Batine zbog seminarskog



Batine zbog seminarskog

Nakon suđenja zbog sumnje da je uzimao mito, optužbi studentkinja da im je zavirivao u dekolte, fizičkog napada na kolegu, profesor Stošić bi, ukoliko se nove optužbe pokažu kao tačne, svoju „reputaciju“ mogao ukrasiti još jednim detaljem – udaranjem studenta na času, zbog čega se, shodno zakonu, dobija otkaz





Danijel MILOŠEVIĆ, akademac Visoke škole primenjenih strukovnih studija (VŠPSS, poznatije kao Viša tehnička škola) iz Oslara kod Bujanovca, tvrdi da ga je profesor Vlastimir Stošić udario na času, a vest da je ovaj predavač ponovo zabrljao potvrdilo nam je još nekoliko studenata:
– Da, profesor Stošić me udario iz čista mira – navodi Milošević – i to na času u momentu dok sam prezentovao, odnosno branio svoj seminarski rad. Prišao mi je sa strane i neočekivano mi, stisnutom pesnicom, otprilike onako kako se udara čvrga poznata kao „gokavac“, zadao udarac u gornji deo glave. Onda je krenuo sa verbalnim uvredama u stilu „mogao si bolje da naučiš da čitaš to što si napisao“ i slično. Sve sam potom prijavio direktoru i upravi škole, napisao izjavu, a saslušan sam i u policiji.

POBUNA „PREHRAMBENE TEHNOLOGIJE“

Sa Miloševićem su se solidarisale kolege. Tridesetak akademaca sa njegove grupe („prehrambena tehnologija“) potvrdilo je da se događaj zaista odigrao. Svi su svojim potpisima stali iza još niza pritužbi na ponašanje profesora Stošića koje su prosledili rukovodstvu škole. Zoran JANjIĆ, vršilac dužnosti direktora, kaže da su, po saznanju za ovaj događaj, preduzete sve raspoložive mere da se njegove okolnosti rasvetle.
– Treba da čujemo neposredne učesnike i očevice, utvrdimo šta je tu istina, pa da onda donosimo odluke. U međuvremenu, mi smo sa naše strane preduzeli baš sve. Imamo izjave učenika, kolega navodno udarenog đaka, odnosno neposrednih očevidaca. Treba da čujemo i Stošića. Takođe, imajući u vidu da ovde možda ima elemenata krivičnog dela, obavestili smo o svemu Policijsku upravu i student koji tvrdi da je udaren dao je izjavu policiji. Naravno, morali smo da o svemu pismenim putem obavestimo i Ministarstvo prosvete – otkriva Janjić.
Međutim, stvar se na ovome nije završila. Naime, posle ovog događaja veća grupa akademaca, nezadovoljna ponašanjem profesora Stošića u načelu, obratila se direktoru tražeći da im on više ne predaje.
– Posle ovih događaja – kaže vršilac dužnosti direktora – zasedalo je Nastavničko veće i iz preventivnih razloga donelo odluku da Vlastimir Stošić do daljeg ne predaje predmet „menadžment“, te da istvoremeno ne može da vodi stručnu praksu studentima iz predmeta „proizvodna ekonomija“. Ukoliko se pokaže i dokaže da nije reč o zlonamernosti studenata, jedina mera koja bi mogla da usledi je profesorovo udaljenje s posla, odnosno otkaz ugovora o radu u skladu sa Zakonom o radu. Ovakve nam afere nisu potrebne, posebno iz razloga što je naša škola na dobrom glasu.
Probleme Danijela Miloševića i drugih učenika sa Stošićem detaljnije prezentuje predsednik Studentskog parlamenta Nikola JANjIĆ.
– Meni su se žalili studenti sa prve i druge godine smera „prehrambena tehnologija“ i sa treće godine „tehnologije drveta“ iznoseći ozbiljne primedbe na ponašanje profesora Stošića u vreme nastave. Takođe, na tom času gde je udario učenika naterao je više njih da bace svoje seminarske radove u kantu za smeće, govoreći kako radovi „ništa ne vrede“. Studenti se uglavnom žale na vređanje i omalovažavanje. Ovo je prvi slučaj udaranja – kaže predstavnik studenata.
Studentski vođa smatra da takav „pedagoški“ pristup nije u redu, pa je udaranje učenika i njihove žalbe prosledio rukovodstvu škole i Upravnom odboru na razmatranje, „jer je to obaveza Studentskog parlamenta“.
– Priložili smo zapisnike i primedbe na rad profesora koje su nam učenici potpisali – objašnjava Janjić.
Iz tih papira se ispostavlja da studenti imaju još neke primedbe na rad profesora Stošića.
– Studenti kažu da ih on uslovljava da kupuju njegove knjige, da bi ih potom, kada se završi semestar, na kraju školske godine, primoravao da mu iste knjige vrate – objašnjava predsednik studenata.

KAO DA JE U ZEMLjU PROPAO

Nastavničko veće škole reagovalo je i na ova saznanja i donelo odluku da su takvi Stošićevi zahtevi u suprotnosti sa ugovorom o radu koji izričito navodi da se studenti „ne smeju uslovljavati da kupuju knjige nekog profesora“, objasnio nam je direktor.
Studenti su praktično tražili „izuzeće“ profesora.
– Neki su se žalili da se plaše čak i da odu na Stošićeva predavanja. Tražili su drugog profesora, pa im je rukovodstvo škole izašlo u susret- kaže predsednik Studentskog parlamenta.
Profesor Stošić se u školi ne pojavljuje od 7. aprila. Kažu da je otvorio bolovanje odmah nakon obelodanjivanja događaja. Prekinuo ga je 14. aprila, da bi dva dana kasnije opet uzeo bolovanje o čemu je školu obavestio pismenim putem. Navodno je razlog „stresni poremećaj posle traume“. Ni pored najbolje volje da ga pronađemo i damo mu prostor za odgovor na najnovije optužbe, nismo uspeli u tome. Oba broja njegovih mobilnih telefona (službeni i privatni) ovih dana su isključena. U školi se, rekosmo, ne pojavljuje, a nismo uspeli da ga zateknemo kod kuće jer se u vreme naših poziva i do zaključenja ovog broja „Vranjskih“ niko nije javljao na fiksni telefon.


PROCES ZA NAPAD NA KOLEGU
Povodom događaja koji se u Visokoj školi za primenjene strukovne studije dogodio 19. novembra 2009. godine (napad na kolegu), protiv profesora Stošića podignut je optužni predlog Osnovnog tužilaštva u Vranju. Tužilaštvo Stošića tereti za krivično delo iz člana 323, stav 2, u vez stava 1, odnosno „napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti“, odnosno profesora i kolegu Srđana Tasića, pomoćnika direktora za nastavu. Početak suđenja zakazan je za 12. maj, potvrđuje nam portparol Osnovnog suda Srboljub MILOSAVLjEVIĆ. Šta je konrektno uradio Stošić?
– Događaj se odigrao u prostorijama te škole. Od kolege je zahtevao da mu da neke papire, ovaj mu navodno nije izašao u susret, odnosno nije mu dao to što je očekivao. Stošić je pokušao da ga udari, ali se ovaj izmakao, počeo da beži, ali ga je Stošić sustigao i, prema navodima optužnice, udario – prenosi nam ukratko opis dela iz optužnice Milosavljević.

POGLEDI U DEKOLTE
Profesora Stošića je petnaest studentkinja ove obrazovne ustanove pre dve godine optužilo da ih je, navodno, seksualno uznemiravao. Tvrdile su da ih je pozivao u kabinet, tobože na konsultacije i, u četiri oka (suprotno Bolonjskoj konvenciji koja predviđa prisustvo najmanje dva studenta u tim prilikama) navodno „zavirivao u dekolte“. Kada mu je direktor Ilić tada dobronamerno skrenuo pažnju na primedbe studentkinja, on je osuo drvlje i kamenje na njega, optužujući ga da „veruje klinkama“.
– Neko želi da me degradira, mene lično i moj rad. Te devojke su instruirane – izjavio je tada Stošić našem listu („Vranjske“ br. 595).
Stošića je, da podsetimo, sa još četvoricom kolega – Draganom Nikolićem, Miloradom Stankovićem, Vojislavom Dinovim i Stanojem Cvetkovićem, još pre desetak godina Više tužilaštvo u Vranju optužilo za primanje mita, jer je, navodno, „u toku 1999/2000. godine od studentkinje T. I. zahtevao poklon od 350 maraka. Posle višegodišnjeg suđenja, Stošić je oslobođen optužbe, ali je Vrhovni sud, pošto se žalio okružni javni tužilac i advokat optuženih, 23. februara 2006. godine ukinuo presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje koje još uvek traje u Višem sudu u Vranju.

TOMISLAV ILIĆ, BIVŠI DIREKTOR
STOŠIĆ MI SLAO ČUDNE SMS PORUKE

Tomislav ILIĆ, bivši direktor VŠPSS, u vreme svog mandata najpre je postavio Stošića za zamenika, ali ga je potom i smenio.
– Nakon afere sa navodnim uznemiravanjem studentkinja, zaključak Upravnog odbora škole bio je da se ceo slučaj prijavi policiji. Dokumentaciju smo predali policiji, ali nas niko posle toga nije informisao da li je nešto preduzeto tim povodom. Stošić je tada smenjen s funkcije mog pomoćnika, a studentima smo omogućili da polažu kod drugog predavača, odnosno da imaju mogućnost izbora drugog profesora. Stošić mi je nakon smene slao SMS poruke koje nisu predsatvljale otvorenu pretnju, ali su bile u stilu „udario si na najboljeg profesora Pčinjskog okruga“, „danas je praznik, sudiće ti Bog“ i slično – kaže Ilić.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar