Neka visi Cera



Neka visi Cera

Razgovaralo se krajnje otvoreno, svi su rekli svima sve, i na kraju su se isplakali, izljubili, i rešili da i dalje ostanu zajedno, uprkos protivprirodnoj osnovi svoga braka





Pomirben“ sastanak DS-a i SPS-a održan je krajem poršle nedleje u prostorijama DS-a, a u prisustvu najviših lokalnih zvaničnika obe partije. Sa demokratske strane tu su bili i Stefanović, i Stamenković, i Andonov, i Janković, i Aca Trajković, a od socijalista čitav vrh stranke – Nikolić, Antić, Ilić, Stanković, Dimčić, Stojančić, Mitić… plus gradonačelnik Stojčić. Sastanku su prisustvovali, u ime G17 plus, i Nela Cvetković i Dragan Janjić.

JEDNOM MESEČNO

Začudo, iako je sastanak trajao gotovo tri sata, na njemu nisu doneti opipljivi zaključci, osim onog koji se tiče MIroslava Mihailovića Cere i Književne zajednice. Ipak, utisak je da stvari sada stoje daleko bolje nego prošle nedelje, jer se izgleda razgovaralo krajnje otvoreno, svi su rekli svima sve, i na kraju su se isplakali, izljubili, i rešili da i dalje ostanu zajedno, uprkos protivprirodnoj osnovi svoga braka.
– Socijalisti nisu imali ništa protiv da u skladu sa novim zakonom o kulturi grad preuzme organizaciju „Borine nedelje“, a da organizacioni odbor imenuje GV. Po zakonu Pribojčićeva kuća ne može da se koristi za rad NVO-a, a predlog je da se taj prostor da na staranje Muzeju, i postane jedna celina sa kućom Bore Stankovića – objašnjava Igor Andonov, zamenik gradonačelnika.
On otkriva da je na koalicionom sastanku rzgovarano i o sportskim klubovima i Sportskom savezu, da je DS davala sigestije po tom pitanju, ali da će to biti razmatrano na jednom od narednih koalicionih sastanaka, čije se održavanje planira bar jednom mesečno.
– Imali smo velikih problema, čak i na nivou lične komunikacije, direktno i između mene i gradonačelnika, ali smo i to prevazišli, i ja sam danas optimista. Video sam dobru volju kod naših partnera, a koliko je to iskreno ostaje da se vidi. Ovo je poslenji pokušaj da se koalicija spasi, jer ovako više ne ide, u situaciji u kojoj niko ne dobija a svi gube – tvrdi Andonov.
Zamenik gradonačelnika tvrdi da mnogi zaključci GV nisu sprovedeni u delo, i da se na taj način se omalovažava ovo telo.
– Od sada, svaki zaljučak koji donesemo imaće rok do koga mora da se izvrši – najavljuje Andonov.

BITNA JE METODOLOGIJA

Sa druge strane, socijalisti u liku njihovog genseka Zorana Antića tvrde da je njihova želja da se stvari srede bila ozbiljna, u situaciji kada je tenzija među koalicionim partnerima bila ogromna.
– Pričali smo o svim temama zbog kojih smo i došli u tu poziciju, i tražili načine da iz nje izađemo. „Izdušili“ smo se, razgovori su bili otvoreni i i rezultirali su povoljnim koracima. Suštinski je dobro što smo razgovarali o svemu, jer smo mi jaki odbori i moramo da se razumemo – Antić.
Prema njegovom tumačenju, na koalicionom sastanku ništa direktno nije dogovoreno, osim da koalicija opstane i radi, da se sporna pitanja rešavaju jedno po jedno, da se ništa ne preskače, pa makar se dogovarali po ceo dan.
– Razgovore smo nastavili u ponedeljak, i vrlo smo trezveno sagledali situaciju. Nemamo mi problema kada radimo racionalno, nego kada prevlada stranački interes. Nikoga mi ne puštamo niz vodu, a SPS nikada nije bežao od dovođenja stvari u zakonske okvire. Za nas je bitna metodologija, trebaju nam hladne gave i objektivan prilaz. Ne bežimo od dogovora, ali ne trpimo nasilje u politici – jasan je Antić.
No, on je decidirano odbio da kaže o kojim je to problemima razgovarano tri sata, a ništa izdašniji nije bio ni kada je reč o zahtevima koje je SPS stavio pred koaliciju, po prvi put od kako je izbila koalicona svađa krajem prošle godine.
– To što smo mi tražili od njih, to su visokostranačke političke priče i nisu zanimljive za širu javnost – smatra Antić.
I tako, mir, ma kako slabašan, ponovo je postignut. U času kada gradu nije lako, i kada se koprca u nameri da preživi između čekića krize i nakovnja samoživosti republičkih vlasti, lokalna koalicija najviše se bavi sobom, pokušavajući da nađe način makar golog opstanka na vlasti. Može se oceniti da su socijalisti ovoga puta bili prinuđeni da reteriraju, što je dmokratama omogućilo da izjednače u ovoj igri moći bez kraja. Hoće li neko uspeti da iz ovoga izvuče i neku korist, ostaje da se vidi. Jedno je sigurno – Miroslav Mihailović jedini, za sada, izvukao deblji kraj. Ostalo je očigledno još u bubnju koalicionih dogovora koji će trajatai, trajati, trajati…

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar