Stručnjak za pedofiliju obukao mantiju



Stručnjak za pedofiliju obukao mantiju

Reč je o novinaru koji je svojevremeno u „Tabloidu“ ovako pisao o „Aferi Pahomije“: „Ceo slučaj je zataškan kada je Pahomije zapretio svojim kolegama da će u javnost izneti seksualne sklonosti ostalih episkopa





U septembru prošle godine „Vranjske“ su preko svojih „izvora“ došle u posed informacije da u manastiru Sveti Nikola, smeštenom na severnoj periferiji Vranja, boravi nekadašnji kontraverzni novinar „Tabloida“ Saša Segedinski. Imajući u vidu da je reč o čoveku oko čijeg se lika i dela poslednjih godina podiglo poprilično prašine u srpskoj javnosti (između ostalog i zbog niza tekstova u kojima je u negativnom kontestu pisao o nekoliko srpskih vladika – Hrizostomu, Artemiju, Pahomiju), profesionalno smo se zainteresovali da li gospodin Segedinski, kao takav, zaista uživa blagonaklonost vranjskog duhovnog pastira i šta je to spojilo do juče ljute neprijatelje.
Protojerej Vladan Milutinović, sekretar eparhije, odgovorio nam je pismenim putem 10. septembra 2009. godine, upućujući nas za sve informacije na samog Segedinskog, „jer on nema nikakav radni angažman u eparhiji“.
– S obzirom na to da nam se gospodin Segedinski predstavio kao novinar i u tom svojstvu dolazio u Eparhiju vranjsku, smatramo da biste inforamcije o njemu mogli da dobijete u vašim strukovnim udruženjima – savetovao nas je protojerej Milutinović i stvar je privremeno stavljena ad acta.

SEGEDINSKI PROTIV PEDOFILIJE

Međutim, samo šest meseci kasnije priča oko Segedinskog ponovo se aktuelizuje, nakon što smo na veb sajtu Eparhije vranjske (u tekstu pod naslovom „Veliki četvrtak u Eparhiji vranjskoj“) pročitali da je taj čovek na 1. aprila ove godine, upravo na Veliki četvrtak, u toku liturgije u manastiru Sveti Nikola, dobio blagoslov od vladike lično da nosi iskušeničku mantiju.
Zašto se „Vranjske“ bave Segedinskim i ko je uopšte taj novi vranjski duhovnik, pitanja su od ključne važnosti za celu priču?
Saša Segedinski, prema informacijama o njemu dostupnim na internet pretraživačima, bio je dugogodišnji novinar „žutog“ nedeljnika Tabloid. Navodno mu je zvanično prebivalište nekada bilo u Obrenovcu. No, čovek je stalno u pokretu, pa mu je bilo teško ući u trag, a izgleda su ga tražili mnogi sudski pozivari.
Jedno vreme, na sablazan onih koji ga bolje poznaju, bio je predsednik Upravnog odbora narodnog pozorišta u Kraljevu. Direktorka tog pozorišta, Biljana Konstantinović, označila je u avgustu 2009. godine Segedinskog kao osobu koja joj je pretila kako bi je naterala da plaća „reket“ političkoj opciji „Pokret za Kraljevo“, koja je bila deo u kraljevačke vlasti. Citat Konstantinovićeve: „Pretnje su mi stizale od Segedinskog, koji je insistirao da mu se poveri deponovan potpis direktora pozorišta kako bi upravljao finansijama, ali i od aktuelnog zamenika gradonačelnika Kraljeva dr Ljubiše Jovaševića, koji je sve to podržavao“ (vidi „Alo online“, 27.8.2009.).
Žena koja je ceo radni vek provela u tom pozorištu objašnjavala je tada novinarima da je Segedinski od nje „tražio novčane nadoknade – za predsednika UO 15.000 dinara, za zamenika 10.000 dinara i za članove po 7.000 dinara, ali ona nije htela da bez odluke Skupštine grada daje novac pozorišta.
Na konferenciji za novinare u Kraljevu, gde je Segedinski pokušavao da demantuje navode Konstantinovićeve, upao je iznenada dr Dragan Arsić, direktor Zdravstvenog centra „Studenica“, optužujući Segedinskog da je svojim tekstovima o navodnim malverzacijama lekara u toj zdravstvenoj ustanovi počinio krivično delo kleveta, a da se ne odaziva pozivima suda.
– Došao sam da upoznam čoveka koji je pisao neistine o meni lično, ovoj ustanovi i gradu Kraljevu i da vas pitam zašto se ne odazivate pozivima Drugog opštinskog suda u Beogradu koji ne može da vas pronađe, jer nemate adresu prebivališta – upitao je dr Arsić Segedinskog koji je „bez jasnog odgovora napustio prostoriju“ (izvor: „Alo“).
Segedinski je prethodno u nizu senzacionalističkih tekstova tvrdio da aktuelni zamenik gradonačelnik Kraljeva prof. dr Ljubiša Jovašević „seče ljudima pogrešne noge na odeljenju kraljevačke bolnice“, a da jedan od najcenjenijih ortopeda u Srbiji dr Dragiša Kostić „iskopava mrtvace, uzima im veštačke kukove i ugrađuje pacijentima, uz dozvolu direktora bolnice dr Dragana Arsića“. Dr Arsić je tada optužio Segedinskog i da je posredno kriv za smrt njegovog oca koji je čitajući navedeni tekst dobio moždani udar, a tri meseca posle umro u bolnici.
Konstantinovićeva je u jesen prošle godine rekla i ovo o Segedinskom: „Koliko smo mi uspeli da saznamo protiv njega je pokrenuto više od pedeset krivičnih prijava, ali pravosudni organi ne mogu da ga lociraju jer stalno menja adrese. Trenutno se nalazi  negde oko Vranja“.

MIR ANDjEOSKIH ČARI

Segedinski se zaista u to vreme javljao iz Vranja mobilnim telefonom kraljevačkim novinarima, demantujući tvrdnje Konstantinovićeve.
Međutim, u kontekstu naše priče zanimljiv je opus Segedinskog o srpskim vladikama, posebno o episkopu Pahomiju u čijoj je sada milosti. O tome svedoči citat iz teksta „Ne okreći im leđa, sine“, objavljenog u onlajn izdanju nedeljnika „Tabloid“ od 27. Aprila 2007. godine koji je potpisao Segedinski. Pišući o homoseksualizmu u Srbiji on navodi da ga ima i u Crkvi: „Primer za ovu tvrdnju bio bi episkop Pahomije koji nikada nije osuđen za zlostavljanje maloletne muške dece. Ceo slučaj je zataškan kada je Pahomije zapretio svojim kolegama da će izneti u javnosti seksualne sklonosti ostalih episkopa. Tada je iz vranjskog slučaj prebačen na niški sud, koji je stopirao ceo slučaj. Da Pahomije nije jedini gej u srpskoj crkvi, dokaz je i episkop žički Hrizostom. Zna se da Hrizostom mlade iskušenike svake večeri odvodi u svoju keliju, traži da ga masiraju, pravdajući se u početku da je umoran. Nakon izvesnog vremena mladim iskušenicima nudi „da osete mir anđeoskih čari“, što bi značilo da osete jedan drugog“.
Segedinski, i pored svega ovoga, očigledno od neprijatelja avanzuje u vladikinog čoveka od poverenja, samim tim što ga ovaj promoviše u iskušenika, daje mu blagoslov da nosi odoru i učestvuje, kako kažu, u uređivanju pravoslavnog časopisa, što se nečime mora zaslužiti, a inače je privilegija malog broja odabranih ljudi.


VLADAN MILUTINOVIĆ, SEKRETAR EPARHIJE
TI KAZA

O BLAGOSLOVU: Saša Segedinski ni sada nema nikakav radni angažman u Eparhiji vranjskoj. U međuvremenu, gospodin Segedinski je sa gospodinom Milanom Mladenovićem, na njihovu ličnu molbu da postanu monasi, dobio blagoslov episkopa Pahomija da kao iskušenik nosi mantiju. U skladu sa Uredbom za unutrašnji i spoljašnji manastirski život u isključivoj je nadležnosti eparhijskog arhijereja-episkopa odluka o tome kada će doneti odluku o monašenju monaha ili monahinje, a u većim bratstvima, odnosno sestrinstvima, to se čini na predlog igumana ili igumanije (starešina manastira). Dakle o ispunjenju ovih uslova gospodina Saše Segedinskog i njegovim zaduženjima u manastiru Svetog Nikole odlučuje isključivo episkop vranjski Pahomije.
NA PISANjE SEGEDINSKOG O PAHOMIJU: Deo teksta koji ste citirali u vašem dopisu prvi put vidim i mislim da ne zaslužuje nikakav komentar. A ukoliko su to stvarno rečenice gospodina Segedinskog, najbolji odgovor na njih bi bio odgovor iz Svetog Pisma: „Ti kaza (reče)!“. A o tekstu moramo pitati Segedinskog. Mene baš zanima kako će da reaguje. Pretpostavjam da će vladika razgovarati sa njim o tome, a ne znam šta bi moglo da usledi ukoliko je tačno da je to pisao.
KAKO SEGEDINSKI POSTAJE ISKUŠENIK: Pre nego što neko postane iskušenik, cene se kako moralni, tako i duhovni kvaliteti kandidata. Inače, to što je Segedinski obukao mantiju ne znači, praktično, ništa posebno u njegovom statusu.
GDE JE SEGEDINSKI: Segedinski je od aprila prošle godine, u vreme Dečjeg festivala, dolazio povremeno u eparhiju. Mislim da je u Vranju od jeseni. Morao je ovde da prijavi prebivalište da bi postao iskušenik. On sada živi u Manastiru Sveti Nikola sa iskušenikom Milanom Mladenovićem.
Milutinović nas je uputio da odgovor na pitanje o tome uređuje li Segedinski eparhijski časopis „Hrišćanski život“ potražimo od vladike.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar