu“ ili „onu“ vojsku, predhodno radno iskustvo, poznavanje rada na računaru, govori li strane jezike… Nakon razgovora Marija se vraća u hodnik i kreće ka izlazu. Oni koji su još čekali na razgovor počinju da je obasipaju pitanjima šta zanima komisiju, da li su strogi unutra i kako joj sve izgleda. Časlav Stefanović, nezaposleni student Fakulteta fizičke kulture, prednost daje onima sa „pravom“ stranačkom pripadnošću.
– Došao sam ovde zato što mi treba posao, ali su mi očekivanja ravna nuli. U Vranju se ljudi zapošljavaju preko stranaka, a ja nisam član ni jedne – kaže Stefanović.
Ali ima i onih koji nisu pesimisti i otvoreno se nadaju poslu.
– Ja sam poljoprivredni tehničar po struci, mislim da mogu da radim ovaj posao i nadam se da ću biti primljen – kaže Dalibor Pavićević iz Vranjske Banje.
Sredovečni čovek koji je nezainteresovano gledao mlade oko sebe priznaje da se nada zaposlenju jer ima završeni mašinski fakultet.
– Čuo sam da se traže dva načelnika, a s obzirom da sam diplomirani mašinski inžinjer, prijavio sam se za rukovodeće mesto – kaže on.
Devojka sa diplomom pravnog takođe smatra da ima velike šanse:
– Nemam drugi izlaz, ali mi se ukazala šansa. Plašim se samo da sve ovo nije farsa – kaže Marija Ristić.
S obzirom da prosečna zarada isplaćena u Vranju u martu mesecu iznosila 23.388 dinara, puno fakultetski obrazovanih se ponadalo plati komunalnog policajca koja će iznositi 30.000 dinara. Šefovska pata trebalo bi da bude oko 40.000, skoro dvostruko više od proseka.
Nebojša Ljubić kaže da su kriterijumi za prijem u komunalnu policiju oštri, a obuka za one koji dobiju posao kompleksna.
-Posao se obavlja u uniformi, smena traje 12 sati. Za komunalne policajce neće biti kiše, snega, jakog vetra i sunca. Stalno će neko biti na dužnosti koju će obavljati pešačeći gradom, a za odlaske u okolna sela koristiće „lade nive“ i „zastavu 10″ – kaže Ljubić.

ODBRANA I SAMOODBRANA

Naravno, pre nego što postanu komunalni policajci, oni koji ispune uslove imaće dva lekarska pregleda, 200 časova teorisjke obuke o veštini komunikacije, davanju prve pomoći, taktici pregovaranja, ljudskim pravima i etici. Na 200 časova praktične obuke učiće o samoodbrani od fizičkog napada i od hladnog i vatrenog oružja. Fizičke i mentalne sposobnosti, uz stručnu spremu i ostale opšte uslove, kaže Ljubić, biće osnovni parametri kojima će se komisija rukovoditi pri izboru komunalnih policajaca.
Načelnik je dodao da muškarci neće smeti da budu niži od 170 centimetara a žene od 163 centimetra. Imaće značku, službenu legitimaciju, teget uniformu sa zlatno žutim ornamentima i grbom grada, nosiće šapku. Na levoj strani imaće grb grada, na desnoj ime i prezime, dok će na reverima da nose oznake Komunalne policije.
-Hoću da Komunalna policija bude ukras grada – kaže Ljubić.
Konkurs je 4. maja zatvoren, a Komunalna policija trebalo bi da počne sa radom septembra.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar