Velinović, Nedeljković ili neko treći



Velinović, Nedeljković ili neko treći

Socijalisti tvrde da je u igri i dalje nekoliko kandidata, demokrate kažu da su nakon mešanja karata na stolu ostala dva imena, a i jedni i drugi kunu se da politika neće uticati na izbor prvog policajca Vranja





Iako socijalisti tvrde suprotno, spisak kandidata za novog načelnika Policijske uprave Vranje, prema rečima upućenih, sveo se na dva imena: Sašu Nedeljkovića i Slađana Velinovića. Demokrate su, za razliku od svojih kolaicionih partnera, nešto određenije, obzirom da poslanik i predsednik odbora DS, Goran Stefanović, nije mogao da potvrdi, ali ni da demantuje ovu informaciju. On nije želeo da se izjašnjava o imenima, ali je rekao da su, posle sistema eliminacije, u igri ostala dva kandidata sa ozbiljnim šansama za zamene Stoleta Filipovića, smenjenog početkom marta. Međutim, i Stefanović i Antić slažu se u jednom – novi načelnik policije biće profesionalac na čiji izbor politika neće imati nikakav uticaj.
– Da, izbor je sužen i ostala su dva ozbiljnija kandidata, ali oni još uvek nisu dobili zeleno svetlo nadležnih institucija i još uvek prolaze kroz fazu provere. Mogu da kažem da su obojica dobri policajci, pravi profesionalci, i da je svejedno ko će od njih postati novi načelnik – kaže Stefanović.

POLICAJAC ODAVDE

Na drugoj strani Zoran Antić, gensek vranjskih socijalista iznosi sasvim suprotne informacije. Prema njegovim rečima spisak imena se još uvek nije iskristalisao, a Velinović i Nedeljković samo su neki od kandidata sa podjednakim šansama za načelnički položaj:
– Svi kandidati čija se imena spominju imaju podjednake šanse, a pomenuta dvojica samo su jedni od njih. Nije bilo užeg izbora, naprosto ministar i njegovi saradnici će odrediti ko će biti načelnik. Ono što znam je da taj čovek neće biti sa strane i biće iz policijskih redova – tvrdi Antić.
Iako ovako različiti stavovi oko jednog važnog pitanja možda najbolje govore o odnosima u vladajućoj koaliciji, Stefanović i Antić se, ipak, slažu u jednom: izbor načelnika vranjske policije ostao je van domašaja politike i političara, a njihove stranke ne vode rat i ne testiraju snagu i moć kroz ovaj proces.
– Na najvišem nivou vlasti odlučeno je da politika ne utiče na izbor. Na delu je državna politika koja je stranke isključila iz kadrovisanja, tako da neki stranački kandidati nisu dobili zeleno svetlo viših instanci – tvrdi Stefanović.
Međutim, on dodaje da će DS svakako biti konsultovana pre donošenja konačne odluke:
– Nemamo uticaj na izbor načelnika, ali će se naša reč čuti pre donošenja konačne odluke – uveren je Stefanović.
Antić, međutim, kaže da SPS neće ni na koji način biti konsultovan oko izbora novog načelnika:
– Vranjski socijalisti nemaju svog kandidata, a i ne verujem da će neko tražiti naše mišljenje – kaže on.

STANjE ZABRINjAVAJUĆE

Antić dodaje da vranjski policajci treba da što pre dobiju novog načelnika, iako smatra da u gradu nema ozbiljnog kriminala i pored nekoliko nerazjašnjenih slučajeva.
Advokat Dragan Nikolić, okružni poverenik Srpske napredne stranke (SNS), tvrdi međutim da je u toku pravi rat između DS i SPS oko izbora i da je zbog vakuuma nastalog između smene starog i izbora novog načelnika došlo do rasula u službama:
– Zaista ne znam ko su najozbiljniji kandidati za načelnika, ali da vladajuće stranke ratuju vidi se i po tome što ovaj proces traje već mesec dana, kao da se bira predsednik države. Uglavnom neće biti dobro, bez obzira čiji kandidat bude odneo prevagu. Ako se SPS bude pitao, imaćemo borbu protiv kriminala sličnu onoj devedesetih, a isto će biti i ako DS dovede svog čoveka. U svakom slučaju, ne verujem da će novi načelnik biti nezavistan jer o njegovom izboru neće odlučivati struka – kaže Nikolić.
On tvrdi da je situacija u vranjskoj policiji zabrinjavajuća, a da je Vranje grad u kome ima mnogo posla za organe reda:
– Pojedinci iz policije i pravosuđa usko su povezani sa nekim ljudima iz kriminogene sredine, a tu spregu niko ne uspeva da prekine. Postoji veliki broj nerasvetljenih krivičnih dela, a privredni kriminal i trgovina narkoticima su u ekspanziji. Ne verujem da će novi načelnik imati snege da reši sve probleme ako ga budu birale partije na vlasti – tvrdi Nikolić.


SAŠA NEDELjKOVIĆ

LIČNI PODACI: Saša Nedeljković rođen je 1972. odine u Vranju gde je završio osnovnu i Srednju ekonomsku školu. Na Pravnom fakultetu u Prištini diplomirao je 1997. godine, dve godine kasnije zaposlio se u JP PTT Srbija. U vranjskoj Policijskoj upravi radi od 2001, najpre kao inspektor za suzbijanje privrednog kriminala. Nakon toga je, 2007. izabran na mesto šefa Odseka za suzbijanje privrednog kriminala gde se nalazi i danas.
ŠTA SU OSNOVNI ZADACI NjEGOVIH KOLEGA: Težišni zadaci inspektora privrednog kriminala usmereni na suzbijanje svih oblika sive ekonomije i korupcije, zloupotreba u postupku privatizacije i javnih nabavki.
ZBOG ČEGA JE TO TAKO: Mnogi bi da se obogate na teret budžeta Srbije.
KAKVA JE OPŠTA SLIKA PRIVREDNOG KRIMINALITETA: Uzimajući u obzir veličinu područja koje pokrivamo i složene uslove rada na ovom terenu, opšte stanje u oblasti privrednog kriminaliteta je zadovoljavajuće.
IZA OVIH REČI STOJE REZULTATI: Tokom prošle (2008.) godine otkrili smo i nadležnim tužilaštvima prijavili 142 lica. Protiv njih smo podneli 104 krivične prijave za 307 krivičnih dela. Ukupno 27 osoba lišili smo slobode, a 13 zadržali u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku.
KOGA JE SVE KONTROLISAO NjEGOV ODSEK: Kontrolisani su tenderi za javne nabavke rezervnih delova u Domu zdravlja u Vranju, kao i postavljanje rasvete u SO Vladičin Han. Po nekim sasvim drugim osnovima ispitivana je zakonitost poslovanja u „Novogradnji“, Preduzeću za puteve, „Jumku“, „Jedinstvu“, „Delišesu“… Odradili smo veliki posao u „Prokredit banci“.
ZANIMLjIV JE I SPORTSKI SAVEZ: U ovom momentu mogu samo da kažem da nam je upućen određen broj predstavki vezanih za navodne nezakonitosti u poslovanju Sportskog saveza i da na njima još uvek radimo.
A TEK APOTEKA: Veći deo posla smo obavili i dostavili izveštaje tužiocima. Međutim, ima još posla, jer je jedan deo predmeta i dalje aktivan.
DA LI TRPI POLITIČKE PRITISKE: Otkad sam ja šef ovog Odseka, a koliko se sećam ni ranije, niko nije pokušavao da na taj način opstruira našu istragu.
O SVOJOJ KANDIDATURI ZA NAČELNIKA MAJA 2009: Mene niko nije kontaktirao za razgovor oko toga. Uostalom, nisam ni zaintersovan za tu funkciju.


SLADjAN VELINOVIĆ

LIČNI PODACI: Slađan Velinović rođen je 7. decembra 1966. godine u Vranju. Završio je 1985. Srednju školu za unutrašnje poslove u Sremskoj Kamenici, a oktobra 90. diplomirao i na Višoj školi za unutrašnje poslove u Zemunu. Iste godine postaje inspektor je u „operativi“, najpre teškim krađama, a potom na maloletničkoj delinkvenciji i suzbijanju narkomanije. Posle dvadeset tri godine službe u PU Vranje, postao je v.d. šefa Odeljenja kriminalističke policije. Nagrađivan je u više navrata, a najznačajnije policijsko proznanje dobio je maja 2007. godine, kada ga je tadašnji ministar Dragan Jočić nagradio državnim priznanjem za rezultate postignute u suzbijanju krijumčarenja narkotika.
KOLIKO U VRANjU IMA NARKODILERA: Prošle (2008.) godine bilo je sedamdesetak narkodilera, sada ih nema više od petnaest. Ali, većina njih su i narkomani. Kupe, izmiksuju, ostave deo za svoje potrebe, ostalo prodaju
KO JE ONDA GLAVNI: U Vranju nema čoveka koji drži „tapiju“ na preprodaju heroina.
GDE U REGIONU IMA NAJVIŠE DROGE: U Trnovcu ima droge, ali ne u tim količinama. Zapravo, prema našim operativnim saznanjima, najveće žarište heroina je PrešOINA ZAVRŠI U VRANjU: Uzmimo da u Vranju ima tri stotine aktivnih narkomana. Oni dnevno moraju da uzmu najmanje pola grama heroina. Prostom računicom dolazimo do cifre od 150 grama dnevno, odnosno 4,5 kilograma mesečno. To znači da je ovdašnjem narkotržištu godišnje potrebno 60 kilograma heroina.
KOLIKO JE TO U NOVCU: Ako to pomnožimo sa 20.000 evra po kilogramu u uličnoj prodaji, to je oko 1,2 miliona evra zarade na godišnjem nivou. Reč je o nekom minimumu,
KAKVU DROGU KONZUMIRAJU VRANjSKI NARKOMANI: U Vranje dolazi loša droga, preciznije droga osrednjeg kvaliteta, dok čistija ide na Zapad.
KOLIKO KOŠTA HEROIN OVDE: „Polutka“ (pola grama) ide 900 do 1.000 dinara, otprilike u visini 10 evra, što znači da je gram 20 evra, dok je u Bujanovcu 15.
ŠTA JE TU ZANIMLjIVO: Zanimljivo je reći da ovde na ulici pola grama u stvari nije pola grama, već dileri prodaju „kvoter“ (četvrt grama) kao „polutku“. Podele gram na četiri dela, pakuju ga u vidu bombica u PVC kesice. Onda te kesice prodaju kao pola grama. Ko će da meri drogu na ulici?! Tako ispada da je gram ovde u stvari 40 evra, pa dileri duplo zarađuju.
A IMA LI U VRANjU KOKAINA: Ne. Nemamo takve konzumente ovde, imali smo samo nekoliko sitnih zaplena.
ŠTA SE RADI SA DILEROM KAD SE OTKRIJE: Čim otrkijemo dilera, mi ga sasečemo u korenu, tako da on nema vremena da se „razvije“.
BAVE LI SE VRANjANCI KRIJUMČARENjEM: Ima naših sugrađana koji putničkim ili transportnim vozilima prevoze drogu u druge delove Srbije. U Vranju ima dilera povezanih sa beogradskim podzemljem.
KAKVA VAM JE SARADNjA SA SRODNIM INSTITUCIJAMA: Sa pravosuđem odlično sarađujemo. Odlična je saradnja sa SBPOK i BIA.
A SA LOKALNOM SAMOUPRAVOM: Kada je reč o saradnji sa lokalnom samoupravom, osim obećanja do sada od njih nismo dobili nikakvu konkretnu pomoć. ZAŠTO JE NjIHOVA POMOĆ VAŽNA: Ako je borba protiv narkomanije interes grada, osim pomoći iz MUP, neophodna nam je i pomoć gradskih struktura.


GLAS NARODA

KO TREBA DA BUDE NAČELNIK POLICIJE?

Dejan Kostadinović (40), radnik :
– Neki obrazovan i pošten čovek.
Milos Ilić (20), student :
– Slađan Marjanović ili Sasa Tasić (Majla).
Ivan Djorić (20), student :
– Inspektor Slađan Marjanović.
Jovana Petrović (19), učenik:
– Neko ko je stručan za to.
Stojan Mihajlović (68), penzioner :
– Slavko, on je pošten, iskren i obrazovan čovek.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar