Žute dunje iz Stambola



Žute dunje iz Stambola

Stojčić je za troškove smeštaja dobio 300 evra preko regularne četiri i po dnevnice, iako su sve troškove putovanja pokrili Regionalna privredna komora Leskovac i domaćini u Istambulu i Jedrenu





Za službeni put u Tursku septembra prošle godine gradonačelnik je, na teret Gradske uprave, za četiri i po dnevnice dobio 53.903 dinara, što je za oko 30.000 dinara više nego što je propisano. Pre nego se 14. septembra 2009. otisnuo na put, uzeo je akontaciju od 95.000 dinara, a u njegovom kabinetu i računovodstvenoj službi tvrde da je od tog novca potrošio 53.903 dinara, te da je u gradsku kasu vratio 41.097 dinara. Ali, čak i da je vratio 41.097 dinara, kao što tvrde u Gradskoj upravi, Miroljub Stojčić je dobio 28.118 dinara (septembra 2009. to je bio oko 300 evra) više nego što propisuje Uredba o izdacima za službena putovanja i selidbe u inostranstvo državnih činovnika.

U ZEMLjI I NAPOLjU

Prema ovoj uredbi kojom se, kako kažu u Gradskoj upravi, i oni rukovode, za Tursku je predviđena dnevnica od 88,5 američkih dolara, što je septembra prošle godine iznosilo oko 5.700 dinara, pa je Stojčić na ime četiri i po dnevnice dobio 25.785 dinara, ali i 298 evra (28.118 dinara) pride. Ovaj novac je u Stojčićevom putnom nalogu za Tursku, koji smo dobili posredstvom Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zaveden pod stavkom „ostalo“. Tako je gradonačelnik pod šifrom „091 6893″ dobio 240 evra, a pod šifrom „08 092″ još 58 evra. Na pitanje šta predstavljaju ove šifre i na osnovu čega je Stojčić preko regularnih dnevnica dobio još skoro 300 evra, u računovodstvenoj službi nam je rečeno da se „ radi o hotelskim računima“. Stojčić, naravno, po svom običaju nije želeo da odgovara na pitanja „Vranjskih“. Međutim, Goran Jović, direktor Regionalne privredne komore Leskovac (RPKL), koja je organizovala putovanje privredne delegacije Jablaničkog i Pčinjskog okruga u Istambul i Jedrene, odnosno posetu privrednim komorama tih gradova septembra 2009, kaže za naše novine da je avionski prevoz do Turske za celu delegaciju iz južne Srbije platila RPKL, dok su ostale troškove (hotelski smeštaj, hrana i ostalo) platili većim delom turski domaćini:
– Naša komora platila je put do Turske, a troškove smeštaja snosile su komore Istambula i Jedrena, dok je RPKL učestvovala malim delom u tim troškovima – kaže Jović.
Zbog čega je, dakle, Stojčić dobio 300 evra više nego što mu zakonski pripada na ime inostranih dnevnica. U prošlom broju „Vranjskih“ objavili smo da je Miroljub Stojčić, na ime putnih troškova za putovanje u Instambul i Jedrene od 14. do 18. septembra 2009. dobio 136.097 dinara, što je iz njegovog kabineta demantovao, doduše nezvanično, obzirom da gradonačelnik nije želeo da nam odgovori na uredno postavljena pitanja. Takođe je u kabinetu demantovano da je za Stojčićeve dnevnice u zemlji i inostranstvu 2009. izdvojeno iz budžeta 350.000 dinara, kao što smo objavili.
– Potrošeno je manje od 200.000 dinara – rečeno nam je nezvanično.
Dobro, ali šta ćemo sa onih 300 turskih evra, obzirom da su svi troškovi bili pokriveni. Jović iz RPKL kaže da je tako bilo i nedavno, kada je delegacija iz južne Srbije bila u Toskani, Italija:
– U toj delegaciji bili su i neki ljudi iz vranjske Gradske uprave, a troškove je pokrila tamošnja regionalna privredna komora – kaže Jović.
Igor Andonov, zamenik gradonačelnika iz DS, kaže da od 2008, od kada je na tom mestu, nije mnogo putovao, ali da je običaj da posete inostranstvu plaćaju organizatori, odnosno domaćini:
– U Švedskoj je nedavno boravio Slobodan Stamenković, predsednik lokalne Skupštine i sve troškove puta, smeštaja i hrane platili su domaćini – kaže Andonov.
Naravno, nije samo Stojčić putovao prošle godine, ali je jedini koji je, prema dostupnim podacima, išao van zemlje. Igor Andonov se, bar prema dostupnim podacima, najređe pomerao iz Vranja. On je na službeni put, uglavnom u Beograd, išao 17 puta za šta je na ime dnevnica dobio 28.740 dinara. Njegov stranački kolega iz Demokratske stranke, Slobodan Stamenković imao je 30 putovanja, takođe samo u zemlji, a za dnevnice je podigao 65.437 dinara. Socijalista Zoran Antić je službeno iz Vranja odlazio 26 puta, a na ime dnevnica dobio je 85.235 dinara. Da se razumemo, dnevnice su kategorija koju u okviru Zakona o radu reguliše svojim internim aktima svaka institucija, ustanova ili firma i obično se kreće od 1.000 do 1.411 dinara u zemlji, odnosno do iznosa na koji ne mora da se plaća porez. Inostrane dnevnice, pak, reguliše gorepomenuta Uredba, koja propisuje dnevnice za svaku zemlju ponaosob.

TURCI DOLAZE NA JESEN

Sve je, dakle, jasno, osim onih 300 evra koje je Stojčić poneo da mu se u Turskoj nađu, što se kaže, za ne daj bože. Na drugoj strani, efekti njegove turske ekspedicije vidljivi su u Vranju na svakom koraku. Kako je objavljeno na internet prezentaciji RPKL, on je tamo prezentovao privredne potencijale Vranja. Goran Jović iz RPKL kaže da su Turci zainteresovani za ulaganje, pre svega zbog slobodnog izvoza iz Srbije u mnoge zemlje regiona i Evrope, ali da konkretnih poteza još nije bilo:
– Na jesen dolazi delegacija iz Turske u uzvratnu posetu, očekujemo da tada bude postignut neki konkretni dogovor – kaže Jović.
Igor Andonov priznaje da ne zna previše o rezultatima putovanja u Tursku svog pretpostavljenog:
– Zaista ne znam ništa o tome, ali znam da turskih ulagača nema u Vranju – kaže Andonov.
Podsetimo da u Vranju još uvek nema direktnih stranih investicija u privredu. Projekat „Zamber“, u koji su se mnogi kleli, je neslavno propao a da zbog toga još niko nije odgovarao; nema najavljenog „Alkaloida“ a slovenački „Tuš“, iako je vlasnik placa prekoputa „Alfe“, još uvek ne otvara objekat. Šta nam onda preostaje nego da čekamo povratak Turaka posle skoro jednog veka. Oni ako nas ne izvade, niko neće. A 300 evra mala je cena za to. Toliko, valjda, koštaju žute dunje carigradske.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar