Mi nismo glupi



Mi nismo glupi

Demontaža SPS-a je primarni cilj. Demokrate to rade da bi osujetili u perspektivi naš izborni rezultat, koji bi nas ponovo nametnuo kao nezaobilaznog koalicionog partnera





Lokalna koalicija nalazi se u ozbiljnoj krizi. Iako su se Tadić i Dačić onomad silno izljubili i potpisali deklaraciju o pomirenju dve stranke, navodno na polzu države, njihovi eksponenti na lokalu ozbiljno dovode u pitanje tu ljubav. Demokrate na lokalu mesecima odapinju otrovne strele prema koalicionom partneru, optužujući ga gotovo za sve. Šef Odborničke grupe DS Miroslav Nešić u prošlonedeljnom intervjuu udario je lokalne socijaliste tamo gde su najjači, ali i najosetljiviji – u gradonačelnika Miroljuba Stojčića. On je prvog čoveka grada optužio za kršenje zakona, odnosno za samovolju u trošenju budžetskih para, posebno u oblasti sporta i kulture. Nešić je naveo i to da zbog nepostojanja određenih akata Gradska skupština ne odlučuje o mnogim stvarima iako bi tako bilo najbolje.
Nasuprot tome, sekretar GO SPS Zoran Antić smatra da je Stojčić čist kao suza, te da se iza svega što se događa poslednjih meseci krije nešto drugo.

DEMOKRATE BEŽE OD REALNOSTI

– To što gospodin Nešić navodi je, upotrebiću blagu kvalifikaciju, glupo. Niko ne spori da je Skupština najviši organ u gradu, ali tu postoji i koalicija koja je za nas socijaliste, dok god je ova vlast, svetinja. Ovde se radi o jednom orkestriranom političkom pritisku na gradonačelnika da bi se njegova funkcija svela na puko potpisivanje naloga – kaže Antić.
Gradonačelnik je izvršilac budžeta, dakle određuje kome će biti uplaćen novac. Da li se on konsultuje sa nekim o tome?
– Tvrdim da se Miroljub Stojčić oko toga ne konsultuje ni sa kim iz SPS-a. Mi smo mu dali podršku, sa punim uverenjem da će posao obavljati odgovorno, ali podršku su mu dali i ostali koalicioni partneri. Postoji čak veliki problem u SPS-u jer se direktori javnih preduzeća i ustanova, koji su članovi naše stranke, žale da su uskraćeni za neka sredstva.
Gradonačelnik ima diskreciono pravo da dnevno odlučuje kome će pare biti prebačene?
– Naravno, zato je gradonačelnik. Neko mora da ponese teret odgovornosti. On je realan čovek: kad ima potrebe, daje sredstva, kada nema, ne daje. Ne razumem o čemu demokrate pričaju: ni jedanput se nije desilo da je zamenik gradonačelnika Andonov otišao kod Stojčića i rekao da je potrebno nešto, a da to nije urađeno. A, Goran Stefanović kaže da nemaju većinu u Gradskom veću. Kako nemaju kad imaju svog koalicionog partnera?
Nemaju većinu unutar koalicije.
– To je problem! Oni se ponašaju po sledećem principu: ono što je njihovo, to je samo njihovo, a ovo što je naše, to je zajedničko. E, to ne može. Oni misle da će raznim kombinacijama u Skupštini funkciju gradonačelnika svesti na protokolarni nivo da ne bi slučajno bila upotrebljena za dnevne potrebe SPS-a. A, mi nikada politiku SPS-a nećemo apostrofirati preko Stojčića, jer je on gradonačelnik svih građana.
Najveći deo kritika DS-a odnosi se na kontrolu trošenja para u sportu i kulturi. Konkretno, da li Sportski savez i Književna zajednica podnose izveštaje Skupštini grada?
– Odgovoriću kontrapitanjem. Da li narodni poslanici Skupštine Srbije kontrolišu kako se troše pare iz budžeta? Ne. Ko to radi? Vlada i predsednik Vlade, a izveštaje podnose Skupštini, isto kao i mi.
Da li uopšte podnose nekome izveštaje?
– Naravno, podnose, ali Nešić to ne zna. Ubeđen je da se tamo vrše ko zna kakve vratolomije i mahinacije.
Ipak, o tome se ne izjašnjavaju odbornici.
– Ne. Izveštaji o radu se podnose Sekretarijatu za obrazovanje, kulturu, sport i informisanje, zatim idu Službi trezora i Službi finansija i sastavni su deo završnog računa budžeta o kojem se raspravlja na Skupštini. Nešić apostrofira dodatak u odluci o budžetu za ovu godinu gde se zbog novog Zakona o udruženjima građana govori o projektnom finansiranju. Mi od toga ne bežimo, ali radi se o obimnom poslu. Imamo 54 sportska kolektiva, i moramo da damo toliko finansijskih izveštaja iz prethodnih godina, gde ćemo taksativno navesti kome je dato koliko para od dve hiljade i neke godine pa naovamo.
Biće izveštaja za više godina?
– Mi insistiramo na tome da bude za više godina. Želimo da napravimo uporedne podatke da bi sutra gradski većnici mogli da pomažu gradonačelniku. Ne mogu oni da kreiraju politiku gradonačelniku, jer su oni deo njegovog kabineta: predloženi su od strane gradonačelnika, nije on predložen od njih. Iza svega stoji koalicija. Sportski savez će napraviti taj materijal i plan za tekuću godinu i dati ga na razmatranje Gradskom veću.
Dakle, imaće ga na uvid i pripadnici DS-a?
– Naravno, imali su ga i do sada. Uopšte nije bio problem da neko dobije nešto što traži. Vašim novinama nije bio nedostupan ni jedan podatak. Pišete o tome tri godine.

DS SVE RADI NA SILU

Šta vaš koalicioni dogovor zapravo podrazumeva?
– Generalno, predviđeno je mnogo stvari koje smo trebali zajednički da uradimo: industrijska zona, zapošljavanje, izgradnja brane, Aleksandrovačkog jezera, Ćoške, Devotina, privlačenje investicje, sređivanje ulične infrastrukture, Gimnazije, smanjenje opterećenja za građane…
Malo toga ste uradili do sada.
– Pitam se šta je sa Industrijskom zonom na Bunuševcu, sa sređivanjem Aleksandrovačkog jezera, sa dovođenjem Alkaloida i drugih investitora, sa vajnim stručnim kadrovima…
Verovatno je predviđeno i to kako ćete rešavati sporove.
– Naravno, ono što ne može da se reši ovde ide do centrala stranaka.
Da li ste vi obavestili vrh SPS-a o onome što se zbiva?
– Mi smo još pre mesec dana, kada su počeli prvi konflikti, naširoko obavestili vrh stranke, kao i o poslednjem intervjuu. Vrlo su oštre reakcije.
Rekao bih da ste sada u pat poziciji, jer su SPS i DS koalicioni partneri na nivou Republike. Kao eventualno rešenje, pominjali ste čak i prevremene lokalne izbore.
– Evo zašto sam to rekao: ako su oni naši koalicioni partneri, onda ne mogu da vode političku borbu protiv nas. Mogu, ali kada se raspišu izbori. Ne znam da li demokrate imaju neko predubeđenje ili se radi o vanpolitičkim, kuloarskim centrima moći koji vode kampanju konsiljerskog tipa o tome u kom bi pravcu oni trebalo da gađaju prema SPS-u. Suština priče je da je negde neko smislio da demontira SPS-a u Vranju. SPS je apostrofiran kao glavni protivnik DS-a u potpunom preuzimanju vlasti u gradu. Demontaža SPS-a je primarni cilj, a to se radi da bi se osujetio u perspektivi naš izborni rezultat, koji bi nas ponovo nametnuo kao nezaobilaznog koalicionog partnera. Oni bi sa neki drugim da budu u vlasti, da bi ostvarili želje iz prošlih vremena, i zato nam sada prave smicalice. To je toliko očigledno. Mi nismo glupi, bavimo se politikom 20 godina i znamo kako da predupredimo neke stvari.
I, šta sledi?
– Isteraćemo stvari na čistac, do kraja.
Šta to znači?
– Ili će oni prestati sa glupiranjem na nivou koalicije, ili će se stvari rešavati na vrhu, ili slede novi izbori.


DO TADIĆA I DAČIĆA
Koliko je u ovom trenutku realno očekivati prevremene lokalne izbore?

– Još uvek nije realno. Mi smo stabilan partner, ne odričemo se nikoga, ne puštamo ljude niz vodu, ali zato ne dozvoljavamo da neko pljuje po nama da bi opravdao svoju nesposobnost. Ne bežimo od razgovora sa demokratama i želimo da pretresemo sve aspekte funkcionisanja koalicije i vrlo jasno ćemo izneti naše zamerke. Moraće da prestanu sa nekim stvarima. Ukoliko se ne slože, otvoriće se priča do vrha, do Tadića i Dačića, pa ćemo videti. Hoćemo u perspektivi da budemo njihov strateški partneri, jer sam ubeđen da zajedno možemo da budemo na vlasti u Vranju, bez drugih partnera. Sačekaćemo da oni završe svoju izbornu skupštinu koja je 12 aprila, pa ćemo sesti da razgovaramo. Onda će organi naše partije doneti konačnu odluku.

KNjIŽEVNA ZAJEDNICA
A, što se tiče Književne zajednice? Da li će tu važiti isti princip?

– Mislim da je tu pre u pitanju personalni nego materijalni problem, ali ćemo mi sada insistirati na tome da sve institucije kulture dostave izveštaj, pa i Cera Mihajlović. Iz principa!
Vranjske su objavile ugovor između Književne zajednice i gradonačelnika kojim je na čudan način regulisan odnos između dve strane. Da li će se tu nešto menjati.
– Da, to mora da bude promenjeno.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar